Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 17 mai 2024 

Sfântul Pascal Baylon

călugăr

Născut în ziua de Rusalii, la 16 mai 1540, la Torre Hermosa în regatul spaniol de Aragon, și mort în apropiere de Valencia, la Villa Real la 17 mai 1592, în ziua de Rusalii, acest umil "frate laic" care nu s-a simțit vrednic să se apropie de ordinul sacerdotal, a fost într-adevăr "pentecostal", adică favorizat cu daruri extraordinare ale Duhului Sfânt, printre care darul înțelepciunii infuze. Pascal Baylon, neștiutor de carte, a petrecut anii vieții călugărești îndeplinind modesta misiune de portar, dar este considerat chiar "teologul" Euharistiei, nu numai datorită disputelor, pe care le-a avut cu calviniștii din Franța, în timpul călătoriei sale la Paris, ci și datorită scrierilor, pe care le-a lăsat, un fel de compendiu al tratatelor mai mari pe această temă.

Dincolo de înțeleptele disertații, Euharistia a fost centrul intensei sale vieți spirituale și a meritat să fie proclamat de către papa Leon al XIII-lea patron al operelor euharistice, și, mai târziu patron, al congreselor euharistice internaționale. Biografii săi povestesc că în timpul înmormântării, în momentul ridicării ostiei și potirului, fratele deja înțepenit de moarte a redeschis ochii pentru a privi pâinea și vinul de la masa euharistică și a da ultima mărturie a iubirii sale față de divinul sacrament.

Părinții săi, foarte săraci, îl trimiseseră la muncă la o vârstă tânără, trimițându-l să păzească turma de oi a familiei și mai târziu ca slugă a unui bogat crescător de animale. Departe de societatea omenească și de biserică, petrecea ore întregi în rugăciune, lipsindu-se de puțina hrană pentru a-și mortifica trupul propriu, pe care adesea îl supunea unor dureroase biciuiri. La optsprezece ani a făcut cererea de a fi admis în mănăstirea "Sfânta Maria" din Loreto a franciscanilor reformați alcantarini, dar i s-a răspuns printr-un refuz categoric. El a refuzat la rândul său o frumoasă moștenire oferită lui de către un bogat crescător din zonă, Martino Garcia. În sfârșit, faima sfințeniei sale și a unor minuni săvârșite i-a deschis porțile mănăstirii, unde a putut să depună voturile religioase la 2 februarie 1564, ca "frate laic", nesimțindu-se vrednic să aspire la preoție.

Deși păștea turma nu departe de mănăstire, înainte de a fi admis, cădea în extaz în timpul sunatului din clopoțel la ridicarea darurilor. Acest exemplu de devoțiune euharistică a fost și caracteristica vieții sale călugărești, în timpul căreia a înmulțit mortificările pricinuite trupului său, slăbindu-l până la limita capacităților de rezistență. A murit de tânăr, la vârsta de cincizeci și trei de ani. După douăzeci și șase de ani, la 29 octombrie 1618, era declarat fericit și în anul 1690 sfânt.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat