Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 13 ianuarie 2024 

Sfântul Ilarie de Poitiers

episcop și învățător al Bisericii (comemorare facultativă)

A fost denumit "Atanasie al Occidentului", și într-adevăr punctele de asemănare cu viteazul episcop de Alexandria sunt multe. Contemporani - Ilarie s-a născut la începutul secolului al IV-lea, la Poitiers și a murit aici în 367 - au trebuit să lupte contra aceluiași adversar, arianismul, participând la polemicile teologice prin discursuri și mai ales prin scrieri. Și Ilarie, din ordinul împăratului Constanțiu, adept al deciziilor sinodului arian din Beziers din anul 356, a fost trimis în exil, în Frigia.

Contactul cu Orientul a fost providențial pentru episcopul de Poitiers: în cei cinci ani pe care i-a trăit acolo a putut să învețe limba greacă, să-l descopere pe Origene și marea literatură teologică a Părinților orientali, însușindu-și o documentare de primă mână pentru cartea care i-a adus titlul de doctor al Bisericii (acordat de către Pius al IX-lea): De Trinitate, intitulată la început în mod mai fericit De fide adversus Arianos, era într-adevăr tratatul cel mai important și mai profund apărut până atunci cu privire la dogma principală a credinței creștine. Nici în exil nu a rămas inactiv. Prin opusculul Contra Maxentium l-a atacat în mod violent pe același Constanțiu, contestându-i cezaro-papismul, adică pretenția de a se amesteca în disputele teologice și în problemele interne ale disciplinei bisericești. Reîntors la Poitiers, curajosul episcop a reluat activitatea sa pastorală, fiind ajutat în mod eficace de către tânărul Martin, viitorul sfânt episcop de Tours.

Fiind născut în păgânism, Ilarie căutase îndelung adevărul, sperând să fie luminat prin diferite filozofii și, în special, de neoplatonismul, care ar fi influențat în mod puternic gândirea sa chiar și mai târziu. Căutarea unui răspuns la întrebarea privind scopul omului l-a dus la citirea Bibliei, unde a găsit în sfârșit ceea ce căuta; atunci s-a convertit la creștinism.

Nobil proprietar funciar, când s-a convertit era deja căsătorit și tată al unei fete, Abre, pe care o iubea cu gingășie. De curând botezat, a fost aclamat ca episcop al orașului său natal. Au fost șase ani de studiu intens și de predică, înainte de a pleca în exil, care, așa cum am amintit, i-a perfecționat formarea cultural-teologică. Alături de vocea răsunătoare a polemistului și a apărătorului ortodoxiei teologice, exista însă în el și altă voce, cea a părintelui și a păstorului. Uman în luptă, și foarte uman în victorie, se îngrijea de episcopii care-și recunoșteau propria greșeală și le-a susținut până și dreptul de a-și păstra funcția.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat