Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 27 octombrie 2024 

Sfântul Frumențiu

episcop

Frumențiu este numele primului episcop misionar în Etiopia, iar istoria sa conține fapte incredibile. În timpul împăratului Constantin, un bătrân perceptor, definit "filozof" de către istoricul Rufinus, se întorcea la Tir dintr-o călătorie în India, navigând de-a lungul coastei Africii. Îl însoțeau doi tineri ucenici, Edesiu și Frumențiu. În timpul unei opriri a navei în portul Adulis, lângă Massaua, o ceată de etiopieni a atacat ambarcația, ucigându-i pe toți pasagerii, cu excepția lui Edesiu și Frumențiu. Se povestește că în momentul măcelului cei doi băieți se aflau deoparte, sub un copac, concentrați în lectura unei cărți. Fiind duși amândoi ca sclavi la curtea lui Axum, au găsit bunăvoință din partea regelui, care i-a păstrat în slujba sa, pe Frumențiu în calitate de secretar și pe Edesiu ca paharnic.

La moartea regelui, așteptându-se ca moștenitorul să devină major, puterea a fost exercitată de către regină, care îi încredințase lui Frumențiu educația tânărului fiu. În această perioadă cei doi, venind în contact cu negustorii greco-romani, au obținut de la regină permisiunea de a ridica o biserică în apropiere de port. Acesta a fost primul germene al creștinismului, care a avut o rapidă dezvoltare. Edesiu și Frumențiu au cerut și au obținut de la rege permisiunea de a se întoarce în patrie. Primul s-a dus la Tir, unde l-a întâlnit pe Rufin, viitorul istoric, căruia i-au povestit întâmplarea lor. Frumențiu însă s-a dus în Alexandria Egiptului pentru a-l întâlni acolo pe marele episcop Atanasie și a-i propune să trimită în Etiopia un episcop și un grup de misionari. Atanasie a ascultat cu viu interes relatarea sa, apoi a decis să-l consacre episcop pe însuși Frumențiu și să-l trimită în Etiopia, în compania câtorva misionari.

Frumențiu a fost primit în mod cordial de către regele prieten Ezana, care a fost printre primii care au primit evanghelia și cu el cea mai mare parte a supușilor săi. Frumențiu, numit de către etiopieni "abba Salama", purtător de lumină, este recunoscut printre cei mai mari misionari creștini și unul dintre cei mai norocoși răspânditori ai vestei celei bune, dacă luăm în considerație extraordinarul seceriș pe care l-a produs de-a lungul secolelor acea primă sămânță, favorizată de iubirea față de studiu.

Dacă Frumențiu nu s-ar fi retras în compania lui Edesiu pentru a folosi prin lectură timpul așteptării în portul de la Adulis, probabil ar fi fost trecut prin ascuțișul sabiei de către negrii care asaltaseră nava oprită și nu ar fi putut duce mesajul evanghelic unei populații, cea etiopiană, care îi va fi fidelă și în timpul furtunii islamice din secolul al VII-lea.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat