Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 21 martie 2024 

Sfântul Nicolae de Flüe

pustnic, patron al Elveției

Nicolae de Flüe, cunoscut mai bine cu numele de Bruder Klaus (fratele Claudiu), s-a bucurat de largă popularitate în Elveția, al cărei patron a fost proclamat de către papa Pius al XII-lea, și în care este sărbătorit la 25 septembrie. El s-a născut în anul 1417 la Flüeli, lângă Sachseln, în cantonul Obwalden. Deși s-a simțit chemat la viața de pustnic (la 16 ani a avut așa-zisa "viziune a turnului"), a trebuit să accepte câteva sarcini civile (a fost șef al justiției și al armatei la Sachseln, consilier și judecător cantonal și deputat în dietă) și militare. În anul 1445 s-a căsătorit cu Dorothea Wyss: li s-au născut cinci băieți și cinci fete: unul dintre ei a devenit paroh la Sachseln, iar un nepot, Corrado Scheuber, a murit în faimă de sfințenie.

Îndemnat de Mattia de Bolsheim și Aimo Amgrund, a intrat în contact cu Gottesfreunde (prietenii lui Dumnezeu), o mișcare religioasă alsaciană. Însă soția lui Nicolae s-a opus în mod constant planurilor sale de solitudine. Numai după ce a împlinit 50 de ani, în iunie 1467, el a putut să plece prin Alsacia. Dar Domnul îl voia într-o localitate mult mai apropiată de regiunile locuite până atunci. De altminteri el se rușina de acest fel de "faliment" și s-a retras mai întâi la Klisterli-Alp în Melchtal.

Viața sa sfântă și postul său sever (există mărturii istorice incontestabile că într-o perioadă de 19 ani și jumătate, el s-a hrănit numai cu Euharistia) au atras foarte degrabă curiozitatea vecinilor. El s-a hotărât atunci să plece la Ranft, o prăpastie solitară de lângă Flüeli. Ieșea de acolo numai pentru a se duce la sfânta Liturghie și când patria avea nevoie de el: în anul 1473, în fața amenințării austriece, și în anii 1481-1482, când a fost mare pericol de război civil: rezultatele bune ale acestor intervenții i-au adus lui Bruder Klaus titlul de "părinte al patriei". Rugăciunea sa cea mai frecventă era: "Domnul meu și Dumnezeul meu, înlătură de la mine tot ceea ce mă îndepărtează de tine. Domnul meu și Dumnezeul meu, dăruiește-mi tot ceea ce mă apropie de tine. Domnul meu și Dumnezeul meu, ia-mă pe mine însumi și dăruiește-mă cu totul ție. Amin!"

Edificați de mărturia sa de rugăciune și pocăință (l-au spionat timp de o lună întreagă), vecinii săi au construit pentru el un schit și o capelă, consacrată în anul 1469. Sfântul Nicolae de Flüe a murit în ziua când a împlinit 70 de ani, la 21 martie 1487. În anul 1501 este compilată de către Enrico Wölflin o biografie a sa pe baza "faptelor confirmate cu jurământ de martorii oculari sau auriculari". Fiind beatificat în anul 1669, a fost canonizat de Pius al XII-lea în 1947.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat