Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 26 mai 2024 

Sfântul Filip Neri

preot (comemorare)

Înainte de a muri, în vârstă de 80 de ani, Filip Neri a aruncat pe foc manuscrisele cărților sale, pe care le ținea în sertar. Cu mult timp înainte, la vârsta de 24 de ani, făcuse un pachet cu toate cărțile pe care le avea (cu excepția Bibliei și Summa sfântului Toma) și le dusese la vânzare în piață, împărțind banii primiți săracilor. Din acel moment, numai Dumnezeu a ocupat gândurile și inima sa. "Dacă vrem să ne dedicăm cu totul aproapelui nostru - repeta el - nu trebuie să ne rezervăm nouă înșine nici timp, nici spațiu". Filip Neri îi primea în jurul său pe băieții turbulenți din cartierele periferice romane și îi educa amuzându-i. Celui care se plângea de gălăgia pe care o făceau, le răspundea: "Pentru ca să nu facă rău, m-aș mulțumi să-mi crape lemne în cap".

Pentru a-i ajuta pe cei mai nevoiași nu ezita să cerșească pe străzi. Într-o zi, un cetățean, simțindu-se deranjat, i-a tras o palmă. "Aceasta este pentru mine - a fost răspunsul surâzător al sfântului. Acum dați-mi câțiva bani pentru băieții mei". În plin climat de reformă și contrareformă, sfântul și-a expus în această privință punctul său de vedere printr-o frază foarte eficace: "Este posibil să restaurăm instituțiile umane prin sfințenie, nu să restaurăm sfințenia prin instituții".

Filip s-a născut la Florența în anul 1515. Vioi, dispus și optimist prin temperament (așa încât a meritat apelativul de "Pippo cel bun"), a încercat diferite meserii, printre care cea de negustor lângă Cassino, la 18 ani. Fiind student la Roma, timp de trei ani, a părăsit studiile, după cum s-a spus, vânzând cărți, pentru a se dedica cu totul activităților de binefacere. Fiind sfințit preot la 36 de ani, a dat viață puțin după aceea Oratoriului, o congregație religioasă de preoți, angajați în mod special în educarea tinerilor.

În ciuda aparențelor, Filip poseda o cultură solidă: promovase studiile de Istorie bisericească, îndrumându-l spre această disciplină pe unul dintre preoții săi, Baronius. După vârsta de 75 de ani și-a limitat activitatea la confesional și la direcțiunea spirituală. Avea secretul simpatiei și al prieteniei. Pe patul de moarte îl încerca un sentiment de vinovăție la gândul de a se putea odihni pe un pat moale și curat, în timp ce Cristos a murit răstignit pe cruce. După moarte, datată la 26 mai 1595, medicii au constatat pe toracele său o neobișnuită curbură a coastelor, parcă pentru a da mai mult spațiu bătăilor inimii mari a apostolului Romei.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat