Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 11 iunie 2024 

Sfântul Barnaba

apostol (comemorare)

"Iosif, numit de către apostoli Barnaba, care înseamnă "fiul mângâierii", levit, originar din Cipru, avea un ogor; l-a vândut și, luând prețul, l-a depus la picioarele apostolilor". Așa ni-l prezintă Faptele Apostolilor. Izvoare antice relatează că Barnaba, numit apostol de înseși Faptele, deși nu aparținea celor doisprezece, ar fi fost unul dintre cei 70 de ucenici, despre care vorbește evanghelia. Oricum, este o figură de prim plan în fervoroasa comunitate creștină, apărută la Ierusalim după Rusalii. Barnaba se bucura de mare considerație în fața apostolilor, care l-au ales pentru evanghelizarea Antiohiei.

Barnaba este omul intuițiilor fericite. La Antiohia și-a dat imediat seama că acela era un teren potrivit pentru semănarea cuvântului lui Dumnezeu. S-a dus să relateze la Ierusalim și a cerut aprobare pentru a-l lua cu sine pe neoconvertitul Saul, luându-l din locul său de retragere de la Tars. Așa a început extraordinara lor tovărășie. După un an de muncă, făcuseră atâtea convertiri, încât "atrăgeau atenția", cum s-ar spune astăzi în stil jurnalistic. "Pentru prima dată - citim în Fapte Apostolilor - ucenicii și-au luat numele de creștini la Antiohia".

Saul, care acum prefera să fie chemat cu numele roman de Paul, și Barnaba, mulțumiți de a fi deschis drumul pentru anunțul evanghelic printre păgâni, au plecat spre alte țări. Prima etapă: Cipru, patria lui Barnaba, care l-a luat cu sine pe tânărul văr Ioan Marcu, viitorul evanghelist. O altă alegere fericită, chiar dacă mai târziu, la începutul celei de-a doua și mai riscantă călătorie misionară tânărul s-a răzgândit și Paul nu a considerat oportun să-și modifice programul, preferând să se despartă de însuși Barnaba, care a rămas în Cipru.

Paul și Barnaba, două personalități diferite, care se completau în mod reciproc. La Listra, în Licaonia, la sfârșitul primei călătorii misionare, în timpul predicii, Paul a sesizat prezența unui sărman schilod. "Scoală-te și umblă", îi spuse Paul, săvârșind minunea. "Mulțimea văzând ceea ce făcuse Paul a început să strige: zeii în chip de om au coborât printre noi! Și îl numeau pe Barnaba Jupiter, iar pe Paul Mercur, pentru că el era purtător de cuvânt". Lui Barnaba i-a fost atribuită paternitatea scrisorii către Evrei și a unei alte scrieri, numite Evanghelia lui Barnaba, acum pierdută. Nu avem informații despre el după despărțirea de sfântul Paul. Scrieri apocrife vorbesc despre o călătorie a sa la Roma și despre martiriul său, în jurul anului 70, la Salamina, prin mâna iudeilor din diaspora, care l-ar fi ucis cu pietre.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Monseniorul Ignazio Maloyan (1869-1915), martirizat la vârsta de 46 de ani, ne amintește bătălia spirituală a fiecărui creștin, a cărui credință este expusă atacurilor celui rău. Din Euharistie scotea, zi de zi, forța necesară pentru a împlini cu generozitate și pasiune ministerul său de preot, dedicându-se predicării, pastorației sacramentelor și slujirii celor mai săraci. În timpul existenței sale a trăit din plin cuvintele sfântului Paul: "Într-adevăr, Dumnezeu nu ne-a dat un duh de timiditate, ci de putere, iubire și de înțelepciune (2Tim 1,7). În fața pericolelor persecuției, fericitul Ignazio nu acceptă nici un compromis, declarând celor ce făceau presiuni asupra lui: "Lui Dumnezeu nu-i place ca eu să-l reneg pe Isus, Mântuitorul meu. A vărsa sângele meu pentru credință este cea mai vie dorință a inimii mele!" Exemplul său luminează astăzi pe toți aceia care vor să fie mărturisitori ai evangheliei, pentru gloria lui Dumnezeu și pentru mântuirea fraților!

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat