Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 15 ianuarie 2024 

Sfântul Efisiu

martir

Popularitatea acestui sfânt, mai ales în Sardinia și, în special, la Cagliari, unde la 1 mai are loc procesiunea solemnă numită "il calendimaggio cagliaritano", se datorează relatării martiriului său scris de un anume preot Mauro, care afirmă că a fost printre martorii glorioasei morți a sfântului Efisiu a principio usque ad finem, adică de la începutul teribilelor chinuri, la care a fost supus martirul, până la încheierea sângeroasei drame. Specialiștii nu sunt de loc convinși de aceasta și îl consideră pe autorul acestei Passio, scrisă după eliberarea Sardiniei de sarazini, un vestit falsificator.

Într-adevăr este greu să-i dăm crezare când afirmă că a scris istorisirea martiriului lui Efisiu la rugămintea acestuia, pentru ca moartea sa pentru Cristos să fie exemplu pentru urmași. Lipsa de originalitate a relatării sale a dus la ideea unui plagiat după Actele martiriului sfântului Procopiu, martir palestinian. Martirologiul roman plasează martiriul sfântului Efisiu la Cagliari, pe data de 15 ianuarie, în timpul persecuției dezlănțuite de împăratul Dioclețian.

Puține sunt episoadele originale și presupus autentice narate de neîndemânaticul biograf al sfântului Efisiu. Cu toate acestea, textul a avut o extraordinară popularitate și a oferit punctul de plecare pentru reprezentări pitorești demne de admirație, cum ar fi frescele lui Spinello Aretino, care, în șase luni, începând din septembrie 1391, a pictat în Camposanto din Pisa întreg ciclul vieții martirului cagliaritan.

Lanzoni, în comentariul său la Martirologiul roman, spune: "În timpul invaziilor barbare rămășițele sfântului ar fi fost mutate dintr-o bisericuță, care există încă la Capo Pula, nu departe de antica Nora, și aduse la Cagliari pentru mai mare siguranță. Într-adevăr acea biserică a redat două inscripții creștine antice, chiar dacă sunt nedatate. Dar nu se cunoaște nimic despre martir, decât patima sa.

Odată sfântul Efisiu era venerat de sarzi împreună cu sfântul Polit din Sardica, acesta la 13 ianuarie, iar sfântul Efisiu la 15 ianuarie. Sfântul Polit, ale cărui rămășițe sunt venerate la Nora împreună cu cele ale sfântului Efisiu, a fost crezut sard, în timp ce el aparține fără îndoială Sardicei. A fost martir oriental și sfântul Efisiu". Cultul acestuia din urmă a avut în anul 1793 o mare și vizibilă revenire, când sarzii s-au opus în mod victorios francezilor, care încercau să ia în stăpânire insula. Sfântul Efisiu, căruia i se atribuie acel mare succes militar, a fost proclamat comandant suprem al luptătorilor.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat