Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 17 noiembrie 2024 

Sfânta Elisabeta a Ungariei

călugăriță (comemorare)

Logodită la patru ani, căsătorită la paisprezece, mamă la cincisprezece, văduvă la douăzeci de ani, Elisabeta, principesa Ungariei și ducesa de Turingia, și-a sfârșit viața pământească la numai douăzeci și patru de ani la 17 noiembrie 1231. După patru ani papa Grigore al IX-lea o ridica la cinstea altarelor. Văzute astfel, în succesiune rapidă, etapele vieții sale au culoarea fabulei, dar dacă privim dincolo de cadrul oleografic al acestei foarte tinere sfinte, descoperim minunile autentice ale harului și ale virtuții.

Tatăl său, regele Andrei al II-lea al Ungariei, văr al împăratului Germaniei, o promisese în căsătorie lui Ludovic, fiul ducilor de Turingia, în vârstă de doar unsprezece ani. După nouă ani s-a celebrat căsătoria, și, deși aranjată de către părinți, a fost o căsătorie din iubire și o întâlnire fericită între asceza creștină și fericirea umană, între diadema regală și aureola de sfințenie. Tânăra ducesă, trezind nemulțumirea soacrei și a cumnatei, nu a voit să meargă la biserică împodobită cu prețioasele bijuterii ale rangului său: "Cum aș putea - a spus în mod candid - să port o coroană atât de prețioasă în fața unui rege încoronat cu spini?". Numai soțul, îndrăgostit în mod afectuos de ea, a voit să se arate vrednic de o creatură foarte frumoasă la față și în suflet, și a luat drept motto al stemei sale trei cuvinte care au arătat și în mod concret programul vieții sale publice: "Pietate, Curăție, Dreptate".

Împreună și-au mărit emulația reciprocă, fiind întăriți și susținuți de convingerea că iubirea lor și fericirea care deriva din ea erau un dar sacramental: "Dacă eu iubesc în așa măsură o creatură muritoare, - îi mărturisea tânăra ducesă servitoarei și prietenei Isentrude - cum va trebui să-l iubesc pe Domnul nemuritor, stăpânul sufletului meu?".

La cincisprezece ani Elisabeta a născut primul copil, la 17 o fată și la douăzeci o altă fată, când trecuseră deja trei săptămâni de la pierderea soțului, mort în timpul cruciadei la care aderase cu entuziasm tineresc. Cu acea ocazie Elisabeta și-a adus contribuția sa, lipsindu-se de ceea ce-i aparținea pentru a ridica un spital la Marburg, în cinstea sfântului Francisc, contemporanul său. Rămasă văduvă, s-au dezlănțuit împotriva ei discordiile reprimate până atunci din partea rudelor, care nu vedeau cu ochi buni generozitatea sa față de săraci. Lipsită și de fii, alungată din castelul de Wartenburg, a putut trăi din plin idealul franciscan al sărăciei intrând în ordinul al treilea, pentru a se dedica, în absolută ascultare față de directivele unui rigid și intransigent confesor, activităților de asistență.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat