Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 1 aprilie 2024 

Sfântul Hugo din Grenoble

episcop

Sunt cel puțin 16 sfinți sau fericiți care poartă numele de Hugo. Doi, cei mai importanți, au trăit la mică distanță ca timp și loc unul de altul, iar viața lor prezintă și alte aspecte comune. Este vorba despre sfântul Hugo, abate de Cluny, care a trăit în perioada 1024-1109, și sfântul Hugo, episcop de Grenoble, care sa născut în anul 1053 și a murit în anul 1132. Ambii au îmbrățișat, pentru un timp îndelungat, deși într-un oarecare contrast, viața consacrată și preoția și li s-au încredințat grave responsabilități: la numai 20 de ani Hugo de Cluny a fost sfințit preot, puțin după aceea a devenit superior major și la 25 de ani i-a urmat abatelui Odilon: ar fi rămas abate timp de 60 de ani; Hugo din Grenoble, după ce a studiat la Valencia și Reims, unde a urmat școala lui Incmar și a sfântului Bruno, la doar 27 de ani a fost numit, de Grigore al VII-lea, episcop de Grenoble și așa a rămas timp de 52 de ani, în ciuda protestelor sale și a repetatelor încercări de a se retrage.

Ambii au fost colaboratori prompți și eficace ai papilor, având relații deosebite cu: Grigore al VII-lea, Urban al II-lea, Pascal al II-lea și Inocențiu al II-lea, pe care i-au sprijinit în lupta pentru reformă și contra simoniei și a corupției clerului. Ambii au fost primii care au dat mărturie personală de reînnoire și de angajare interioară. Ambii au fost apărători de frunte ai vieții monastice. Hugo de Cluny a fost unul dintre principalii autori ai răspândirii reformei de la Cluny în mănăstirile din centrul Europei. Și în mănăstirile cluniacense lucrurile se făceau în mod serios, după cum putea să dea mărturie rigurosul sfânt Petru Damiani, care a vizitat Cluny în anul 1063: "Ce trebuie să spunem despre severitatea ascezei, disciplina regulii, despre respectul față de mănăstire și tăcere? În timpul studiului, al muncii sau al acelei lectio divina nimeni nu îndrăznește să meargă încoace și încolo pe coridoare sau să vorbească, decât în caz de necesitate... Serviciul divin ocupă în așa mod ziua, încât, în afară de muncile necesare pentru frați, rămâne doar o jumătate de oră pentru o simplă conversație și colocviile necesare. Ei vorbesc doar din când în când. În timpul tăcerii de noapte și, în locurile regulare (bucătărie, sacristie, dormitor, refector sau portic), chiar și ziua se vorbește numai prin semne, care sunt alese cu atâta severitate, încât în ele nu este loc pentru ușurătate".

La rândul său, sfântul Hugo din Grenoble a fost unul dintre autorii înființării marii mănăstiri certozine: într-adevăr el a fost acela care l-a primit pe ex-maestrul său, sfântul Bruno, și a pus la dispoziția sa muntele Certosa, de lângă Grenoble, din care el, lovind cu bastonul stânca, asemenea unui nou Moise, a făcut să izvorască un izvor de apă.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat