Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Luni, 8 iulie 2024 

Fericitul Eugeniu al III-lea și Sfântul Adrian al III-lea

papi

Sfântul Bernard scria astfel cardinalilor după alegerea lui Eugeniu al III-lea, călugăr al ordinului său: "Este un fiu delicat, iar gingașa sa pudoare este deprinsă mai mult cu retragerea și liniștea decât cu tratarea lucrurilor exterioare și există teama că nu știe să împlinească îndatoririle apostolatului său cu autoritatea necesară". Teama că blândul pontif (Pier Bernardo, născut dintr-o nobilă familie la Montemagno, lângă Pisa, și intrat în ordinul cistercian după întâlnirea cu sfântul Bernard în anul 1138) nu ar fi la înălțimea situației sale era împărtășită de mulți. Dar Domnul - scria cardinalul Bosone, contemporanul și biograful său - i-a dat o atare știință și elocință, o atare dărnicie și forță în administrarea dreptății, încât i-a depășit în activitate și faimă pe mulți dintre antecesorii săi.

Eugeniu al III-lea a condus Biserica opt ani și cinci luni (1145-1153) într-o perioadă destul de dificilă. După alegere a trebuit să fugă în timpul nopții din Roma pentru a fi încoronat, la 18 februarie, în mănăstirea din Farfa, evitând astfel intimidările poporului, care, incitat de agitatori ca Arnaldo da Brescia, cerea pentru Roma liberele instituții comunale, prin alegerea directă de către senatori. La rugămintea sfântului Bernard, s-a dăruit reformei Bisericii și a curiei romane; s-a preocupat de apărarea creștinătății împotriva amenințării turcilor, promovând o cruciadă; a prezidat patru concilii (Paris, Trier, Reims și Cremona), a promovat studiile bisericești, a apărat dreapta credință și a știut el însuși să împace austeritatea vieții monastice cu exigențele demnității papale.

La moartea sa, survenită la Tivoli, la 8 iulie 1153, cardinalul Ugo, episcop de Ostia, scria astfel: "Neprihănit a emigrat din trupul său la Cristos".

Foarte puțin cunoaștem însă despre viața sfântului Adrian al III-lea. Liber Pontificalis ne spune doar că era roman, fiu al lui Benedict, și că a condus Biserica doar timp de un an, din anul 884 până în anul 885. Puținele date biografice privesc relatarea morții, a înmormântării și a minunilor făcute. Annales Fuldenses în anul 885 istorisesc despre plecarea lui Adrian al III-lea din Roma, despre moartea și înmormântarea sa în mănăstirea din Nonantola.

Călătoria pontifului era răspunsul la invitația succesorului lui Carol cel Mare, Carol cel Gros, care-l invitase pe Adrian al III-lea la dieta din Worms, pentru că prezența papei ar fi ratificat autoritatea imperială a moștenitorului sfântului Imperiu Roman. O interesantă particularitate a personalității acestui sfânt este atitudinea sa conciliantă față de patriarhul de Constantinopol Foție, căruia i-a comunicat propria alegere.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat