Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 17 februarie 2024 

Cei șapte sfinți întemeietori ai Slujitorilor sfintei Fecioare

(comemorare facultativă)

Sfinții Bonfiglio Monaldi, Manetto dell'Antella, Buonagiunta Maneti, Amadio degli Amidei, Uguccione degli Uguccioni, Sostegno dei Sostegni și Alessandro Falconieri au avut la 15 august 1233 o experiență impresionantă. Ei făceau parte dintr-o companie de cântăreți, poeți-actori tipici regiunii umbro-toscane din evul mediu târziu. Ei obișnuiau să se adune în fața unei imagini pictate pe un perete situat de-a lungul drumului, pentru a exprima în versuri, adică în "laude" , iubirea lor față de sfânta Fecioară, în același mod în care rapsozii cântau femeii iubite admirația lor plină de uimire.

Tocmai în acea zi, imaginea Mariei a prins viață, apărându-le îmbrăcată în doliu și îndurerată pentru ura fratricidă care dezbina Florența: din anul 1215 florentinii se împărțiseră în două facțiuni opuse, Guelfi și Ghibellini, care nu pierdeau nici o ocazie pentru a împotrivi chiar și în mod sângeros. Cei șapte tineri au decis să facă ceva pentru a aduce puțină pace: de aceea, au înființat societatea Mariei Îndurerate și s-au retras, ei, tineri, bogați și nobili, în singurătatea muntelui Senario, nu departe de oraș, pentru a se dedica rugăciunii și pocăinței.

Într-o zi, în timp ce coborau în oraș pentru o intervenție pacificatoare, un băiețaș s-a adresat mamei sale exclamând: "Iată, sosesc slujitorii Mariei". Numele li se potrivea și așa a rămas. De altfel, alegerea lor de partea Mariei devenise deja definitivă: renunțând la hainele bogate și aruncând pumnalul scurt care se ascundea în ele, făcuseră vot solemn de a-și dedica întreaga lor viață, pentru a o cinsti pe sfânta Fecioară.

Adesea, înainte de a trece porțile orașului, coborând de pe muntele pe care și l-au ales drept locuință, treceau prin fața unei capele dedicate Bunei-Vestiri, în strada Cafargio. Tocmai în acel timp se răspândise zvonul că scena bunei-vestiri ar fi fost pictată de un înger, în timp ce necunoscătorul pictor adormise. Ecoul acestei devoțiuni crescânde față de cea vestită a fost transformarea capeluței într-un sanctuar mai amplu, țintă a mulțimilor de pelerini și devenit apoi locuința stabilă a celor șapte fondatori ai ordinului Slujitorilor Mariei.

De aici, ei au răspândit devoțiunea lor față de Madona Bunei-Vestiri, proclamată patroană a Florenței. Data de 25 martie, sărbătoarea Bunei-Vestiri, fusese aleasă de altfel la Florența încă din secolul al X-lea, ca început al calendarului civil, iar acest obicei a durat până în 1749. Amintiți în mod individual de Martirologiul roman, cei șapte Fondatori au o sărbătoare colectivă din anul 1888, an în care au fost canonizați de papa Leon al XIII-lea.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat