Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 10 ianuarie 2024 

Sfântul Aldo

eremit

Despre sfântul Aldo, destul de popular în nord, se cunoaște foarte puțin. Ignorăm până și locul și data nașterii, și când se vrea determinarea epocii în care a trăit se vorbește în mod vag de secolul al VIII-lea, acea perioadă obscură a istoriei noastre care precede perioada carolingiană și în care Italia este dezmembrată în mici regate barbare, în timp ce asupra întregii creștinătăți planează tot mai mult amenințarea islamului. O informație sigură este locul, unde a fost înmormântat, la Pavia, mai întâi în capela "Sfântul Columban" și apoi în bazilica "Sfântul Mihai".

O veche tradiție îl prezintă drept cărbunar și eremit în apropiere de Pavia, la Carbonaria. Includerea sfântului Aldo în martirologiile ordinului benedictin a dus la presupunerea că el a fost călugăr la Bobbio, celebra mănăstire fondată în anul 614 de sfântul Columban, situată la jumătatea diferenței care există între chinovia orientalilor și comunitatea monastică creată cu un secol mai înainte de către sfântul Benedict. Punctul de întâlnire dintre aceste două forme de asceză pare indicat de experiența religioasă a sfântului eremit pe care îl comemorăm, un om al rugăciunii cu mâinile bătătorite și fața înnegrită de funinginea cărbunăriilor.

Călugării irlandezi ai sfântului Columban nu duceau o viață de eremiți în sensul strict. Fiecare își construia propria încăpere din lemn și pietre trase sus pe uscat, într-o incintă rudimentară, pentru a se izola în contemplare solitară în orele dedicate rugăciunii. Apoi ieșea cu uneltele de lucru pentru a merge la ocupațiile obișnuite zilnice și a-și câștiga cele necesare vieții printre oameni prin sudoarea frunții. Într-un cuvânt, eremitul se îndepărta în mod provizoriu de oameni, pentru a da mai mult spațiu rugăciunii și a umple solitudinea exterioară cu prezența bucuroasă a lui Dumnezeu. Dar nu se înstrăina de comunitate, la a cărei edificare spirituală contribuia prin exemplul vieții sale evlavioase și prin dragostea activă.

Așadar îl putem considera pe sfântul Aldo o altoire fericită a spiritului benedictin cu cel adus de fervoroșii misionari provenind din insula "Sfântul Patriciu", Irlanda, "insula barbară" transformată în "insulă de sfinți" prin extraordinara înflorire a creștinismului. Sfântul Columban a adus de aici pe continent un curent primăvăratic de nouă spiritualitate. Se produse, așadar, o mișcare inversă aceleia care dusese vestea cea bună în insula Scoțienilor. Zeci de călugări și eremiți irlandezi, deveniți "pelerini ai lui Cristos", într-un exaltant schimb evanghelic, din evanghelizați au devenit evanghelizatori.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

María Dolores Rodríguez Sopena (1848-1918) s-a născut la Velez Rubio (Spania) la 30 decembrie 1848, fiind a patra dintre cei șapte copii ai lui Tommaso Rodríguez Sopena și Nicoletta Ortega Salomón. Din cauza serviciului tatălui ei, care era magistrat, a fost nevoită să se mute dintr-un oraș în altul împreună cu familia. Încă din tinerețe s-a dedicat apostolatului și și-a luat ca îndrumători spirituali pe părinți iezuiți. De-a lungul anilor, a fondat pe rând Institutul "Cateheta Dolores Sopena", Mișcarea Laicilor "Sopena" și Opera Socială și Culturală "Sopena", prin care a ajutat la răspândirea și consolidarea învățăturii religioase. A murit la 10 ianuarie 1918, la Madrid.

("Lumina creștinului", 4/2003)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat