Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 14 februarie 2024 

Sfinții Ciril și Metodiu

călugări și episcop (comemorare)

Cei doi frați Mihael și Constantin, care și-au luat în calitate de călugări noile nume, respectiv Metodiu și Ciril, și-au desfășurat opera misionară în secolul al IX-lea în Europa centrală, și sunt amintiți pe bună dreptate ca "apostoli ai slavilor". Este marele lor merit faptul de a se fi adaptat popoarelor ce trebuiau evanghelizate prin metode misionare care, deși obținuseră deplina aprobare a papei, au trezit conflicte între greci și latini, cărora numai îndârjirea tenace a lui Metodiu le-a putut face față.

Crearea unui nou alfabet, care apoi a luat numele de chirilic tocmai de la sfântul Ciril, oferind lumii slave, prin traducerea Bibliei, a Misalului și a Ritualului liturgic, unitate lingvistică și culturală, este un merit pe care nimeni nu li-l poate contesta. Acest mare cadou pe care cei doi frați l-au făcut popoarelor slave (însăși limba rusă este scrisă cu litere "inventate" de Ciril) a fost răsplătit printr-o inegalabilă iubire și devoțiune populară. Dar în viață cei doi sfinți misionari n-au avut, de fapt, o "soartă ușoară", dar au trebuit chiar să lupte contra discordiilor care s-au coalizat în jurul marilor inovatori.

Cei doi frați erau născuți la Salonic dintr-un funcționar imperial și cunoșteau limba slavă, vorbită în Macedonia. Constantin, cel mai tânăr dintre cei doi, născut în jurul anului 827, și-a completat studiile la Constantinopol sub Foție, a fost hirotonit preot și a început cariera de profesor. Mihael însă a îmbrățișat cariera politică, dar când a fost numit guvernator al unei provincii bizantine de limbă slavă, a renunțat la sarcina dorită pentru a se face călugăr, luând numele de Metodiu. În anul 860, cei doi frați au primit de la împărat sarcina de a-i evangheliza pe kazari; după trei ani, fiind ceruți de principele Ratislav, au ajuns în moravia. Aici, ei au creat alfabetul "chirilic" și au realizat prima traducere în limba slavă a Bibliei și a liturgiei. Acuzați de schismă și de erezie, Ciril și Metodiu au trebuit să meargă la Roma, unde însă au fost primiți cu multă satisfacție de către papa Adrian al II-lea, care le-a permis să celebreze sfintele mistere în limba slavă în fața lui și a unei numeroase comunități creștine.

La Roma, Constantin-Ciril a murit la 14 februarie 869 și a fost înmormântat în bazilica sfântului Clement, de lângă Colosseum, martirul căruia îi adusese el însuși la Roma de la Chersonea rămășițele pământești. Metodiu, sfințit preot de către papa și numit arhiepiscop de Panonia, cu sediul la Sirmium, s-a întors printre slavii săi. Aproape până la moartea sa, care a avut loc la 6 aprilie 885, a trebuit să lupte, cu rezultate alternative, pentru a face să fie acceptată folosirea limbii slave, care a fost folosită în ritul său funebru alături de greacă și latină.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat