Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 16 octombrie 2024 

Sfânta Margareta Maria Alacoque

fecioară

(comemorare facultativă)

De sărbătoarea sfântului Ioan evanghelistul a anului 1673, sora în vârstă de douăzeci și cinci de ani Margareta Maria, reculeasă în rugăciune în fața preasfântului Sacrament, a avut privilegiul deosebit al primei arătări vizibile a lui Isus, care se vor repeta timp de alți doi ani în fiecare primă vinere a lunii. În anul 1675, în timpul octavei sărbătorii "Trupul Domnului", Isus i s-a arătat cu pieptul sfâșiat și, arătând cu mâna spre Inima sa, a exclamat: "iată acea Inimă care i-a iubit atât de mult pe oameni, încât nu a cruțat nimic, până la golirea și consumarea de sine, pentru a le demonstra iubirea sa. Și drept recunoștință nu a primit din partea celor mai mulți decât nerecunoștință".

Margareta Maria Alacoque, preferată de Isus pentru a fi mesagera Sfintei Inimi, îmbrăca de un an haina călugărițelor Vizitantine de la Paray-le-Monial. Se născuse la 22 august 1647 la Verosvres, în Burgundia. Tatăl său, judecător și notar, a murit când Margareta era încă tânără. Astfel ea a cunoscut umilința nevoii, la bunul plac al părinților puțin generoși și nicidecum dispuși să susțină dorința de a se închide în mănăstire. Ba chiar au căutat să o distreze, introducând-o în mici petreceri lumești, la care Margareta a participat cu entuziasm, pentru ca apoi să regrete cu amărăciune și să-și impună pocăințe dure.

La nouă ani a primit prima Împărtășanie și la douăzeci și doi a primit Mirul, la care a voit să se pregătească printr-o spovadă generală: i-au trebuit nu mai puțin de cincisprezece zile pentru a scrie pe un carnețel lunga listă a lipsurilor sale, pentru a o citi apoi confesorului. Cu acea ocazie ea l-a adăugat la numele de Margareta pe acela de Maria. Apoi, învingând ultimele rezistențe ale mamei, care ar fi preferat s-o vadă măritată, a putut intra în mănăstirea ordinului Vizitantinelor, înființat cu șaizeci de ani mai înainte de către sfântul Francisc de Sales, oferindu-se din ziua intrării sale drept "victimă a Inimii lui Isus".

Viziunile extraordinare cu care a fost favorizată i-au adus mai întâi neînțelegeri și judecăți imprudente, până când, din alegere divină, a fost pusă sub conducerea spirituală a iezuitului fer. Claudiu de la Colombière. Acesta cu discreție și cu zel a dat la o parte vălul care acoperea minunile de la Paray-le-Monial. În ultima perioadă a vieții sale, fiind numită maestră de novice, ea a avut mângâierea de a vedea răspândindu-se devoțiunea față de Inima lui Isus și pe înșiși adversarii de altă dată transformându-se în fervenți susținători ai săi. S-a stins din viață în mod senin, la 43 de ani, la 17 octombrie 1690. A fost canonizată în anul 1920; data sărbătoririi sale a fost anticipată cu o zi, pentru a nu coincide cu cea a sfântului Ignațiu din Antiohia.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat