Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 18 aprilie 2024 

Sfântul Galdin

episcop

Numele de Galdino - ca și acela de Abbondio - este deja așa de strâns legat de acela al omonimului frate cerșetor manzonian, încât parcă rămân condiționate de acesta informațiile pe care le posedăm despre sfântul cu acest nume. Arhiepiscop de Milano într-o epocă foarte delicată pentru istoria Bisericii și a Lombardiei, sfântul Galdin a fost un om al virtuții și al angajării religioase, sociale și politice. El s-a născut la Milano, în zona Porții Orientale, din vasalii altor vasali, della Sala, la începutul secolului al XII-lea. A îmbrățișat cariera bisericească și a devenit cancelar și arhidiacon al diecezei de Milano. Tocmai în calitate de arhidiacon a fost alături de arhiepiscopul Oberto da Pirovano în decisa sa împotrivire față de antipapa Victor al IV-lea și față de împăratul Frederic Barbarossa care îl susținea.

Pentru că și primăria din Milano îndrăznea să se opună puterii imperiale, în anul 1162 orașul este ras din temelii. Între timp Oberto se refugiase la papa legitim, Alexandru al III-lea, Orlando Bandinelli. Când arhiepiscopul Oberto a murit la Benevento, papa l-a numit imediat ca succesor al său pe Galdin, pe care l-a consacrat episcop, el însuși, la 18 aprilie 1166 și pe care l-a investit, fiind primul din Biserica milaneză, cu purpura de cardinal. El a sprijinit acțiunile Ligii lombarde a Comunelor (Liga di Pontida) și s-a preocupat de viața religioasă a diecezei.

A dovedit în mod concret dragostea lui Cristos interesându-se de săraci, în special de cei care se rușinau să intindă mâna, pentru a cere pomană, și de cei care fuseseră închiși ca datornici insolvabili: pentru ei a înființat ceea ce mai târziu se va numi "pâinea sfântului Galdin". Altă gravă preocupare a sa era dreapta credință a creștinilor încredințați grijii sale pastorale: de aceea a combătut cu energie și eficacitate ereziile catare în curs de apariție, care amenințau să trezească tensiunile abia potolite ale protestului patarin. Importanța pe care o acorda acestei lupte este demonstrată și de faptul că sfântul Galdin a murit pur chiar la amvon, la 18 aprilie 1176, imediat după ce a terminat un discurs împotriva catarilor.

Într-adevăr, primul său biograf, călugărul Ilarion, povestește: "Plin de zel împotriva ereticilor, a mers ca de obicei la biserica "Sfânta Tecla", pentru a celebra sfânta Liturghie... Înainte de a citi lectura evangheliei înaintea poporului, s-a urcat pe amvon și a ținut un foarte frumos discurs împotriva catarilor și a adepților lor... După ce a terminat de vorbit,... în prezența unui cler numeros și a unei mari mulțimi de oameni a adormit în Domnul".

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat