Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 21 iunie 2024 

Sfântul Alois de Gonzaga

călugăr (comemorare)

Ferrante Gonzaga, marchiz de Castiglione delle Stiviere și frate cu ducele de Mantova, ar fi voit ca primul său copil Alois, născut la 9 martie 1568, să meargă pe urmele sale ca soldat și comandant în armata imperială. La vârsta de cinci ani, Alois îmbrăca deja o mică platoșă, un coif având deasupra un panaș și centiron cu spadă și mergea repede în urma armatei tatălui, învățând de la soldații neciopliți folosirea armelor și vocabularul lor specific. Într-o zi a profitat chiar de neatenția unei santinele pentru a da foc pulberii unei mici piese de artilerie. A rămas leșinat, dar nu înspăimântat. Dar acel băiat avea să aducă strălucire familiei Gonzaga prin cu totul alt fel de arme. Fiind trimis la Florența, în calitate de paj al marelui duce de Toscana, la vârsta de zece ani, Alois a dat propriei vieți o direcție foarte precisă, dedicându-se fecioriei perpetue.

În plus, o călătorie în Spania, unde a petrecut câțiva ani ca paj al infantelui Don Diego, i-a servit numai pentru a se dedica studiului filozofiei la universitatea din Alcala de Henares și citirii cărților evlavioase, cum ar fi Compendio de la doctrina espiritual, de Luigi di Granada. La doisprezece ani, Alois, după ce a primit prima împărtășanie de la sfântul Carol Borromeu, s-a decis să intre în Societatea lui Isus. Dar au trebuit alți doi ani pentru a învinge rezistența tatălui, care l-a trimis la curțile din Ferrara, Parma și Torino. "Chiar și principii - va nota mai târziu Alois - sunt cenușă ca și cei săraci: poate, cenușă mai urât mirositoare".

Pentru ca viața sa să răspândească parfumul virtuților creștine, Alois a renunțat la titlu și la moștenirea părintească și la 14 ani a intrat în noviciatul roman al societății lui Isus, sub conducerea sfântului Robert Belarmin. A uitat cu totul originea sa nobilă și a ales pentru el obligațiile cele mai umile, dedicându-se îngrijirii bolnavilor, mai ales în epidemia de ciumă care a lovit Roma în 1590. A rămas contaminat de îngrozitoarea boală probabil printr-un gest de milă: întâlnind pe stradă un muribund, l-a luat în spate și l-a dus la azil, la poalele Capitoliului, unde el activa.

A murit la douăzeci și trei de ani, în ziua prezisă de el, la 21 iunie 1591. Trupul neînsuflețit al sfântului Alois, patron al tineretului, se odihnește în biserica "Sfântul Ignațiu" din Roma. Acest sfânt, victimă a unei anumite hagiografii manieriste, în ciuda aparențelor, era dotat cu un temperament puternic. Pocăințele grele, pe care și le-a impus, sunt semnul unei determinări neobișnuite spre o țintă, pe care și-o fixase cu luciditate încă de la începutul adolescenței.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat