Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 26 octombrie 2024 

Sfântul Evarist

papă și martir

Trebuie să spunem de îndată că avem foarte puține date sigure cu privire la sfântul Evarist, unul dintre primii succesori ai sfântului Petru: sfântul Irineu și sfântul Eusebiu îl indică într-adevăr drept succesorul imediat al sfântului Clement și de aceea în jurul anului 100 el a devenit papă, sau mai exact episcop al Romei: această precizare este oportună, pentru că atunci titlul de "papă", adică părinte, era conferit oricărei autorități religioase: numai începând din secolul al VI-lea el a fost rezervat pontifului roman. Este nesigură data precisă a începutului pontificatului sfântului Evarist, pentru că Iuliu Africanul îl prezintă ca papă din anul 97 până în anul 105, în timp ce Liber pontificalis precizează că el a fost papă timp de nouă ani și zece luni, exercitând pontificatul suprem sub împărații Domițian (mort în 96), Nerva (96-98), Traian (mort în 117), și mai exact "de la consulatul lui Valens și Vetus (96) până la acela al lui Gallus și Bradua (108)".

Aceeași Liber informează că el era un grec originar din Antiohia, în timp ce tatăl său, cu numele de Iuda, era un iudeu originar din Betleem. Tot aceeași Liber atestă martiriul sfântului Evarist și această mărturie este primită de către Martirologiul Roman, care scrie chiar așa: "La Roma (se sărbătorește) sfântul Evarist, papă și martir, care, sub împăratul Adrian, a împurpurat cu sângele său Biserica lui Dumnezeu". Dar adnotarea este destul de lipsită de fundament, așa încât redactorii noului calendar au considerat oportun să facă următoarea notă: "Comemorarea sfântului Evarist, introdusă în calendarul roman în secolul al XI-lea, este suprimată: într-adevăr nu există nici un temei ca sfântul Evarist să fie considerat printre martiri, iar ziua sa de naștere (adică ziua morții sale) nu este cunoscută".

Și mai legendare apar știrile despre două dispoziții luate de sfântul Evarist în timpul exercitării pontificatului său. Adică distribuirea preoților din Roma în douăzeci și cinci de titluri sau biserici parohiale ale orașului, care ar fi fost instituite deja de sfântul Clet, și apoi dispoziția ca diaconii să fie alături de episcop când acesta predica și proclama prefața sfintei Liturghii, pentru a-i mărturisi, în caz de necesitate, dreapta credință și totodată pentru a conferi mai mare solemnitate celebrării.

Sfântul Evarist îi este atribuită totuși o anumită reglementare a ceremoniilor solemne care se fac la consacrarea bisericilor și care sunt inspirate din sfințirea templului lui Solomon, dar este o informație lipsită de fundament istoric.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat