Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 2 octombrie 2024 

Sfinții Îngeri Păzitori

(comemorare)

Aproape fiecare pagină a Revelației scrise, spune sfântul Grigore cel Mare, atestă existența Îngerilor. În Noul Testament apar în evanghelia copilăriei, în descrierea ispitirilor din pustiu și a întăririi lui Cristos în Ghetsemani. Sunt martorii învierii, deci asistă Biserica în formare, îi ajută pe apostoli și transmit voința divină. Ei vor pregăti judecata finală și vor executa sentința, despărțindu-i pe cei fericiți de cei condamnați, și for forma coroana lui Cristos triumfător. Îngerii sunt menționați de peste trei sute de ori în Vechiul și Noul Testament. Dar lăsând la o parte numărul mărturiilor biblice, care îndreptățește cultul deosebit pe care creștinii l-au rezervat îngerilor încă din primele timpuri, e natura acestor "spirite pure" cea care stimulează admirația noastră și devoțiunea noastră.

Ei sunt în primul rând mijlocitori ai mesajelor adevărului divin, iluminează spiritul cu lumina interioară a cuvântului. Și sunt și păzitori ai sufletelor oamenilor, le sugerează poruncile divine și, ca martori nevăzuți ai gândurilor lor cele mai ascunse și ai acțiunilor lor bune sau rele, văzute sau ascunse, îi asistă pe oameni pentru bine și mântuire. "Îngerii, spunea Bossuet în panegiricul său de sărbătoarea Îngerilor păzitori, îi oferă lui Dumnezeu pomenile noastre, adună până și dorințele noastre, fac să aibă valoare înaintea lui Dumnezeu până și gândurile noastre... Suntem fericiți de a avea prieteni atât de atenți, mijlocitori atât de fideli, interpreți atât de caritabili". Bazând adevărul de credință pe însăși afirmația Mântuitorului, Biserica ne spune că orice creștin, din momentul botezului, este încredințat propriului său înger, care are datoria de a-l păzi, călăuzi pe calea binelui, a-i inspira sentimente bune, favorizând alegerile libere care îl au drept scop pe Dumnezeu supremul bine.

Liturgia din 29 septembrie, care îi sărbătorește pe Mihail, Gabriel și Rafael, amintește în același timp toate corurile îngerești: îngerii, arhanghelii, tronurile, domniile care adoră, puterile care tremură de respect în fața maiestății divine, cerurile, tăriile, fericiții serafimi și heruvimi. Dar din secolul al XVI-lea a început să se celebreze o sărbătoare distinctă pentru sfinții Îngeri Păzitori, extinsă de Paul al V-lea în anul 1608 în toată Biserica universală, după ce în anul 1508 Leon al X-lea a aprobat noul Oficiu compus de franciscanul Giovanni Colombi. Din peninsula iberică, unde a început cultul, în Franța și Austria, sărbătoarea s-a răspândit în toată lumea creștină.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Părintele Jan Beyzym

S-a născut la 15 mai 1850. Este cunoscut mai ales ca un slujitor al leproșilor. În calitate de membru al Societății lui Isus, și-a dedicat toate eforturile și tot talentul pentru a ușura suferințele bolnavilor de lepră. La vârsta de 48 de ani a plecat în Madagascar, desfășurându-și acolo slujirea sa misionară. A murit la 2 octombrie 1912. Viața sa a fost caracterizată de o credință vie și de sentimentul dreptății, de o iubire filială față de Maica lui Dumnezeu, de zelul apostolic pentru mântuirea oamenilor și de grija pentru cei săraci.

Traducere de Ovidiu Bișog

("Lumina creștinului", 9/2002)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat