Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 15 mai 2024 

Sfântul Isidor Plugarul

Prin patru decrete date în aceeași zi (12 martie 1622), papa Grigore al XV-lea i-a canonizat pe Ignațiu de Loyola, Tereza de Avila, Francisc Xaveriu și Isidor plugarul. La scopul sfințeniei sosiseră pe căi foarte diferite. Isidor a dobândit sfințenia săpând pământul. Sărăcia familiei (s-a născut la Madrid pe la 1080) îl constrânsese încă de foarte tânăr să-și caute o muncă de zilier la țară. Asemenea multor țărani, se scula la cântatul cocoșului pentru a putea participa la celebrarea sfintei Liturghii, înainte de a merge la câmp. Primul său angajator, un oarecare Vera, i-a apreciat îndată fie dorința de a munci, fie corectitudinea și cinstea. Și totuși acest neobosit muncitor al câmpului este acuzat de către colegi chiar de "absenteism".

Pentru a se retrage pentru rugăciune, spuneau aceștia împinși de gelozie, Isidor părăsea locul de muncă. Era adevărat, dar tânărul recupera acel timp folosit pentru a-l lăuda pe Dumnezeu printre brazdele arse de soare, dublându-și angajarea. Proprietarul a tăiat-o scurt și a pretins predarea recoltei câmpului pe care i-l dăduse în arendă, în afară de părăsirea practicilor de pietate în timpul zilei de lucru. Dumnezeu a răsplătit răbdarea blândului zilier, înmulțind puținul grâu, care îi rămăsese în hambar. Când putea să se reîntoarcă în cartierul său madrilen, după emigrarea forțată, a fost primit de către un proprietar de pământ mai înțelegător, Ioan Vargas, care l-a făcut mâna sa dreaptă.

Persecutat din nou de către vorbirea de rău a altor zilieri, Isidor a acceptat cu seninătate încercarea fără să protesteze. Vargas a voit oricum să vadă clar și s-a așezat pe ascuns aproape de ogorul unde muncea Isidor. L-a surprins într-adevăr îngenuncheat pentru rugăciune, dar puțin mai departe a văzut un înger, care ținea plugul, și un altul, care mâna boii. Din acea zi, e ușor de înțeles, stima s-a transformat în devoțiune. Urmat de pioasa sa soție, într-o nobilă întrecere în dragostea față de aproapele, Isidor nu a urmărit avantaje personale din bunăvoința angajatorului său: a continuat să lucreze pământul cu o dăruire promptă, împărțind cu cei săraci bunurile materiale procurate prin sudoarea frunții sale.

Avea întotdeauna ceva de dat celor nevoiași, până și păsărilor, pentru care, mergând la moară, împrăștia pe drumul acoperit cu zăpadă mâini de grâu, fără ca astfel ceea ce era în sac să scadă în greutate. A murit în jurul anului 1130. Filip al II-lea, atribuind vindecarea sa mijlocirii sfântului țăran, cu privire la care își procurase câteva relicve, a devenit unul dintre cei mai zeloși promotori ai canonizării sale, care, dacă a întârziat să vină, s-a decis într-o adevărată apoteoză.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat