Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 16 noiembrie 2024 

Sfânta Margareta a Scoției și sfânta Gertruda

(comemorare facultativă)

Pe răzorul sfințeniei sunt multe Margarete, înflorite în mare parte în grădinile regale, parcă pentru a demonstra că nu este imposibilă unirea dintre diadema regalității temporale și cea a fericirii veșnice. Printre atâtea sfinte care poartă acest nume, regina sfânta Margareta a Scoției este printre cele mai privilegiate, ajungând la sfințenie nu pe căile inaccesibile ale durerii și ale umilinței, dar pe cea a bucuriei și a simplității. S-a născut în 1046 în Ungaria, unde tatăl său Edward Aetheling și mama sa Agata trăiau exilați pentru că regatul Angliei trecuse în mâinile lui Canut, după moartea căruia au putut să se reîntoarcă în patrie și să trăiască la curtea unchiului Eduard Confesorul.

A existat o altă fugă în timpul războaielor dintre danezi și normanzi. Margareta a reapărut în Scoția, unde l-a cunoscut pe regele Malcolm al III-lea, de către care a fost cerută în căsătorie, ajungând la 24 de ani pe tronul Scoției. Din unirea lor s-au născut șase băieți și două fete, educați creștinește de către pioasa Margareta, care s-a îngrijit cu aceeași iubire de bunul mers al familiei și de educația religioasă și civilă a poporului său, ajutată de soț: om simplu și ignorant (nu știa nici să citească, nici să scrie), el avea totuși priceperea de a se folosi de ajutorul prețios al soției, cultă și înțeleaptă, și îi imita în felul său fervoarea religioasă sărutând cărțile de devoțiune și nefiind în stare să le citească.

Margareta a murit la 16 noiembrie 1093 la Edimburg și a fost înmormântată la Dunferline. A fost canonizată în 1249.

Sfânta Gertruda, numită "cea mare", pentru a o deosebi de o duzină de sfinte care poartă acest nume, s-a născut după șapte ani în 1256. Părinții ei au încredințat-o la vârsta de cinci ani mănăstirii certozine din Helfta, din Turingia, unde Gertruda a primit o solidă formare umanistă și teologică. Mai târziu, la douăzeci și cinci de ani, când după recitarea completoriului a avut prima viziune care a transformat viața sa (ea însăși o povestește), Isus i-a reproșat înclinarea sa excesivă pentru studiu.

Din acel moment Gertruda a devenit un suflet cu totul contemplativ, accentuând devoțiunea sa față de Inima lui Isus și față de Euharistie și conformând imensa sa pietate și succesivele experiențe mistice (a avut și stigmatele invizibile) misterelor ciclului liturgic. Viața sa a devenit "un imn continuu spre slava lui Cristos". A murit la 17 noiembrie 1301 (sau 1302) și deși nu a fost niciodată canonizată în mod oficial, din 1738 sărbătoarea sa liturgică, mai întâi permisă mănăstirilor benedictine, a fost celebrată în toată Biserica. Sfânta Gertruda este patroana Indiilor occidentale.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat