Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 21 august 2024 

Sfântul Pius al X-lea

papă (comemorare)

Îi plăcea să se numească "un sărman paroh de țară" și când cineva îi spunea "Părinte sfânt" el corecta: "Nu sfânt (santo), ci Sarto (croitor)". Papa Sarto s-a născut la 2 iunie 1835 la Riese, în ținutul trevisan. A fost botezat în ziua următoare cu numele de Iosif Melchior. Tatăl, poștaș comunal, a murit lăsând soția Margareta Sanson cu zece fii de crescut. "Bepi", al doilea copil, ar fi voit să întrerupă studiile din seminar pentru a da o mână de ajutor în familie. Dar curajoasa mamă l-a îndemnat să urmeze drumul pe care a pornit. Fiind sfințit preot la 23 de ani, a fost timp de 9 ani vicar la Tombolo; timp de 9 ani paroh la Salzano; alți 9 ani canonic și director spiritual la Treviso; 9 ani episcop de Mantova și alți 9 ani cardinal și patriarh de Veneția; însă papă a fost timp de 11 ani, din anul 1903 până în anul 1914. A murit la 20 august 1914, îndurerat datorită războiului care deja tulbura Europa. Din îndepărtatul ev mediu și până acum nu mai stătuse pe catedra lui Petru un umil fiu de țărani.

Pontificatul său a fost excepțional de rodnic prin organizarea internă a Bisericii. Puțin înclinat spre subtilitățile diplomatice, nu s-a preocupat de raporturile Bisericii cu puterea politică și atitudinile sale intransigente au creat neînțelegeri cu Rusia, Statele Unite (a refuzat chiar vizita lui Theodor Roosevelt), Germania, Portugalia și Franța, a cărei lege privind separarea statului de Biserică a respins-o. Papa amabilității s-a arătat deosebit de ostil față de orice deschidere care ar fi putut fi confundată cu acceptarea șerpuitorului "modernism" chiar și în rândul clerului.

Motoul său instaurare omnia in Christo s-a concretizat în atenția vigilentă la viața internă a Bisericii: a promovat reînnoirea liturgică, a înlăturat barierele seculare care separau curia romană de practica pastorală; a codificat dreptul canonic, a favorizat instruirea religioasă a copiilor prin Catehism și permițându-le împărtășirea la o vârstă foarte tânără. Dotat cu echilibru și discreție, cu prudență și forță, chiar dacă avea o concepție centralistică privind conducerea Bisericii, nu și-a propus altceva decât să fie "slujitorul tuturor" și disponibilitatea sa a fost într-adevăr un fapt nou în palatele vaticane. Papa venețian, surâzător și inteligent, schimba o vorbă cu toți, fără a ține cont de regulile protocolului. Sărac printre săraci, pentru a se duce la conclav a luat cu împrumut banii pentru biletul de tren, dus și întors, convins cum era că Duhul Sfânt nu ar fi făcut "greșeala" de a sugera colegiului sacru alegerea sa ca papă.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat