Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 15 august 2024 

Adormirea Maicii Domnului

(solemnitate)

Maria apare pentru ultima oară în scrierile Noului Testament în primul capitol din "Fapte": Ea este în mijlocul apostolilor, în rugăciune în cenacol, în așteptarea coborârii Duhului Sfânt. Conciziei textelor inspirate, îi corespunde abundența datelor despre sfânta Fecioară din scrierile apocrife, mai ales Protoevanghelia lui Iacob și Descrierea sfântului Ioan teologul despre adormirea sfintei Maici a lui Dumnezeu. Termenul "adormire" este cel mai vechi referitor la sfârșitul vieții pământești a Mariei. Această celebrare este stabilită pentru Răsărit în secolul al VII-lea printr-un decret al împăratului Maurițiu. În același secol sărbătoarea "Adormirii" este introdusă și la Roma de către un papă oriental, Sergiu I. Dar a mai trecut un secol până când termenul de "adormire" a fost înlocuit cu cel mai explicit de "înălțare la cer".

Definiția dogmatică pronunțată de către Pius al XII-lea în anul 1950, declarând că Maria nu a trebuit să aștepte, asemenea celorlalte creaturi, sfârșitul timpurilor pentru a se bucura și de răscumpărarea trupească, a voit să scoată în relief caracterul unic al sfințeniei sale personale, pentru că păcatul nu a întunecat, nici măcar pentru un moment, limpezimea sufletului său. Unirea definitivă, spirituală și corporală, a omului cu Cristos cel glorios este faza finală și veșnică a răscumpărării. Astfel fericiții, care se bucură de viziunea beatifică, sunt într-un anumit sens în așteptarea împlinirii răscumpărării, care în Maria se realizase deja prin harul deosebit al scutirii de păcat.

În lumina acestei doctrine, care își are fundamentul în sfânta Scriptură, în așa numita "Protoevanghelie", conținând primul anunț al mântuirii mesianice dat de Dumnezeu protopărinților noștri după căderea în păcat, Maria este prezentată ca noua Evă, strâns unită cu noul Adam, Isus. Isus și Maria sunt într-adevăr asociați în durere și în iubire pentru a remedia vinovăția protopărinților noștri. Așadar, Maria nu este numai mama Mântuitorului, dar și cooperatoarea sa, strâns unită cu el în luptă și în victoria decisivă. Această intimă unire recere ca și Maria să triumfe, asemenea lui Isus, nu numai asupra păcatului, ci și asupra morții, cei doi dușmani ai neamului omenesc. Și cum răscumpărarea lui Cristos își are deznodământul în învierea trupului, la fel și victoria Mariei asupra păcatului, prin Neprihănita Zămislire, trebuia să fie completă cu victoria asupra morții prin glorificarea trupului, prin înălțare cu trupul și sufletul la cer, pentru că plinătatea mântuirii creștine este participarea cu trupul la gloria cerească.

Sfântul Stanislau Kostka

călugăr

Sunt extraordinare asemănările dintre foarte tânărul sfânt polonez și contemporanul său sfânt Alois de Gonzaga. Și Stanislau Kostka provenea dintr-o familie nobilă și puternică. A păstrat aceeași candoare într-o societate frivolă și iubitoare de petreceri și cu un curaj surprinzător s-a retras din ea pentru a răspunde propriei vocații. A intrat în același ordin religios, Societatea lui Isus, întemeiată de puțin timp. Când a murit sfântul Ignațiu, în anul 1556, Stanislau avea șase ani. Al doilea copil al bogatei familii Kostka a primit din partea mamei o bună educație religioasă, iar roadele s-au văzut foarte degrabă. La vârsta de 13 ani Stanislau a fost trimis, împreună cu fratele mai mare Paul și un învățător, să-și completeze studiile la Viena, la școala iezuiților.

Tocmai atunci împăratul Austriei, începând o lungă serie de persecuții împotriva bătăioasei Societăți a lui Isus, ceruse șederea stabilă la colegiu pentru tinerii care proveneau de departe. Studenții au trebuit să recurgă la cei care închiriau camere mobilate. Departe de supravegherea maeștrilor lor, tinerii au căzut ușor pradă tentației. Dar pe când Paul, s-a aliat cu tânărul perceptor și a început să frecventeze companii rele și să ducă o viață dezordonată, Stanislau, deși găzduit la o persoană nu prea bună, s-a menținut evlavios și silitor, petrecând timpul liber prin studiu și prin vizite la biserica din apropiere. Fratele îl lua în râs. Stanislau s-a îmbolnăvit grav și viața sa era în mare pericol. Biografii săi povestesc despre marea sa dorință de a primi Euharistia și cum a fost ascultat prin vizita a doi îngeri.

Cu această ocazie tânărul și-a luat hotărârea serioasă de a intra în Societatea lui Isus. Pentru a preveni previzibila reacție a tatălui, s-a adresat direct provincialului iezuiților, sfântul Petru Canisiu, apoi, eludând supravegherea fratelui și a perceptorului printr-o travestire abilă, a părăsit Viena dis-de-dimineață îndreptându-se spre Dillingen. Reacția tatălui a fost mai violentă decât era de așteptat: a amenințat pur și simplu cu expulzarea tuturor iezuiților din Polonia dacă Stanislau nu se reîntoarce în familie. Dar tânărul a fost hotărât. La 17 ani a fost trimis la Roma să-și completeze perioada de noviciat și studiile de filozofie la "Colegiul Roman". Viața sa a continuat pe linia serioasei angajări scolastice și a evlaviei. Adevărat iubitor al sfintei Fecioare, a prevestit că va muri de tânăr într-o zi dedicată Mariei. A murit într-adevăr în ziua Adormirii Maicii Domnului, la 18 ani, în anul 1568.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat