Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 14 iulie 2024 

Sfântul Camil de Lellis

preot (comemorare facultativă)

Căile Domnului sunt infinite. Camil de Lellis (născut la Bucchianico di Chieti în anul 1550) s-a impus venerației lumii întregi și din cauza unei banale bășicuțe care se încăpățâna să se cicatrizeze, constrângându-l la popasuri periodice în spitalul "Sfântul Iacob" din Roma. Tatăl său, marchiz, om de arme, murind i-a lăsat fiului Camil moștenirea curajului său și a spadei sale. Tânărul, mergând la Roma pentru a-și trata un nesuferit ulcer al pielii, a intrat la "Sfântul Iacob", plătindu-și pensiunea prin munca de servitor. Dar viciul jocului l-a făcut să piardă literalmente și cămașa, în afară de puținii bani adunați ca mercenar. Punându-se apoi în slujba capucinilor, în timp ce călărea spre convent între două coșuri de provizii, pe strada dintre San Giovanni Rotondo și Manfredonia, asemenea sfântului Paul pe drumul Damascului, a fost fulgerat de har.

Hotărât să-și schimbe viața, a cerut să îmbrace haina franciscană. Dar ulcerația de piele l-a împiedicat să se alăture familiei sfântului Francisc. S-a întors la Roma pentru a-și trata persistenta boală, dedicându-se de această dată slujirii bolnavilor cu un spirit total reînnoit. A rămas acolo ca îngrijitor voluntar. Asiduu la paturile bolnavilor celor mai neplăcuți, spunea pe ton de asigurare: "Porunciți-mi, pentru că voi sunteți stăpânii mei". Duminica și puținele ore de libertate le petrecea alături de sfântul Filip Neri, a cărui influență a fost determinantă pentru opera ce era pe cale să apară.

Abia trecuse anul sfânt 1575, în timpul căruia puținele spitale romane se dovediseră cu totul inadecvate pentru a face față internării atâtor pelerini având nevoie de asistență. Camil de Lellis a întemeiat atunci congregația Miniștrilor, adică a slujitorilor bolnavilor, pentru că datoria principală a membrilor noii congregații era aceea de a se dedica îngrijirii spirituale și asistenței trupești a bolnavilor.

Doi ani mai târziu Camil a fost sfințit preot. Timp de douăzeci de ani i-a condus cu fermitate aproape militărească pe călugării săi. Nici o îndatorire nu-l putea smulge pe sfântul Camil de la patul bolnavilor: "Aveți răbdare - spunea celui care îl chema în altă parte - sunt ocupat cu Domnul nostru Isus Cristos". Cu șapte ani înainte de moarte, întâmplată la Roma la 14 iulie 1614, Camil de Lellis a renunțat la sarcina de superior general. Trupul său este venerat la Maddalena în Roma. A fost înscris în catalogul sfinților în anul 1746 și declarat, în anul 1886, patron al bolnavilor și al spitalelor, împreună cu sfântul Ioan al lui Dumnezeu.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat