Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 27 ianuarie 2024 

Sfânta Angela Merici

fecioară (comemorare facultativă)

Născută la Desenzano în zona lacului Garda în jurul anului 1470, Angela Merici a avut despre viața religioasă o idee cu totul revoluționară pentru timpurile în care a trăit. În acea perioadă de fast civil, de prosperitate economică și efervescență artistică numită Renaștere, vocea severă și amenințătoare a fratelui Girolamo Savonarola, spânzurat și apoi ars în piața Signoriei din Floreența în 1498, se dezlănțuia cu fulgere împotriva materialismului care se extindea; după douăzeci de ani un frate augustinian, Martin Luther a voit să dea Bisericii acea "reformă" din care a ieșit dureroasa sfâșiere a unității creștinilor.

Din corul răsunător al acestor voci care cereau o reformare a obiceiurilor, iată că se ridică glasul supus al unei femei neștiutoare de carte care oferea contribuția sa practică și luminată la actualizarea sfaturilor evanghelice. Angela își petrecuse tinerețea oferind un exemplu de contestare pacifică a mondenității, aderând la al treilea ordin franciscan pentru a se obliga la o viață religioasă mai intensă și mai activă.

Crescută într-o sănătoasă familie de țărani, după pierderea părinților, la vârsta de 15 ani, a voit să se aventureze în lungi pelerinaje și a ajuns tocmai în Țara Sfântă, pe care însă a putut s-o admire doar cu ochii credinței printr-o misterioasă orbire temporară, care a privat-o de vedere tocmai în timpul pe care l-a petrecut în Palestina. Dumnezeu a voit s-o facă să întrevadă drept compensare cu acea ocazie o imagine strălucind de lumină care îi revela înalta misiune la care era chemată: ea a văzut o scară lungă care era așezată pe pământ și dispărea sus în cer, parcursă de un șir neîntrerupt de fete. A înțeles că vocația sa era aceea a asistenței spirituale și materiale a tinerelor. În acea epocă școala era apanajul familiilor înstărite și era rezervată bărbaților, îndrumați spre cariera religioasă, politică, diplomatică sau militară.

Angela Merici a avut așadar o sarcină destul de vastă și revoluționară, și pentru a da continuitate inițiativei sale a fondat la Brescia în anul 1535 Ordinul "Sfânta Ursula", o congregație de călugărițe simple (adică umile, fără o uniformă specială care să le distingă), cunoscute de acum înainte în toată lumea cu numele de ursuline, având misiunea de a deschide internate și școli feminine, precedând astfel aceleași institute seculare, a căror regulă a fost publicată după moartea fondatoarei Merici. Angela Merici a murit la Brescia la 27 ianuarie 1540 și a fost canonizată în anul 1807. Sărbătorită mai întâi la 31 mai, apoi, din anul 1955, la 1 iunie, pentru a lăsa locul sărbătorii Mariei Regină, este amintită astăzi în ziua morții.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat