Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 14 mai 2024 

Sfântul Matia

apostol (sărbătoare)

Matia, al cărui nume frecvent la evrei înseamnă "darul Domnului", este apostolul care a primit în dar marele privilegiu de a fi numărat printre cei doisprezece, luând locul lăsat vacant prin trădarea lui Iuda Iscarioteanul. Alegerea sa a avut loc prin tragere la sorți, după Înălțarea Domnului, la propunerea lui Petru, care în puține cuvinte a fixat cele trei caracteristici recerute pentru ministerul apostolic: să-l fi urmat pe Isus, să fi fost chemat și invitat: "Trebuie ca dintre bărbații, care au fost cu noi tot timpul, în care Domnul Isus a fost prezent în mijlocul nostru, începând cu botezul lui Ioan, până în ziua în care a fost luat de la noi, unul să fie martor împreună cu noi al învierii sale".

Matia a fost așadar în mod constant aproape de Isus, de la începutul și până la sfârșitul vieții publice a Mântuitorului. Martor al lui Cristos, și mai exact al învierii sale, pentru că învierea Mântuitorului a fost rațiunea de a fi a creștinismului. Așadar, Matia a trăit împreună cu cei unsprezece minunea Paștelui și va putea, pe bună dreptate, să-l anunțe pe Cristos lumii, pentru că a fost martor al vieții și operei lui Cristos "începând cu botezul lui Ioan". Și a doua și a treia condiție, chemarea divină și trimiterea, sunt înțelese în mod expres din rugăciunea colegiului apostolic: "Arată-l tu, Doamne, pe acela pe care l-ai ales".

Pe noi ne poate uimi alegerea lui Matia, prin tragere la sorți. Apelarea la sorți pentru a cunoaște voința divină este o metodă cunoscută în Sfânta Scriptură. Chiar împărțirea Țării făgăduite se făcuse prim tragere la sorți; și Apostolii au considerat oportun să se conformeze. Dintre cei doi candidați propuși de către comunitatea creștină, Iosif fiul lui Sabba, numit cel Drept, și Matia, alegerea a căzut asupra acestuia din urmă. Noul apostol, al cărui nume strălucește în Scriptură numai în momentul alegerii, a trăit împreună cu cei unsprezece experiența strălucitoare a Rusaliilor înainte de a porni, ca și ceilalți, pe drumurile lumii pentru a anunța "slava Domnului".

Nu se știe nimic despre activitatea sa apostolică, nici dacă a murit martir sau de moarte naturală, pentru că descrierile, care se referă la el aparțin scrierilor apocrife. De tradiția morții prin decapitare cu o secure este legat patronajul special atribuit lui de către măcelari și dulgheri. Sărbătoarea, celebrată mult timp la 24 februarie, pentru a evita perioada postului mare a fost fixată de către noul calendar la 14 mai, data aproximativ cea mai apropiată de ziua alegerii sale.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat