Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 11 mai 2024 

Sfântul Ignațiu de Laconi

călugăr

Când sfântul Francisc a întemeiat congregația fraților minori nu s-a gândit la o comunitate de înțelepți, dar de oameni care să predice evanghelia după ce au trăit-o în cea mai absolută sărăcie, în ascultare și în umilință, realizând ceea ce franciscanii vor numi convertirea inimii la perfecțiunea evanghelică, în renunțarea la păcat, ca și la bogăție și la orice bun pământesc. De fapt singurele condiții, pe care sfântul Francisc le punea primilor ucenici pentru a fi admiși erau lepădarea totală de bunuri și "slujirea leproșilor". "Noi vedem în fiecare zi cerșind prin oraș un sfânt viu, care este un frate laic al capucinilor și și-a dobândit venerația compatrioților săi prin multe minuni", așa scria în anul 1773 pastorul protestant Giuseppe Fues, capelanul regimentului german de infanterie în slujba regelui Sardiniei.

Acel sfânt viu era fratele capucin Ignațiu de Laconi, pe care cagliaritanii îl numeau "părinte sfânt". Parafrazând o fericită frază manzoniană, acel umil cerșetor era ca marea care primea apa din toate părțile distribuind-o apoi, prin ploaie, pe tot pământul. Francisc Ignațiu Vincențiu Peis, al doilea dintre cei nouă frați, s-a născut la Laconi, în Sardinia, la 17 noiembrie 1701. Părinții, săraci în privința bunurilor materiale, dar bogați în virtuți umane și creștine, l-au crescut în respectul față de poruncile creștine.

Încă de pe când era foarte tânăr Ignațiu făcea mortificații mari. La douăzeci de ani, după ce a fost salvat de la două pericole de moarte, respectând un vot, s-a dus la Cagliari, pentru a intra la capucinii din mănăstirea Buoncammino. Acceptarea sa nu a fost imediată, pe motivul constituției sale plăpânde. La 10 noiembrie 1721 îmbrăca haina franciscană. După noviciatul peregrin timp de cincisprezece ani în diferite convente, a fost rechemat definitiv la conventul din Cagliari unde a avut sarcina de a cerși, pe care a îndeplinit-o cu un spirit într-adevăr franciscan: exemplu viu de sărăcie, dar și e absolută disponibilitate față de săraci, nevoiași de orice fel, "leproși" mai mult cu duhul decât cu trupul, adică față de păcătoși, dintre care pe mulți i-a readus pe calea cea dreaptă.

Devenind orb cu doi ani înainte de moarte, care s-a întâmplat la 11 mai 1781, a continuat să respecte cu scrupulozitate viața comună cu toate regulile mănăstirii. Fiind dotat cu carisme extraordinare în viață, după moarte faima sa de taumaturg s-a răspândit tot mai mult o dată cu repetarea minunilor, care aveau loc prin mijlocire sa. Fiind beatificat de către papa Pius al XII-lea în 1940, este canonizat de către același pontif la 21 octombrie 1951.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat