Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 25 noiembrie 2024 

Sfânta Ecaterina din Alexandria

fecioară și martiră

La începutul secoluli al IV-lea a avut loc o neașteptată schimbare din partea puterii romane în raport cu creștinismul. Dioclețian, deja bătrân și cu o voință slabă, a dezlănțuit cea mai crudă dintre persecuții. În Egipt, denumit "China lumii antice", persecuția a atins cea mai feroce cruzime: bărbați, femei și copii erau condamnați la chinurile pe care le inventa fertila și macabra fantezie a călăilor, pentru a face mai atroce suferințele celor condamnați, așa încât mulți păgâni, înduioșați, căutau să-i ajute pe creștini să se sustragă de la acel îngrozitor sfârșit. Noi citim acum cu o anumită curiozitate și incredulitate Passiones adică expunerile despre ultimele ore ale martirilor, procesele și condamnările, răspunsurile lor către judecători. Aproape întotdeauna sunt rodul fanteziilor, descrieri legendare, transmise cu scopul de a edifica.

Așa este și cea referitoare la martira de astăzi, nobila Ecaterina din Alexandria, al cărei martiriu a impresionat mai mult fantezia populară, întrucât părea că este vorba despre o fată de rang înalt, inteligentă, frumoasă atât la față cât și la suflet. Maximinus Daia, succesor al unchiului Galeriu în guvernarea provinciilor africane, s-ar fi îndrăgostit de Ecaterina în așa măsură, încât plănuia să divorțeze de soția sa, pentru a se căsători cu dânsa. După refuzul categoric al tinerei creștine, a pus-o în fața a peste cincizeci de filozofi, - spune legenda - pentru ca să o convingă că Cristos, murind pe cruce, nu putea să fie Dumnezeu. Dar Ecaterina, folosindu-se în mod excelent de arta retorică și mai ales de bunele sale cunoștințe filozofice și teologice, a sfârșit prin a atrage de partea sa pe acei înțelepți, care, luminați de har, au aderat la creștinism: învinși de două ori în ochii păgânilor, ei au câștigat corona martirilor, pentru că Maximin a dispus uciderea lor.

În ceea ce privește Ecaterina, nereușind să o atragă de partea dorințelor sale, Maximin a căutat să o strivească cu ajutorul roților ale căror cercuri erau prevăzute cu vârfuri de fier ascuțit, care s-au îndoit ca niște ramuri moi de răchită în contact cu trupul gingaș al fetei. Datorită acestui episod, cei care au avut de a face cu roțile au ales-o ca patroană.

Fiind dusă în afara orașului, Ecaterina a fost decapitată, dar din gâtul tăiat, ca din tulpina anumitor ierburi, în loc de sânge, a țâșnit lapte, meritând pentru aceasta un al doilea patronaj, de data aceasta din partea doicilor, care o invocau pentru a avea lapte suficient pentru a satisface pofta copiilor lor. Minunile nu s-au terminat aici: din cer au coborât îngerii care au dus trupul martirei pe muntele Sinai, unde s-ar fi ridicat apoi un convent în cinstea ei.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat