Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 27 decembrie 2024 

Sfântul Ioan

apostol și evanghelist (sărbătoare)

Ioan, fiul lui Zebedeu și al Salomei, fratele lui Iacob cel Mare, de profesie pescar, originar din Betsaida ca și Petru și Andrei, ocupă un loc de prim plan în lista apostolilor. Autorul celei de-a patra Evanghelii și a Apocalipsului va fi calificat de Sinedriu ca "neștiutor și incult", dar cititorul care aruncă o privire rapidă asupra scrierilor sale își dă seama nu numai de cutezanța gândirii, dar și de capacitatea de a îmbrăca în alese imagini literare gândurile sublime ale lui Dumnezeu. Glasul judecătorului divin este pentru el "ca vuietul multor ape".

Ioan este totuși omul sublimității spirituale, înclinat mai mult spre contemplație decât spre acțiune. Este vulturul care deja la prima bătaie de aripi se înalță spre culmile vertiginoase ale misterului trinitar: "La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Cuvântul era Dumnezeu".

Este printre cei apropiați de Isus și este alături de el în ceasurile cele mai solemne ale vieții sale. Este alături de el la ultima cină, în timpul procesului și, singurul dintre apostoli, asistă la moartea sa alături de sfânta Fecioară. Dar contrar a ceea ce dau de gândit reprezentările artistice, Ioan nu era un om al fanteziei și delicateții și este de ajuns surâzătorul supranume dat lui și fratelui săi Iacob de către Învățător: "Fiii tunetului", pentru a ne face să ne gândim la un temperament vioi și impulsiv, străin de compromisuri și de ezitări, până la a deveni intolerant și caustic.

În Evanghelia sa el se desemnează pe sine în mod simplu ca "ucenicul pe care îl iubea Isus". Chiar dacă nu ne este dat să cercetăm asupra secretului acestei prietenii de nespus, putem ghici o anumită analogie între sufletul "fiului tunetului" și cel al "Fiului omului", venit pe pământ pentru a aduce nu numai pacea dar și focul. După înviere Ioan este aproape mereu alături de Petru. Paul, în scrisoarea către Galateni, vorbește de Petru, Iacob și Ioan "ca despre coloanele" Bisericii.

În Apocalips Ioan spune că a fost persecutat și trimis în insula Patmos din cauza "cuvântului lui Dumnezeu și a mărturiei lui Isus Cristos". După o tradiție concordantă, el a trăit la Efes în tovărășia sfintei Fecioare și sub Domițian a fost pus într-un cazan cu ulei clocotind, scăpând nevătămat, și totuși cu gloria de a fi dat și el "mărturia" sa. După exilul din Patmos s-a întors definitiv la Efes unde îi îndemna neîncetat pe credincioși la iubirea fraternă, după cum rezultă din cele trei scrisori, primite printre textele scre asemenea Apocalipsului și Evangheliei. A murit la o vârstă înaintată la Efes în timpul domniei lui Traian (98-117) și a fost înmormântat acolo.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat