Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 24 martie 2024 

Sfânta Ecaterina a Suediei

călugăriță

Ecaterina Ulfsdotter, cunoscută mai bine cu numele de Ecaterina a Suediei, era a doua născută dintre cei opt copii ai sfintei Brigitta, marea mistică suedeză, care a avut mare influență în istorie, în viața și în literatura țării sale, mult mai mare decât compatrioata regală Cristina, care a umplut prin faptele sale uimitoare cronicile lumești ale Romei renascentiste. Și Brigitta și fiica ei Ecaterina și-au legat numele lor de orașul Roma, dar prin cu totul alte merite.

Ecaterina, născută în anul 1331, fusese măritată la o vârstă foarte tânără cu Edgar von Kyren, nobil prin descendență și mai ales prin sentimente, pentru că a acceptat dorința tinerei și grațioasei soții de a păstra votul continenței, ba chiar cu o mișcătoare emulație în practicarea virtuții creștine a castității, s-a legat el însuși prin acest vot. Ecaterina, desigur nu pentru a face mai ușoară observarea votului, la vârsta de nouăsprezece ani s-a dus la mama sa la Roma, cu ocazia celebrării anului sfânt. Aici tânăra a aflat vestea morții soțului.

Din acest moment viața celor două extraordinare sfinte merge pe aceeași linie: fiica participă cu totală dăruire la intensa activitate religioasă a sfintei Brigitta. Aceasta crease în Suedia o comunitate de tip călugăresc, în orașul Vadstena, pentru a primi în convente separate de clauzură bărbați și femei sub o regulă de viață religioasă inspirată după modelul misticului sfânt Bernard de Clairvaux. În timpul perioadei romane care a durat până la moartea sfintei Brigitta, la 23 iulie 1373, Ecaterina a fost în mod constant alături de mamă, în lungile pelerinaje întreprinse, adesea înfruntând grave pericole, din care cele două sfinte nu ar fi ieșit tefere fără o intervenție supranaturală.

Sfânta Ecaterina este adesea reprezentată alături de un cerb, care, potrivit legendei, a apărut de mai multe ori în mod misterios, pentru a o salva. Fiind adus cadavrul mamei în patrie, în anul 1375, Ecaterina a intrat în mănăstirea din Vadstena, a cărei stareță a fost aleasă în anul 1380. Se întorsese atunci de la Roma dintr-o a doua ședere de cinci ani, pentru a urmări îndeaproape procesul de beatificare al mamei, care s-a încheiat în mod pozitiv în anul 1391. La Roma, povestește o tradiție legendară, Ecaterina ar fi salvat în mod miraculos orașul de revărsarea Tibrului, care rupsese deja digurile. Episodul este reprezentat într-o pictură păstrată în capela dedicată ei în locuința din piața Farnese. Papa Inocențiu al VIII-lea a permis mutarea relicvelor; dar va fi unanimă și universală devoțiunea populară care i-a hotărât titlul de sfântă și a sărbătorit-o în ziua aniversară a morții, care a avut loc la 24 martie 1381.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat