Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 24 august 2024 

Sfântul Bartolomeu

apostol (sărbătoare)

În cele patru liste ale apostolilor este prezentat, cu numele de Bartolomeu, Bar Tholmai, "fiul lui Tholmai" (în ebraică tholmai înseamnă "plug" sau "agricultor"). Sfântul Ioan nu folosește numele de Bartolomeu, dar de Natanael, fapt pentru care oamenii de știință concordă în a-l identifica pe Bartolomeu cu Natanael. Apostolul Filip este acela care i-l prezintă pe Mesia: "L-am găsit pe cel despre care au scris Moise, în Lege, și profeții, pe Isus, fiul lui Iosif din Nazaret". "Din Nazaret? - replică Natanael. Poate fi ceva bun din Nazaret?". Natanael era din Cana, care se află la 14 km distanță de Nazaret și este proverbial disprețul care există între satele vecine.

Însă Învățătorul a construit îndată un pod între el și tânărul din Cana: "Iată un adevărat israelit întru care nu există prefăcătorie". Auzind acel elogiu, Natanael și-a exprimat surprinderea: "De unde mă cunoști? Iar Isus i-a răspuns: Mai înainte de a te chema Filip, eu te-am văzut deja sub smochin". Ce s-a întâmplat sub acel smochin va rămâne un secret între sincerul apostol și Mesia. După acea scurtă discuție Bartolomeu-Natanael și-a dovedit adeziunea sa necondiționată față de Cristos: "Învățătorule, tu ești Fiul lui Dumnezeu, tu ești regele lui Israel!". Iar Isus: "Tu crezi, pentru că ți-am spus că te-am văzut sub smochin. Vei vedea lucruri și mai mari". Natanael-Bartolomeu a văzut într-adevăr minunile săvârșite de către Învățător, a ascultat mesajul său, a asistat la patima și la glorificarea lui Mesia, apoi a devenit vestitor al veștii celei bune, acceptând, cu același entuziasm, consecințele unei mărturii atât de angajante și riscante.

Despre activitatea sa apostolică nu avem date sigure. Lecturile din Breviarul roman preiau informațiile dintr-o veche tradiție armeană: "Apostolul Bartolomeu, care era din Galileea, a mers în India de dincoace, care îi revenise pentru evanghelizare în momentul tragerii la sorți pentru împărțirea lumii. A predicat acelor popoare adevărul Domnului Isus, conform Evangheliei după sfântul Matei. După ce în acea regiune a convertit mulți la Cristos, înfruntând nu puține oboseli și depășind multe dificultăți, a trecut în Armenia mare, unde l-a adus la credința creștină pe regele Polimiu și pe soția sa, precum și 12 orașe; dar aceste convertiri au trezit în mod pronunțat invidia preoților locali, care au reușit să-l ațâțe în așa fel pe fratele regelui Polimiu, Astiage, încât acesta a dat crudul ordin de a-l jupui de piele pe Bartolomeu de viu și, apoi, de a-l decapita".

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat