Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 25 iulie 2024 

Sfântul Iacob

apostol (sărbătoare)

Iacob (cel Mare), fiul lui Zebedeu și al Salomei, fratele mai mare al evanghelistului Ioan, apare urmându-l pe Isus încă de la începutul predicării lui Mesia. Cei doi frați erau pe malul lacului Genezaret, când Isus "i-a chemat". Răspunsul a fost prompt și total: "Ei au lăsat barca și pe tatăl lor și l-au urmat". Și în această situație se vede firea lor puternică și fervoroasă, pentru care au primit de la Isus, în semn de laudă și mustrare, apelativul de "fii ai tunetului". Comportarea lor ulterioară ne confirmă acest lucru, cel puțin în două ocazii: prima dată, în fața atitudinii ostile a samaritenilor, care i-au negat ospitalitatea lui Isus și ucenicilor săi. "Doamne - au spus într-un glas Iacob și Ioan -, trebuie să cerem foc din cer pentru ca să-i mistuie?" Mai târziu, cu ocazia ultimei călătorii spre Ierusalim, amândoi au adresat prezumtuoasa cerere de a ședea unul la dreapta și unul la stânga lui Mesia triumfătorul.

În cele două episoade demonstrează că nu au înțeles lecția de iubire și de umilință a Învățătorului. Și, totuși, sunt generoși când este vorba de a se arunca în luptă. La întrebarea lui Isus: "Puteți voi bea potirul?", Iacob a fost primul care a răspuns: "Putem!". Isus i-a luat în seamă cuvântul și Iacob a respectat întocmai angajarea luată. După Rusalii, la care s-a revărsat din cer nu focul mistuitor al pedepsei, ci acela dătător de viață al iubirii, chiar și Iacob, ca și ceilalți apostoli, a fost victima persecuției puse la cale de către autoritățile iudaice: este aruncat în închisoare și biciuit, "bucurându-se nespus de mult, pentru că s-a învrednicit să sufere insultă pentru numele lui Isus" (după cum se citește în Faptele Apostolilor). A avut loc și o a doua persecuție, a cărei victimă ilustră a fost sfântul Ștefan, iar apoi a fost o a treia, mai crudă decât cele două precedente, dezlănțuită de Irod Agrippa "pentru a face pe placul iudeilor".

Acest Irod, arătându-se un vrednic epigon al unchiului, asasinul Botezătorului, și al bunicului Irod zis cel Mare, care a încercat să-l ucidă pe Isus abia născut, dintr-un simplu calcul politic, în timpul sărbătorilor pascale din anul 42 "a început să persecute unii membri ai Bisericii; l-a ucis cu sabia pe Iacob, fratele lui Ioan, și, știind că face un lucru plăcut iudeilor, a trimis să fie arestat și Petru". După o tradiție, nu anterioară secolului al VI-lea, apostolul Iacob ar fi primul evanghelizator al Spaniei. Pentru a întări această tradiție, în secolul al IX-lea, episcopul Teodomir de Iria a afirmat că a descoperit rămășițele pământești ale apostolului și din acea epocă Iria, care și-a luat numele de Compostella, a devenit locul preferat al tuturor pelerinilor din Europa.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat