Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 1 iulie 2024 

Aron

Profilul lui Aron este deja trasat în mod magistral de însăși Biblia, care, pe de altă parte, este singurul izvor privind biografia sa. În afară de ampla și clara tratare a primelor cinci cărți ale Sfintei Scripturi (Pentateuhul), mai sunt două fragmente în Scrisoarea către Evrei și în Cartea lui Ben Sirah. Scrisoarea către Evrei se referă tocmai la Aron la începutul capitolului al cincilea, când este propusă reflecția despre semnificația și extensiunea preoției lui Cristos: "Orice mare preot este luat dintre oameni, pus pentru oameni în relațiile cu Dumnezeu, ca să ofere daruri și sacrificii pentru păcate. El poate avea compătimire pentru cei care sunt în ignoranță și în greșeală, întrucât și el este cuprins de slăbiciune și, din cauza ei, trebuie să ofere sacrificii pentru păcate atât pentru popor, cât și pentru sine. Nimeni nu-și ia singur această cinste, ci numai cel chemat de Dumnezeu, la fel ca Aaron" (Evr 5,1-4).

Cartea lui Ben Sirah (numită și Ecleziastic) exaltă figura lui Aron, așezând-o pe primele locuri ale galeriei "oamenilor iluștri", cărora Isus Ben Sirah le acordă o importanță deosebită. În preamărirea acestor "strămoși ai noștri prin naștere", într-adevăr, autorul sacru poate sublinia aspectele care i se par mai semnificative pentru înțelegerea "legământului" pe care Dumnezeu l-a încheiat cu poporul său. Și preoția lui Aron (și a succesorilor săi, până la contemporanul Simon) este unul dintre cele mai caracteristice.

Frate de sânge al lui Moise, a fost o glorie a lui Aron aceea de a fi colaborator privilegiat (chiar dacă puțin gelos) al marelui conducător carismatic pe care Dumnezeu îl trimisese poporului său sclav în Egipt, pentru a-l conduce spre țara făgăduită. "El (Dumnezeu) l-a înălțat pe Aron, sfânt ca și el (Moise), fratele său, din tribul lui Levi. A stabilit cu el o alianță veșnică și i-a dat preoția în rândul poporului. L-a cinstit cu podoabe strălucitoare și l-a făcut să îmbrace o haină de slavă". Elogiul continuă cu descrierea amănunțită a mărețelor veșminte îmbrăcate de Aron în exercitarea ministerului său. "Moise l-a consacrat și l-a uns cu untdelemn sfânt. A încheiat o alianță veșnică pentru el și urmașii săi, cât va dura cerul: aceea de a prezida cultul, de a exercita preoția și de a binecuvânta poporul în numele Domnului". Om slab și păcătos asemenea tuturor, Aron este, totuși, modelul colaborării cu Dumnezeu pentru actualizarea "planului său de iubire".

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Ferdinando Maria Baccilieri

S-a născut la 14 mai 1821, la Campodoso în Parohia Reno Finalese, situată pe teritoriul Diecezei de Modena. Formarea culturală a primit-o mai întâi acasă; apoi a fost ucenic al Barnabiților la Bologna și al Iezuiților la Ferrara. În acest oraș a simțit vocația la preoție și, atras de exemplul învățătorilor săi, a intrat în Societatea lui Isus, cu propunerea de a se dedica evanghelizării popoarelor necreștine. Anul de noviciat făcut la Roma, la "S. Andrea al Quirinale", a fost întrerupt de o situație precară a sănătății care l-a constrâns să lase viața religioasă. După terminarea studiilor filozofice și teologice în seminariile din Finale Emilia, Modena și Ferrara, primește consacrarea prezbiterală la 2 martie 1844. Reîntors în localitatea natală, colaborator al parohului, se dedică cu zel ministerului predicării, invitat și în alte parohii și dieceze. În această perioadă a fost și profesor și director spiritual în Seminarul din Finale Emilia, și a obținut licența în drept civil și bisericesc la Universitatea Pontificală din Bologna.

Împotriva oricărei previziuni și a dorinței sale îi este încredințată îngrijirea unei parohii, "S. Maria di Galeazza", Dieceza de Bologna, o comunitate mică care se găsea în condiții morale și religioase nu prea fericite. În această comunitate a desfășurat fără întrerupere, pentru tot restul vieții sale, un apostolat incisiv și rodnic.

Cu toată angajarea s-a dedicat administrării sacramentului penitenței și conducerii sufletelor, distingându-se prin spirit patern, prudență și darul sfatului. Convins că laicii sunt chemați să contribuie la creșterea Bisericii și la continua lor sfințire, a favorizat colaborarea lor prin instituirea de diferite asociații, masculine și feminine, care au fost în parohia sa ca o drojdie cu care dospește întreg aluatul.

Continuitatea proiectului său pastoral și rodul misiunii sale de paroh se află în Congregația Surorilor "Slujitoarele Sfintei Maria di Galeazza", fondată cu scopul de a se îngriji de copiii săraci, bolnavii singuri și abandonați și pentru slujirea Bisericii.

Bogat în merite a încheiat viața pământească la 13 iulie 1893, în timp ce făcea meditația zilnică asupra Patimii Domnului.

Paroh timp de 41 de ani, a realizat într-un mod extraordinar tot ceea ce putea realiza un paroh. Parohul este în mijlocul credincioșilor săi primul martor al lumii invizibile, vestitorul împărăției, educatorul credinței, glasul care cheamă legea lui Dumnezeu și exigențele vocației baptismale, maestrul carității. Dar este și capul comunității creștine, primul responsabil al administrării sale corecte, paznicul prudent și vigilent al patrimoniului său edilitar.

Ce ne poate spune astăzi fericitul Ferdinando M. Baccilieri?

Înainte de toate amintește unitatea profundă dintre viață și ministerul preotului, fapt pentru care nu se poate asemăna rolul preotului cu cel al oricărui funcționar. Asemănarea cu Cristos se manifestă în părintele Ferdinando în viața spirituală intensă, în rugăciune prelungită, în suferință din cauza unei sănătății precare, în studiu și în cunoașterea mentalității timpului, în neliniștea pentru cei care trăiesc departe de credință și în căutarea mijloacelor mai eficiente pentru evanghelizare.

În al doilea rând ceea ce impresionează mai mult este chiar ministerul său pastoral, atât pentru orele dedicate confesionalului, pentru varietatea propunerilor de a implica laicii în diferite confraternități, pentru frecvența misiunilor populare cât și în creșterea umană a tinerelor din zonă. A revelat o credință profundă în opera Bisericii și în eficacitatea parohiei, care este loc de creștere în credință și sfințenie.

Secretul dăruirii sale se găsește în devoțiunea către Maica Îndurerată. Această devoțiune pe care a cunoscut-o de mic copil devine sufletul vieții sale preoțești și inspirației pentru ministerul său. Sfințenia lui devine astfel motiv de sfințire pentru toți.

("Lumina creștinului", 1/2000)

* * *

Sfințenia nu are hotare

Sâmbătă, 1 iulie 2000, în prezența Sfântului Părinte, au fost promulgate mai multe decrete cu privire la trecerea în rândul sfinților a cinci fericiți, două beatificări și recunoașterea virtuților eroice a 12 slujitori ai lui Dumnezeu.

Sfințenia nu are vârstă sau naționalitate. Acest lucru a fost reflectat de cele cinci canonizări, de cele două beatificări, precum și de recunoașterea virtuților eroice în cazul a 12 slujitori ai lui Dumnezeu, promulgate pe 1 iulie, în fața papei Ioan Paul al II-lea, de Congregația pentru Cauza Sfinților.

Arhiepiscopul Jose Saraiva Martins, prefectul acestei congregații, a explicat că în acest grup "sunt bărbați și femei care reprezintă diferite condiții sociale, stări de viață și naționalități". Majoritatea au trăit în secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Italia este cea mai bine reprezentată prin 10 persoane, fiind incluși pe listă încă trei spanioli, doi mexicani, un francez care și-a desfășurat activitatea apostolică în Mexic, un bielorus, un german și un libanez.

Majoritatea sunt fondatori de institute religioase sau membri ai acestora; ei sunt dovezi incontestabile ale impresionantei înfloriri a vieții călugărești în secolul al XIX-lea, ca răspuns la secularizarea tot mai evidentă atât în Europa cât și în America. Biserica a recunoscut cinci miracole atribuite mijlocirii a tot atâția fericiți. Acesta a fost ultimul pas în vederea canonizării lor.

Lista include pe italianul Luigi Scrosoppi (1804-1884); un preot din Oratoriul "Sfântul Filip" și fondator al Congregației Surorilor Providenței; italianul Agostino Roscelli (1818-1902), fondator al Surorilor Imaculatei Concepții a Fecioarei Maria; sicilianul Bernardo de Corleone (1605-1667), laic din Ordinul Fraților Capucini Minori; spaniola Paula de Sfântul Iosif de Calasanz (1799-1889), fondatoarea Fiicelor Mariei Școlilor Evlavioase și Rafqa (1832-1914), călugăriță a Ordinului libanez "Sfântul Anton al Maroniților".

Printre viitorii fericiți al căror prim miracol a fost recunoscut sunt italianul Alfonso Maria Fusco (1839-1910), fondator al Congregației Surorilor "Sfântul Ioan Botezătorul" și germanca Maria Eutimia (1914-1955) (botezată Emma Uffing), soră din Congregația Milei ("Klemensschwestern").

În plus, papa Ioan Paul al II-lea a recunoscut virtuțile eroice ale următorilor slujitori ai lui Dumnezeu, pe care i-a ridicat la treapta de "venerabili": episcopul italian Carlo Liviero (1866-1932), fondator al Congregației Micilor Slujitori ai Preasfintei Inimi; preotul italian Marco Antonio Durando (1801-1880), fondator al Surorilor lui Isus Nazarineanul; preotul francez Felix de Jesús Rougier (1859-1938), remarcabilul apostol al Mexicului și fondator al Congregațiilor Misionarilor "Sfântul Duh", a Fiicelor "Sfântul Duh", a Misionarilor Guadalupe "Sfântul Duh" și a Oblatelor lui Isus, Preotul; preotul bielorus Adriano Osmolowski (1838-1924), din Ordinul Fraților Minori, care a murit în Italia; italianca Eugenia Ravasco (1845-1900), fondatoare a Fiicelor Preasfintelor Inimi ale lui Isus și Maria; spaniola Bonifacia Rodriguez Castro (1837-1905), fondatoare a Congregației Slujitorilor "Sfântul Iosif"; italianca Maria lui Isus (1852-1923), fondatoarea Surorilor Capucine ale Imaculatei Concepții de la Lourdes; spaniola Piedad de la Cruz (1842-1916 - botezată Tomasa Ortiz Real), fondatoare a Congregației Surorilor Saleziene a Preasfintei Inimi; mexicanca María Luisa a Sfântului Sacrament (1866-1937), fondatoare a Congregației Carmelitelor Preasfintei Inimi și a Carmeliților Preasfintei Inimi de Los Angeles; mexicanca María Guadalupe (1878-1963 - botezată Anastasia Guadalupe Garcia Zavala), cofondatoare a Slujitoarelor "Sfânta Maria Margareta" a Săracilor; italianca Maria Rosa (1917-1972 - botezată Bruna Pellesi), din Congregația Surorilor Misionare Franciscane ale lui Cristos; italianca Casimiro Barello Morello (1857-1884), laic ce a murit în Alcoy, Spania.

Cu aceste ultime decrete, numărul sfinților proclamați de papa Ioan Paul al II-lea va ajunge la 302, iar al fericiților la 1001.

("Lumina creștinului", 8/2000)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat