Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 24 iulie 2024 

Sfânta Cristina

martiră

Există numeroase mărturii istorice cu privire la cultul tinerei martire Cristina, patroana de la Bolsena. Din descoperirile arheologice făcute în secolul trecut rezultă că la Bolsena încă din secolul al IV-lea era cinstită o sfântă Cristina, lângă al cărei mormânt a apărut un cimitir subteran. Mărturiile iconografice sunt foarte abundente: sfânta apare printre fecioarele martire ale mozaicurilor bisericii "San Apollinare Nuovo" din Ravenna din secolul al VI-lea. De la Giovanni Della Robbia la Luca Signorelli, de la Paolo Veronese la Luca Cranach, sunt numeroși artiștii care s-au inspirat din episoadele povestite în Patima cu bogăția de amănunte, care imită în mare parte Actele celor mai celebri martiri.

Despre această Patimă există redactări latine și grecești, discordante în ceea ce privește orașul de proveniență al martirei, pe care cele din categoria a doua îl stabilesc la Tir în Fenicia iar primele aproape în unanimitate la Bolsena. Fabuloasa povestire a Patimii sale, care datorită epocii târzii (nu anterioară secolului al IX-lea) intră în numărul legendelor hagiografice de mică valoare istorică, vorbește despre o tânără de 11 ani, pe nume Cristina, care datorită frumuseții extraordinare este separată de tatăl, Urban, funcționar al împăratului, într-un turn, în compania a 12 slujitoare.

Prin acest gest tatăl în realitate voia să o constrângă pe fiică, devenită creștină, să se lepede de periculoasa religie și să o sustragă de la rigorile legii persecutoare. Dar tânăra a sfărâmat prețioasele statuete ale zeilor, pe care tatăl le așezase în cămăruța ei, și a oferit metalul săracilor. Tatăl a trecut atunci de la măguliri la lovituri: a pus să fie biciuită și închisă în carceră. Pentru că Cristina persevera în profesiunea sa de credință, Urban a dat-o pe mâna judecătorilor care i-au pricinuit diferite și groaznice chinuri. În închisoare, unde a fost aruncată pentru a slăbi acoperită cu totul de vânătăi, a fost mângâiată și vindecată de către trei îngeri. Dovedindu-se zadarnică și această metodă, s-a trecut la soluția finală: legându-i o piatră grea de gât, au aruncat-o în apele lacului; dar piatra, susținută de îngeri, a plutit și a adus-o pe tânără la mal.

Denaturatul tată a fost pedepsit de Dumnezeu cu moartea; dar chinurile Cristinei nu s-au sfârșit. Judecătorii au reluat acuzele împotriva ei condamnând-o, cu o perseverență îndărătnică, la torturi îngrozitoare deși ineficace, ca grătarul încins, cuptorul supraîncălzit, mușcătura șerpilor veninoși, tăierea sânilor; până când în lipsa celei mai tulbure imaginații au curmat tânăra viață prin două lovituri de lance, transplantând acea floare nevinovată în grădinile cerului.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat