Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 12 mai 2024 

Sfinții Nereu și Achilleu, și Pancrațiu

martiri (comemorare facultativă)

"Toate drumurile duc la Roma", spune un proverb, și de la Roma pornesc unele dintre cele mai celebre căi din lume. Pe două dintre ele, spre sud-est și spre vest, Ardeatina și Aurelia, au fost înmormântați martirii Nereu și Achilleu, și Pancrațiu. Deși toți trei sunt amintiți la 12 mai, cultul lor a fost întotdeauna separat, după cum precizează autorii noului calendar: "Comemorarea Sfinților Nereu și Achilleu și comemorarea sfântului Pancrațiu sunt celebrate în mod separat cu formulare proprii după vechea tradiție romană. Însă comemorarea sfintei Domitilla, introdusă în Calendarul roman în anul 1595, este suprimată, deoarece cultul său nu găsește nici un fundament în tradiție". Aceasta rezolvă și problema epocii în care Nereu și Achilleu au dat mărturia lor.

Papa Damasus, care puțin după jumătatea secolului al IV-lea vorbea cu o neobișnuită siguranță despre cei doi martiri, afirmă că ei au trăit la sfârșitul secolului al III-lea și au murit în timpul persecuției militare cu care s-a deschis "era martirilor" din timpul lui Dioclețian. Ei făceau parte din forța unui tribunal al unui "tiran", unde aplicau ordinele de tortură și execuție ale "rebelilor" creștini, până când impresionați de curajul și statornicia martirilor creștini, s-au hotărât să le urmeze exemplul. Deposedați de însemnele militare, au fost la rândul lor duși spre locul supliciului, pe care l-au înfruntat plini de curaj și bucurie.

Basorelieful care-l reprezintă pe sfântul Achilleu lovit de către călău este considerat cea mai veche reprezentare, care ne-a rămas de la martir. Se lasă la o parte astfel ceea ce relata o târzie și legendară Patimă din secolul al VI-lea, pe care se baza tradiția martiriului lui Nereu și Achilleu împreună cu cele ale Petronillei și Domitillei, respectiv fiica sfântului Petru și nepoată a împăratului Domițian.

Și istoria sfântului Pancrațiu, mort la vârsta tânără sub Dioclețian, a fost îmbogățită cu atâtea elemente legendare din târzia sa Patimă, încât este foarte greu să izolăm întâmplările reale, istorice, ale acestui sfânt, care a fost unul dintre cei mai populari nu numai la Roma și în Italia, ci și în afară; este patronul Tineretului Acțiunii Catolice și lui i-au fost dedicate biserici și mănăstiri: cea de la Roma a fost întemeiată de sfântul Grigore cel Mare și cea de la Londra de sfântul Augustin de Canterbury (de la sfântul Pancrațiu își ia numele una dintre stațiile de metrou londoneze, și englez era Wiseman, care a făcut din sfântul Pancrațiu unul dintre personajele principale ale Fabiolei. Legenda l-a făcut un strașnic răzbunător al veracității jurămintelor. Bazilica sa era una dintre stațiunile din timpul postului mare.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat