Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 22 mai 2024 

Sfânta Rita din Cascia

călugăriță

Privită de aproape, fără haloul legendei, ne dezvăluie chipul foarte uman al femeii care nu a trecut indiferentă prin fața tragediei durerii și a mizeriei materiale, morale și sociale. Existența sa pământească ar putea fi de ieri, ca și de astăzi. Ea s-a născut în anul 1381 într-un colț îndepărtat al Umbriei, la Roccaporena. Crescută în teama față de Dumnezeu alături de bătrânii părinți, le-a respectat în așa măsură autoritatea, încât a renunțat la hotărârea de a se închide în mănăstire și a acceptat să se unească în căsătorie cu un tânăr violent și neastâmpărat, Paolo di Ferdinando. Biografiile sfintei ne prezintă un cadru de familie neobișnuit: o femeie blândă, ascultătoare, atentă să nu trezească susceptibilitatea soțului, ale cărui fapte rele le cunoaște, dar suferă și se roagă în tăcere.

Bunătatea sa a reușit la sfârșit să înmoaie inima lui Paul, care și-a schimbat viața și obiceiurile fără a reuși, totuși, să dea uitării vechile ranchiune ale atâtor dușmani, pe care și-i făcuse. Într-o seară a fost găsit ucis pe marginea drumului. Cei doi fii, deja mărișori, au jurat să-și răzbune tatăl. Când Rita și-a dat seama de inutilitatea eforturilor proprii de a le schimba părerea, a găsit curajul de a-l ruga pe Dumnezeu să-i cheme mai degrabă la sine, decât să permită a se păta prin crimă. Rugăciunea sa, de neînțeles din punct de vedere uman, a fost ascultată. Rămasă fără bărbat și fără fii, Rita s-a dus să bată la poarta mănăstirii surorilor augustiniene din Cascia. Cererea sa nu a fost acceptată.

Întoarsă la căminul gol, s-a rugat neîncetat celor trei sfinți protectori ai săi, sfântul Ioan Botezătorul, sfântul Augustin și sfântul Nicolae din Tolentino, și, într-o noapte, s-a întâmplat minunea. Cei trei sfinți i-au apărut, au invitat-o să-i urmeze, au deschis larg poarta mănăstirii, foarte asigurată cu zăvoare, și au condus-o în mijlocul corului unde surorile de clauzură recitau rugăciunile utreniei. Rita a putut astfel să îmbrace haina augustinienelor, împlinind vechea dorință de dăruire totală lui Dumnezeu, dedicându-se pocăinței, rugăciunii și iubirii față de Cristos cel răstignit, care a asociat-o chiar în mod vizibil la patima sa, înfigându-i în frunte un spin.

Acest stigmat miraculos, primit în timpul unui extaz, i-a marcat fața cu o foarte dureroasă rană purulentă până la moarte, adică timp de paisprezece ani. Faima sfințeniei sale a trecut dincolo de zidurile severului convent din Cascia. Rugăciunile Ritei au obținut prodigioase vindecări și convertiri. Pentru sine nu a cerut decât să ia asupra sa durerile, pe care le ușura aproapelui său. A murit în mănăstirea din Cascia în anul 1457 și a fost canonizată în anul 1900.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat