Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 13 mai 2024 

Sfânta Fecioară Maria de la Fatima

La 5 mai 1917, în timp ce încă dura Primul Război Mondial, papa Benedict al XV-lea i-a invitat pe catolicii din lumea întreagă să se unească într-o cruciadă de rugăciune pentru a obține pacea prin mijlocirea Madonei. După opt zile sfânta Fecioară aducea oamenilor răspunsul său, apărând la 13 mai la trei păstorași portughezi, Lucia de 10 ani, Francisc de 9 și Iacinta de 7. Madona le-a dat întâlnire în același loc, o localitate situată în câmp deschis, numită Valea de Iria, în data de 13 a fiecărei luni. Lucia, cea mai mărișoară, le-a recomandat celor doi verișori să nu spună nimic acasă. Dar Iacinta a lăsat să-i scape secretul, iar la 13 iunie succesiv cei trei păstorași nu mai erau singuri la întâlnire.

La 13 iulie Lucia a ezitat să meargă la întâlnire, pentru că părinții o trataseră rău; apoi s-a lăsat convinsă de Iacinta și tocmai în timpul celei de-a treia apariții Maica Domnului a promis o minune, pentru ca oamenii să creadă celor spuse de copii. La 13 august cei trei vizionari, ținuți în închisoare, nu au putut merge la Valea de Iria. La 13 octombrie, ultima întâlnire, șaptezeci de mii de persoane umpleau locul aparițiilor și au fost martori ai minunii anunțate: soarele, rotindu-se în mod înfricoșător, părea că se desprinde de pe cer, mărindu-se prin flăcări multicolore. Sfânta Fecioară, în momente succesive și într-un crescendo de minuni, pentru a da credibilitate mesajului său, voise să dea răspunsul său, care îi angajează pe toți creștinii: "Recitați rozariul în toate zilele; rugați-vă mult și faceți sacrificii pentru sărmanii păcătoși, dintre care mulți merg în iad, pentru că nu este nimeni care să aibă grijă de a se ruga și a face jertfe pentru ei... Războiul este pe sfârșite, dar, dacă nu încetați de a-l ofensa pe Domnul, nu va trece mult timp înainte de a începe un altul și mai rău... Înlăturați păcatul din viața voastră personală și lucrați pentru a-l elimina din viața altora, colaborând la răscumpărarea Mântuitorului". Adeverirea amenințării, prin Al Doilea Război Mondial, i-a făcut pe creștini să-și amintească mesajul de la Fatima. În anul 1946, în prezența cardinalului legat, în prezența unei mulțimi de opt sute de mii de persoane, a avut loc încoronarea statuii Fecioarei de la Fatima. În anul 1951 Pius al XII-lea a stabilit ca încheierea Anului Sfânt să se celebreze în sanctuarul de la Fatima.

La 13 mai 1967, pentru aniversarul cu numărul 50 al aparițiilor Madonei, papa Paul al VI-lea a ajuns la Fatima, unde îl aștepta, alături de un milion de pelerini, care petrecuseră noaptea sub cerul liber, Lucia, vizionara, care mai supraviețuia.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat