Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 19 iulie 2024 

Sfântul Arsenie

pustnic

În Biserica primară slăbiciunile umane erau combătute printr-o disciplină destul de riguroasă. În timp de persecuție idealul era reprezentat de moartea pentru Cristos, prin martiriu. Apoi, începând din secolul al IV-lea, se căuta o altă moarte: renunțarea la lume și singurătatea pustiului. Viața pustnică, având în sfântul egiptean Antoniu abate exemplul cel mai imitat și mai popular, grație și biografiei scrise despre el de sfântul Atanasie, a constituit pentru mulți ani refugiul preferat al acestor simpatici anarhici ai spiritului, la început autonomi ca și primii pionieri ai vestului american, apoi organizați printr-o Regulă ascetică, în care erau fixate timpuri de post și de rugăciune în viața parțial comunitară, care îmblânzea separarea rigidă de semenii proprii.

Mulți creștini făceau lungi și chinuitoare pelerinaje pentru a avea o discuție cu acești anahoreți iluminați, printre care este tocmai sfântul Arsenie, pustnic în Egipt și unul dintre cei mai celebri "părinți ai pustiului". Dar sfântului anahoret nu-i plăcea să întrerupă observarea rigidă a tăcerii nici cu un pelerin care ar veni de departe. Și când nu se putea sustrage acestor vizite obligatorii, răspunsurile rare și monosilabice îl descurajau chiar și pe cel mai evlavios dintre interlocutori, așa încât acesta mergea parcă mai mult nedumerit decât edificat. Arsenie era născut la Roma în jurul anului 354 dintr-o nobilă familie senatorială. O veche tradiție spune că el a fost sfințit diacon de către însuși papa Damasus.

În anul 383, împăratul Teodosie l-a voit la Constantinopol pentru a-i încredința educația fiilor Arcadie și Honoriu. A rămas acolo 11 ani, până în anul 394, când, după o profundă criză spirituală, a obținut scutirea de acea sarcină, pentru a se retrage în pustiul egiptean. Cerându-i lui Dumnezeu o cale sigură pentru a ajunge la mântuire, un glas misterios i-ar fi răspuns: "Fugi de oameni". În vârstă de 40 de ani, Arsenie a urmat sfatul: debarcând la Alexandria Egiptului, s-a asociat comunității anahoreților din Scete, în plin pustiu. Permițându-și foarte puțin somn, petrecea nopți întregi în rugăciune și meditație: o rugăciune făcută mai mult din lacrimi decât din cuvinte, pentru că el a avut de la Dumnezeu "darul plânsului".

Din anul 434 până în anul 450, care se presupune a fi anul morții, Arsenie a trebuit să trăiască departe de liniștita Scete, invadată de către un trib libian. A murit la Troe în apropiere de Memfis. De la el, în afară de o cronică și de maxime înțelepte, redate de Daniel din Pharan, prieten al celor doi ucenici ai lui Arsenie, ne rămâne chiar un tablou în care apare cu o înfățișare frumoasă, maiestuos ca înălțime și slab.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat