Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 26 decembrie 2024 

Sfântul Ștefan

primul martir (sărbătoare)

După Rusalii apostolii au propovăduit mesajul creștin celor mai apropiați, evreilor, retrezind conflictul abia potolit din partea autorităților religioase ale iudaismului. Ca și Cristos, apostolii au cunoscut îndată umilința vergilor și a închisorii, dar îndată de scăpau de lanțuri reluau predicarea evangheliei. Prima comunitate creștină, pentru a trăi în mod integral porunca dragostei fraterne, a pus totul în comun, împărțind zilnic ceea ce era necesar pentru întreținere. O dată cu creșterea comunității, apostolii au încredințat serviciul asistenței zilnice celor șapte slujitori ai carității, numiți diaconi.

Printre aceștia ieșea în relief tânărul Ștefan, care, în afară de îndeplinirea misiunii de administrator al bunurilor comune, nu renunța la anunțarea veștii celei bune și a făcut-o cu atâta zel și cu atâta succes încât iudeii, "s-au năpustit asupra lui, l-au prins și l-au dus în fața Sinedriului. Apoi au prezentat niște martori falși care spuneau: Omul acesta nu încetează de a rosti cuvinte împotriva acestui loc sfânt și împotriva Legii. Într-adevăr, l-am auzit spunând: Acest Isus Nazarineanul va distruge locul acesta și va schimba obiceiurile pe care ni le-a transmis Moise".

Ștefan, după cum se citește în capitolul al VII-lea din Faptele Apostolilor, "plin de har și de tărie", a folosit ca pretext autoapărarea sa pentru a lumina mințile adversarilor săi. Mai întâi a rezumat istoria ebraică de la Abraham la Solomon, apoi a afirmat că nu a rostit cuvinte de blasfemie nici împotriva lui Dumnezeu, nici împotriva lui Moise, a Legii sau a templului. A demonstrat într-adevăr că Dumnezeu se revela și în afara templului și era gata să expună doctrina universală despre Isus ca ultimă arătare a lui Dumnezeu, dar adversarii săi nu l-au lăsat să continuie discursul, pentru că "strigând cât îi ținea gura, și-au astupat urechile...și, scoțându-l afară din cetate, aruncau cu pietre asupra lui".

Plecându-se în genunchi sub ropotitoarea ploaie de pietre, cel dintâi martir creștin repeta aceleași cuvinte de iertare pronunțate de Cristos pe cruce: "Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta". În 415 descoperirea rămășițelor sale pământești a trezit mare emoție în lumea creștină. Când o parte din aceste relicve au fost duse, mai târziu, de către Paul Orosio în insula Minorca, entuziasmul celor din insulă a fost atât de mare, încât, ignorând lecția de dragoste a primului martir, i-au trecut prin ascuțișul sabiei pe toți evreii emigrați acolo. Sărbătoarea primului martir a fost celebrată întotdeauna imediat după sărbătoarea Crăciunului, adică printre "comites Christi", cei mai apropiați arătării Fiului lui Dumnezeu, pentru că a dat mărturie printre primii.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat