Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 2 mai 2024 

Sfântul Atanasie

episcop și învățător al Bisericii (comemorare)

Atanasie, născut în Alexandria, în anul 295, este figura cea mai dramatică și mai impresionantă a bogatei galerii a părinților Bisericii. Îndârjit apărător al dreptei credințe în timpul marii crize ariene, imediat după conciliul de la Niceea, a plătit eroica sa rezistență față de erezia care se răspândea cu nu mai puțin de cinci exiluri poruncite de împărații Constantin, Constanțiu, Iulian și Valens. Arius, un preot ieșit chiar din sânul Bisericii din Alexandria, negând egalitatea substanțială dintre Tatăl și Fiul, amenința să dea o lovitură fatală creștinismului. Într-adevăr, dacă Cristos nu este Fiul lui Dumnezeu și nu este el însuși Dumnezeu, la ce se reduce răscumpărarea omenirii?

Într-o lume care s-a trezit dintr-o dată ariană, după celebra frază a sfântului Ieronim, rămânea încă în picioare un mare luptător, Atanasie, înălțat la vârsta de treizeci și trei de ani la prestigiosul scaun episcopal din Alexandria. Avea vigoarea luptătorului și când era de dat o bătălie contra adversarilor era primul care pornea cu lancea pregătită: "Eu mă bucur că trebuie să mă apăr", a scris în Apologia pentru fugă. Atanasie avea curaj, încât ar fi putut și vinde, dar știind cu cine avea de a face (printre atâtea acuze care i s-au adus de către denigratorii săi a fost aceea de a-l fi asasinat pe episcopul Arsenie, care apoi a apărut viu și sănătos!), nu stătea așteptând în casă, ca ei să vină să-l aresteze. Uneori fugile sale sunt extraordinare. El însuși ne vorbește cu multă însuflețire.

A petrecut ultimele sale două exiluri în pustiu, la prietenii călugări, acei simpatici anarhici ai vieții creștine, care, deși fugiseră de structurile normale de organizare socială și bisericească, se simțeau bine în tovărășia unui episcop autoritar și intransigent ca Atanasie. Pentru ei bătăiosul episcop de Alexandria a scris o mare operă, Istoria arienilor, dedicată călugărilor, din care ne-au rămas puține pagini, suficiente totuși pentru a ne revela în mod deschis temperamentul lui Atanasie: știe să vorbească cu oameni, care nu înțeleg metafore, și atunci spune lucrurilor pe nume: batjocorește împăratul, dându-i porecle lipsite de respect și îi ia în râs pe adversari; dar vorbește cu căldură și elan despre adevărurile care-i stau la inimă, pentru a-i smulge pe creștini din ghearele falșilor păstori.

În timpul numeroaselor peregrinări involuntare a fost și în Occident, la Roma și la Trier, unde a făcut cunoscut monahismul egiptean, ca stare de viață organizată într-un mod cu totul original în pustiu, prezentându-l pe monahul ideal, în figura sugestivă a unui anahoret, sfântul Anton, despre care a scris celebra Viața sfântului Anton, care poate fi considerată un fel de manifest al monahismului.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat