Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 18 iunie 2024 

Sfântul Calogero

Povestește o legendă că un vânător din Naro, în Sicilia, urmând o cerboaică rănită, a nimerit într-o grotă unde trăia un bătrân negru ca smoala. Pustnicul a spus că este Calogero, fratele lui Diego și al lui Gerlando, doi sfinți venerați respectiv la Canicatti și la Agrigento. Datorită dorinței deosebite a lui Calogero (numele, în etimologia greacă, înseamnă "frumos bătrân", iar cu acest apelativ erau numiți pustnicii), vânătorul a ținut, timp de câțiva ani, știrea sub tăcere; apoi, când locuitorii din Naro s-au dus în procesiune la grotă, au găsit doar oasele sfântului pustnic. Dar la Agrigento, dezmințind în parte legenda de la Naro, se vorbește chiar de patru sfinți pustnici cu numele de Calogero, patroni pentru Naro, Agrigento, Licata și Sciacca.

După cum spune un vechi refren, cei patru nu ar fi la fel de bine dispuși să acorde haruri cinstitorilor, așa încât "San Caloiru di Girgenti, li grazii li fa pri nienti; - San Caloiru di Naru, li fa sempri pri dinaru" ("Sfântul Calogero din Agrigento acordă harurile pentru nimic, în timp ce sfântul Calogeru din Naro le dă întotdeauna pe bani"). Sanctuarul cel mai renumit și cel mai popular pentru cultul sfântului Calogero este cel din Gemmariaro, sau Cronio, un munte din spatele orășelului termal Sciacca.

La Fragala, în provincia Messina, a fost descoperită mărturia cea mai veche a cultului sfântului Calogero: câteva ode, scrise de un călugăr cu numele de Sergiu, în secolul al IX-lea, în care se vorbește despre un bătrân eremit, care a trăit într-o peșteră și a fost dotat cu excepționale puteri taumaturgice împotriva spiritelor rele. Sfântul Calogero ar fi sosit în Sicilia, de la Cartagina, și, mânat de dorința de retragere, s-ar fi ascuns într-o peșteră din apropierea localității Lilibeo. Un alt text, folosit și de lecturile de la Breviar și corespunzător în mod substanțial cu cel precedent, spune că sfântul Calogero, originar din Constantinopol, după o tinerețe petrecută în studierea Scripturii și exercițiile ascetice, a venit la Roma în vizită la papa și de la acesta a obținut permisiunea de a trăi ca pustnic, în Sicilia, unde s-a dus împreună cu Onofriu, Filip și Archileone.

Lăsându-i pe însoțitori să meargă mai de parte spre Paterno și Agira, Calogero a rămas în insula Lipari. Mai târziu, răspunzând chemării unei viziuni îngerești, de la Eolie s-ar fi îmbarcat pentru Sciacca, unde și-a ales drept locuință o grotă de pe muntele Gemmariaro. A mai trăit 35 de ani, în meditație solitară, întreruptă, din când în când, pentru a coborî să predice cuvântul lui Dumnezeu în mijlocul poporului, făcând tot felul de minuni.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat