Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 23 iunie 2024 

Sfântul Iosif Cafasso

preot

Torinezii îl numeau "preotul spânzurătorii", cu un amestec de admirație și compasiune, pentru că la orice execuție capitală alături de condamnat era întotdeauna don Iosif Cafasso, un preoțel slab, încovoiat, dar nu de ani (a murit la 49 de ani în anul 1860), dar datorită devierii șirei spinării ceea ce îl obliga să stea aplecat chiar și în puținele ore ale zilei pe care le petrecea în afara confesionalului. Don Iosif Cafasso dedica într-adevăr o mare parte a ministerului sacerdotal ascultării spovezilor și a destăinuirilor celor care frecventau biserica sa, atrași de marile calități umane de inteligență și bunătate ale acelui mic preot, care înțelegea problemele tuturor și știa să vorbească celor învățați și celor simpli, sufletelor evlavioase ca și ocnașilor. Declarat sfânt în anul 1947, a fost declarat într-adevăr patron al celor închiși și condamnați la pedeapsa capitală, deoarece în viață făcuse din închisori locul preferat pentru exercitarea activității sale preoțești.

Născut la Castelnuovo d'Asti, cu patru ani înainte de compatriotul său Ioan Bosco, în anul 1811, Iosif Cafasso era prin temperament la antipodul apostolatului pentru tineri: reflexiv, evlavios, blând și studios, îi plăcea să dedice multe ore meditării în fața tabernacolului în scurtele perioade de vacanță pe care le petrecea la țară, în timpul anilor de seminar. Ioan Bosco glumea cu amabilitate, numindu-l "domnule abate", și îl invita să asiste la spectacolele nevinovate de sărbătoarea patronului. "Spectacolele preotului - îi răspundea clericul Cafasso - sunt funcțiuni religioase". Dar cei doi erau destinați să se întâlnească și să se înțeleagă în mod profund.

Iosif Cafasso, sfințit preot la 22 de ani, a frecventat cursul de teologie la Torino, la școala teologului Guala, a cărui catedră a moștenit-o puțin după aceea, avându-l printre elevi pe însuși Ioan Bosco. Tânărul compatriot a pus apoi la grea încercare mult lăudata sa răbdare când i-a umplut colegiul bisericesc, al cărui rector era, de băieți gălăgioși adunați de prin toată periferia orașului. Când don Bosco a înlăturat deranjul, desigur nu pentru mustrările sfântului rector, și a dus grupul de tineri sub acoperișul de la Valdocco, don Iosif Cafasso i-a fost mereu aproape, chiar și cu ajutoare financiare, și înainte de a muri a dat tot puținul pe care îl avea lui și operei lui Cottolengo, în al cărui mormânt a fost depus temporar trupul său neînsuflețit, înainte de a fi transferat în sanctuarul "della Consolata".

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Mons. Vasil' Hopko (1904-1976), episcop auxiliar greco-catolic de Prešov și titular de Midilen, s-a născut la 21 aprilie 1904 la Hrabské. A studiat la Academia Teologică Greco-Catolică din Prešov și a fost hirotonit preot la 3 februarie 1929, la Prešov. A activat în diferite parohii, iar de la 15 septembrie 1936 până la 31 august 1941 a îndeplinit funcția de director spiritual la Seminarul din Prešov. În 1940 a obținut doctoratul în teologie; la 1 septembrie 1941 a fost numit secretar al episcopului de Prešov. A activat ca profesor de teologie pastorală și teologie morală la Facultatea de Teologie din Prešov până în 1943. A fost consacrat episcop la data de 11 mai 1947.

În anul 1950, statul a scos în afara legii Biserica Greco-Catolică. Vasil' Hopko a fost arestat și internat în mănăstirea din Báe, apoi în mănăstirea franciscană din Hlohovec. La 24 octombrie 1951 a primit sentința de condamnare, care prevedea o detenție de 15 ani. Va fi însă eliberat condiționat la data de 12 mai 1964. Până în 1968 a trăit la Osek, sub regimul de arest la domiciliu și sub supravegherea atentă a poliției secrete. A murit la 23 iulie 1976 la Prešov. Vasil' Hopko a oferit totul pentru credința în Cristos și Biserica Catolică, acceptând detenția și suferințele fizice și psihice cu responsabilitate, îndrăzneală și credință puternică. Pe parcursul activității desfășurate a împlinit motoul său episcopal: "Ca toți să fie una" (In 17,21).

("Lumina creștinului", 2/2004)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat