Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 1 iunie 2024 

Sfântul Iustin

martir (comemorare)

Filozof creștin și creștin filozof, cum este pe drept cuvânt definit, Iustin - născut la Flavia Neapolis, în Samaria (Palestina), la începutul secolului al II-lea (cel mai probabil în anul 100) - aparține acelui șir de gânditori care, în orice perioadă a istoriei Bisericii, au încercat o sinteză între înțelepciunea provizorie umană și afirmațiile inalterabile ale revelației creștine. Itinerarul convertirii la Cristos trece prin experiența stoică, pitagoreică, aristotelică și neoplatonică. De aici, setea vitală și providențială de adevărul integral al creștinismului.

Povestește el însuși, că, insatisfăcut de răspunsurile avute de la diferite filozofii, s-a retras într-un loc pustiu, pe țărmul mării, pentru a medita și că un bătrân, căruia i-a mărturisit dezamăgirea sa, i-a răspuns că nici o filozofie nu poate satisface spiritul uman, deoarece rațiunea de una singură este incapabilă să garanteze posedarea deplină a adevărului fără un ajutor divin.

Astfel, Iustin în vârstă de 30 de ani a descoperit creștinismul, a devenit un convins vestitor al lui și, pentru a vesti lumii această fericită descoperire, a scris cele două Apologii ale sale, dintre care pe prima a dedicat-o, în anul 150, împăratului Antoniu Pius și fiului Marc Aureliu, precum și senatului și poporului roman. A scris și alte opere, cel puțin opt, dintre care cea mai considerabilă se intitulează Dialog cu Trifon și este considerabilă, deoarece deschide calea polemicii anti-iudaice în literatura creștină. Dar cele două Apologii rămân documentul cel mai important, pentru că din aceste scrieri aflăm cum se explica creștinismul în acea epocă și cum erau celebrate riturile liturgice, în special administrarea Botezului și celebrarea Euharistiei. Aici nu sunt argumentații filozofice, ci emoționante mărturii de viață în comunitatea creștină primară, căreia Iustin este fericit să-i aparțină: "Eu, unul dintre ei...". O astfel de afirmație putea costa viața. Și, de fapt, Iustin a plătit cu viața apartenența sa la Biserică.

La Roma, unde se dusese, a fost denunțat de un pretins filozof cinic, Crescențiu, cu care Iustin discutase îndelung. Chiar și magistratul care l-a judecat, Rusticus, era un filozof stoic, prieten și confident al lui Marc Aureliu. Însă, pentru magistrat, Iustin nu era decât un creștin de rând, asemenea celor șase însoțitori ai săi, printre care și o femeie, condamnați cu toții la decapitare pentru credința lor în Cristos, în anul 165. Referitor la martiriul lui Iustin și al însoțitorilor sunt păstrate Actele autentice.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat