Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 2 ianuarie 2024 

Sfinții Vasile cel Mare și Grigore din Nazianz

episcopi și învățători ai Bisericii (comemorare)

Astăzi vom spune că sfântul Vasile era un "descendent al unei familii de artiști": familia sa număra o mână de sfinți: au fost sfinte bunica Macrina, mama Emmelia, sora Macrina; au fost sfinți fratele Petru, episcop de Sebaste, dar și Grigore, episcop de Nyssa. A fost apoi prieten intim cu un alt sfânt, Grigore, episcop de Nazianz sau Nazianzenul, care este unit în amintirea liturgică, pentru că a participat la însăși preocuparea sa intensă de a fi sfânt, a avut o formare culturală asemănătoare și a nutrit aceeași aspirație spre viața monastică. Sfântul Vasile este considerat chiar pionier al vieții cenobiților din Orient: în 358, împreună cu prietenul, într-o retragere solitară la Neocezareea în Pont, a redactat două importante Reguli care au orientat viața monahilor, care de la el se cheamă "bazilitani".

Așa cum se întâmplă altor personaje ilustre, s-a putut bucura destul de puțin timp de singurătate și tăcere, atât de dragi inimii sale. Fiind hirotonit preot iar apoi chemat să conducă dieceza de Cezarea Cappadociei, a trebuit să se angajeze în apărarea dogmei creștine contra arianismului, devenit puternic grație sprijinului împăratului Valentinian; Vasile a adunat astfel moștenirea sfântului Atanasie și, asemenea lui, a știut să se bazeze pe autoritatea pontifului roman pentru a combate greșeala. Dar nu angajarea sa doctrinară i-a meritat apelativul, încă viu, de "cel Mare", adică "măreț". A fost însă intensa sa activitate pastorală, din care fac parte și vibrante omilii și pasionate opuscule, cum este Scrisoarea către tineri, și un bogat Epistolar.

Tema care revenea cel mai adesea și cu mai multă forță era cea a carității, a ajutorării fraților nevoiași. Adresându-se unui interlocutor imaginar, declara astfel: "Față de cine am greșit, spui tu, păstrând ceea ce este al meu? Spune-mi în mod sincer, ce îți aparține? Dacă fiecare s-ar mulțumi cu necesarul și ar da săracilor ceea ce este superfluu, nu ar fi nici bogați nici săraci". Și el nu se mulțumea numai cu cuvinte: la porțile Cezareei a dat viață unui adevărat oraș al carității cu azile, adăposturi, spitale, laboratoare și școli de meserii.

Născut ca și sfântul Vasile în anul 330, sfântul Grigore Nazianzenul a supraviețuit circa zece ani mai mult decât prietenul său mort în anul 379. Om de studiu și poet, pentru excelenta sa doctrină și elocvență a primit apelativul de "teologul". Celebru este pasionatul său Discurs de adio, când a trebuit să plece din Constantinopol datorită intrigilor adversarilor săi. "Totul este instabil", scria el în Poeme morale, "pentru ca să păstrăm iubirea față de lucrurile stabile".

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat