Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 10 august 2024 

Sfântul Laurențiu

diacon și martir (sărbătoare)

În Passio Polychronii ("Actele martiriului sfântului Laurențiu") se citește că martirul, înainte de a fi întins pe grătar și pus să fie ars cu cărbuni aprinși, a voit să se roage pentru Roma. Orașul i-a fost recunoscător pentru acest act de iubire dedicându-i nu mai puțin de 34 de biserici, dintre care prima a fost ridicată, conform obiceiului, pe locul martiriului, "in agro Verano", actualul cimitir roman. Atâta cinste nu au avut înșiși patronii principali ai Romei, sfinții Petru și Paul. Cum se explică, așadar, incontestabila popularitate a acestui martir (la Roma, până în secolul trecut, sărbătoarea sa era de poruncă) fără a da crezare însemnărilor oferite de Passio și de scriitorii secolului al IV-lea, care apelează în mod abundent la aceste relatări?

Imaginea sa, aureolată de legendă deja la scriitori foarte aproape de epoca sa (ca Prudențiu), ne este familiară în gestul, fixat de frescele lui B. Angelico în capela vaticană a papei Nicolae al V-lea, de a împărți săracilor colectele creștinilor din Roma. Aceasta era de fapt una dintre misiunile diaconilor, iar Laurențiu, făcut arhidiacon de către papa Sixt al II-lea, fusese pus în fruntea comunității diaconilor romani. Este de înțeles așadar faptul că, pe când persecuția lui Valerian era iminentă, același papă, arestat și condus spre martiriu, i-a dat diaconului său sarcina de a împărți ceea ce avea săracilor. Când împăratul - se citește în Passio - i-a impus lui Laurențiu să-i predea comorile despre care auzise vorbindu-se, acesta a adunat în fața lui Valerian un grup de săraci exclamând: "Iată comorile noastre, care nu se micșorează niciodată, rodesc mereu și le poți găsi peste tot!".

Acestui expresiv și înțelept răspuns îi fac ecou ultimele cuvinte ale martirului, care așezat pentru a fi fript pe cărbuni aprinși și deja roșu ca tăciunele, ar fi găsit modalitatea de a face spirit: "Iată, pe partea aceasta sunt ars. Întoarceți-mă pe cealaltă". Eroica mărturisire de credință dată de martir a fost amintită în mod eficace de papa Damasus: "Verbera, carnifices, flammas, tormenta, catenas...": bicele, călăii, flăcările, chinurile, lanțurile, nimic nu va putea să stea în fața credinței lui Laurențiu. Papa, care "admira virtuțile martirului glorios", i-a ridicat a doua biserică pe ruinele teatrului lui Pompei, făcând pentru el prima excepție: nici un martir nu avusese, înainte de el, o biserică într-un loc diferit de cel al martiriului. După Depositio martyrum, diaconul Laurențiu a suferit martiriul la 10 august 258.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat