Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PRECES - CARTE DE RUGĂCIUNI 

V. CU ISUS ÎN TIMPUL ANULUI LITURGIC

TIMPUL PASCAL ȘI DUHUL SFÂNT

Rugăciune la solemnitatea Învierii Domnului

Te ador, Isuse, în ziua măreață a Învierii tale. Ridicându-te din mormânt, Tu ai dovedit că ești cu adevărat Fiul lui Dumnezeu și ai confirmat învățătura pe care ai apărat-o până la moarte ca vrednică de a fi crezută și urmată.

Îți mulțumesc că mi-ai dăruit credința, pe care această sărbătoare mi-o luminează și mi-o întărește. Îți mulțumesc pentru speranța pe care mi-ai aprins-o în suflet, că Dumnezeu mă va învia și pe mine la viața veșnică.

Te contemplu în paginile Evangheliei cum te-ai arătat înviat ucenicilor tăi. Contemplu prezența ta nevăzută, dar simțită, în viața Bisericii și în viața mea. Luminează-mă să văd, dincolo de vălul euharistic, Ființa ta glorioasă de Dumnezeu-Om înviat, să mă atașez de tine cu toată inima și, lepădând faptele omului vechi, să devin, prin harul tău, făptură nouă, martor al Învieri tale. Să privesc cu seninătate toate încercările vieții, bine știind că tu, care ai învins lumea, rămâi în mijlocul fraților tăi până la sfârșitul veacurilor.

Iar acum, în unire cu preacurata ta Mamă și cu toți sfinții, care se bucură în cer de vederea slavei tale, implor binecuvântarea ta asupra Bisericii, asupra noastră, a celor adunați astăzi în jurul altarului tău, asupra tuturor celor dragi și a omenirii întregi. Bunule păstor, care ți-ai dat viața pentru noi, călăuzește-ne pe drumul acestei vieți trecătoare, ca să ne împărtășim de bucuria Învierii tale strălucite. Amin.

Rugăciune la solemnitatea Înălțării Domnului

Dumnezeiescule Mântuitor, prin suferințele tale tu ai intrat în slava cea veșnică. Acum șezi de-a dreapta Tatălui, care ți-a dat toată puterea în cer și pe pământ.

Isuse, noi te adorăm și sperăm în tine. Tu te-ai înălțat la Tatăl tău și la Tatăl nostru ca să ne pregătești loc, spre a ajunge și noi acolo unde ești tu. Datoria noastră este să tindem spre fericirea pe care tu ne-ai pregătit-o: viața noastră de pe pământ trebuie să fie o pregătire continuă pentru viața veșnică.

Aici pe pământ nu avem cetate care să dăinuie; patria noastră este cerul, unde sunt bucuriile veșnice. Vrem să ne străduim cu zel să ajungem la ele și, mai ales în vreme de ispită și în ceasul încercării, vrem să ne aducem aminte că suferințele pământești sunt scurte, iar bucuriile sunt trecătoare. Vrem să ne statornicim gândurile și dorințele acolo unde este speranța noastră, unde te-ai înălțat tu, Isuse.

Dă-ne harul să folosim bunurile acestei lumi numai ca mijloace pentru a ajunge la mântuire, la înălțarea noastră la cer. Amin.

Novenă în cinstea Duhului Sfânt

Ziua întâi

Duhule Sfinte, Mângâietorule, te ador cu umilință și te rog cu toată ardoarea inimii să binevoiești a mă ajuta să primesc sfintele tale daruri. Eu nu te pot primi, Duhule dumnezeiesc, fără ajutorul harului tău prevenitor. Fără tine nu pot să-ți fiu plăcut. De aceea te rog ca, precum ai pregătit sfânta Inimă a Mariei pentru Întruparea Cuvântului veșnic, să pregătești și inima mea ca să poată primi flăcările fericite ale iubirii tale, tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin.

P. Vino, Duhule Sfânt, umple inimile credincioșilor tăi.
C. Și aprinde în ele focul iubirii tale!

Să ne rugăm:
Pătrunde, Doamne, cu focul Duhului tău Sfânt, inimile noastre, ca să-ți slujim cu suflet curat și plăcut ție. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.
Slavă Tatălui...

Ziua a doua

Duhule Sfinte, Sfințitorul sufletelor noastre, dă-ne, te rugăm, darul fricii de Dumnezeu, pentru ca, având pururi conștiința vie a infinitei maiestăți a Creatorului nostru și a negrăitei lui iubiri, să fim gata a pierde toate, chiar și viața, mai degrabă decât a-l supăra prin păcat.

O, Marie, oglinda dreptății, dobândește-ne de la Duhul Sfânt acest dar care să ne dea căință desăvârșită pentru greșelile noastre din trecut și putere să păstrăm cu sfințenie poruncile lui Dumnezeu.

P. Vino, Duhule Sfânt, umple inimile credincioșilor tăi.
C. Și aprinde în ele focul iubirii tale!

Să ne rugăm:
Dumnezeule, în fața atotștiinței tale nimic nu este tăinuit. Purifică gândurile inimilor noastre prin revărsarea Duhului Sfânt, ca să te putem iubi tot mai mult și preamări de-a pururi. Amin. Slavă Tatălui...

Ziua a treia

Duhule Sfinte, Sfințitorul sufletelor noastre, dă-ne, te rugăm, darul evlaviei, care să ne atașeze de Tatăl ceresc și să ne unească cu Isus, Fratele nostru, și cu toți oamenii, deveniți, prin întruparea lui, fii ai aceluiași Părinte dumnezeiesc.

O, Marie, vas vestit de cucernicie, dobândește-ne de la Duhul Sfânt acest dar, pentru ca în toate gândurile, cuvintele și faptele noastre să ne arătăm adevărați fii ai lui Dumnezeu și frați pentru toți semenii noștrii.

P. Vino, Duhule Sfânt, umple inimile credincioșilor tăi.
C. Și aprinde în ele focul iubirii tale!

Să ne rugăm:
Dumnezeule, care prin lumina Duhului Sfânt ai învățat inimile credincioșilor tăi, dă-ne ca, în același Duh să cunoaștem cele drepte și să ne bucurăm totdeauna de mângâierea lui. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.
Slavă Tatălui...

Ziua a patra

Duhule Sfinte, Sfințitorul sufletelor noastre, dă-ne, te rugăm, darul științei, ca toate lucrurile create și toate evenimentele să ne vorbească despre Dumnezeu și să ne îndemne la preamărirea lui.

O, Marie, Chivotul legii, dobândește-ne de la Duhul Sfânt acest dar pentru ca, înălțându-ne de la cele văzute la cele nevăzute, să ne dezlipim inima de tot ceea ce este trecător, căutând numai împărăția lui Dumnezeu și sfințenia lui.

P. Vino, Duhule Sfânt, umple inimile credincioșilor tăi.
C. Și aprinde în ele focul iubirii tale!

Să ne rugăm:
Doamne, revărsarea Duhului tău Sfânt să purifice inimile noastre și înviorarea de rouă a harului său să le facă rodnice în fapte bune. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.
Slavă Tatălui...

Ziua a cincea

Duhule Sfinte, Sfințitorul sufletelor noastre, dă-ne, te rugăm, darul tăriei, care să ne umple de curaj întemeiat pe atotputernicia lui Dumnezeu, spre a duce la bun sfârșit tot ce ne cere chemarea noastră.

O, Marie, Fecioară puternică, dobândește-ne de la Duhul Sfânt acest dar, pentru ca respectul omenesc să nu ne împiedice în îndeplinirea îndatoririlor noastre de creștini și să fim gata de a suferi orice, mai degrabă, decât a călca poruncile lui Dumnezeu.

P. Vino, Duhule Sfânt, umple inimile credincioșilor tăi.
C. Și aprinde în ele focul iubirii tale!

Să ne rugăm:
Trimite, Doamne, pe Mângâietorul, care de la tine purcede, să ne lumineze sufletele și, după făgăduința Fiului tău să ne călăuzească la tot adevărul. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.
Slavă Tatălui...

Ziua a șasea

Duhule Sfinte, Sfințitorul sufletelor noastre, dă-ne, te rugăm, darul sfatului, care să ne arate limpede ce trebuie să facem în orice împrejurare și care sunt mijloacele cele mai potrivite spre a ajunge la scopul vieții noastre.

O, Marie, Maica bunului sfat, dobândește-ne de la Duhul Sfânt acest dar, pentru a putea acționa întotdeauna, cu umilință și încredere, pentru înstăpânirea împărăției lui Dumnezeu în noi și în lume.

P. Vino, Duhule Sfânt, umple inimile credincioșilor tăi.
C. Și aprinde în ele focul iubirii tale!

Să ne rugăm:
Doamne, Dumnezeul nostru, dă-ne harul ca prin puterea Duhului Sfânt să rămânem statornici pe calea mântuirii și să-ți slujim cu fidelitate. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.
Slavă Tatălui...

Ziua a șaptea

Duhule Sfinte, Sfințitorul sufletelor noastre, dă-ne, te rugăm, darul înțelegerii, care să ne deschidă mintea spre a pricepe Cuvântul dumnezeiesc al Sfintei Scripturi așa cum ni-l vestește Sfânta Biserică.

O, Marie, Fecioară preaînțeleaptă, dobândește-ne de la Duhul Sfânt acest dar, ca să nu ne lăsăm înșelați niciodată de învățături greșite, ci Cristos să trăiască pururi, prin dreapta credință, în sufletele noastre.

P. Vino, Duhule Sfânt, umple inimile credincioșilor tăi.
C. Și aprinde în ele focul iubirii tale!

Să ne rugăm:
Doamne, noi implorăm bunătatea ta, ca să binevoiești a trimite în sufletele noastre pe Duhul Sfânt, care să ne călăuzească pe calea poruncilor tale. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.
Slavă Tatălui...

Ziua a opta

Duhule Sfinte, Sfințitorul sufletelor noastre, dă-ne, te rugăm, darul înțelepciunii, care să ne lumineze ochii sufletului spre a crede cu tărie adevărurile revelate și a vedea toate lucrurile în lumina lui Dumnezeu.

O, Marie, Scaunul înțelepciunii, dobândește-ne de la Duhul Sfânt acest dar, pentru ca, înflăcărați de iubire față de Dumnezeu, să împlinim voința lui în toate.

P. Vino, Duhule Sfânt, umple inimile credincioșilor tăi.
C. Și aprinde în ele focul iubirii tale!

Să ne rugăm:
Te rugăm, Doamne, fă ca strălucirea măreției tale să se reverse asupra noastră, și lumina din Lumina ta, prin darul Duhului Sfânt, să întărească sufletele acelora care au fost renăscuți prin har. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.
Slavă Tatălui...

Ziua a noua

O, Sfântă Treime, vrednică de adorare! Ne închinăm maiestății tale și îți mulțumim pentru iubirea nemăsurată pe care ne-o arăți. Îți mulțumim, Tată Veșnic, și ție, Fiule dumnezeiesc, pentru Darul minunat al Duhului Sfânt, căci, dăruindu-ne iubirea ce purcede de la Voi, v-ați dăruit pe Voi înșivă nouă, sărmanilor oameni. Îți mulțumim, Duhule Preasfinte, care ești și Dar și Dătător de daruri, și te rugăm din toată inima să binevoiești a-ți face sălaș în sufletele noastre. Ce-ți putem da în schimb pentru acest bine negrăit? Îți închinăm gândurile și dorințele noastre, întreaga noastră ființă. Stăpânește-ne și nu îngădui să ne îndepărtăm vreodată de tine.

P. Vino, Duhule Sfânt, umple inimile credincioșilor tăi.
C. Și aprinde în ele focul iubirii tale!

Să ne rugăm:
Te rugăm, Doamne, aprinde-ne de focul Duhului Sfânt, pe care l-a adus pe pământ Domnul nostru Isus Cristos și pe care a dorit să-l vadă arzând în inimile noastre. El care viețuiește și domnește în vecii vecilor. Amin.
Slavă Tatălui...

Rugăciune la solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt

Vino, Duhule dumnezeiesc, Mângâietorul sufletelor mâhnite, Bucuria inimilor și Alinarea suferințelor. Vino, Sfințitorul celor păcătoși, Învățătorul celor smeriți, Părintele milostiv al orfanilor, Puterea celor slabi și Ajutorul săracilor. Pătrunde cu harul tău în adâncul sufletului meu. Aprinde-mi inima cu focul tău preasfânt. Străpunge-mă cu iubirea ta. Dă-mi să gust bucuriile tale cerești, pentru ca de acum să disprețuiesc plăcerea trecătoare și să nu caut decât bucuriile sufletești. Amin.

(Sfântul Augustin)

Rugăciune către Duhul Sfânt

Duhule Sfânt, Sfătuitorule, desăvârșește în noi lucrarea începută de Isus.

R. Te rugăm, ascultă-ne!

Fă ca rugăciunea pe care ți-o aducem în numele lumii întregi să fie intensă și continuă. R.
Grăbește în fiecare dintre noi înflorirea unei profunde vieți interioare. R.
Dă elan apostolatului nostru care vrea să ajungă la toți oamenii și la toate popoarele, căci toți sunt răscumpărați prin sângele lui Cristos, toți sunt părtași la moștenirea lui. R.
Nu ne lăsa să ne bazăm pe puterile proprii, ci înalță-ne la umilința sfântă, la adevărata frică de Dumnezeu, la curajul plin de generozitate. R.
Nici o legătură pământească să nu ne împiedice să ne urmăm chemarea; nici un interes să nu ne ducă la călcarea dreptății din lașitate. R.
Să nu reducem la îngustimea egoismului nostru mărunt spațiile nesfârșite ale iubirii. R.
Fă ca totul să fie mai mare în noi: căutarea și slujirea adevărului, promptitudinea la jertfă, până la cruce și până la moarte. R.
În sfârșit, totul să răspundă la rugăciunea supremă pe care Fiul o înalță către Tatăl. R.
Să răspundă la harul care, prin voința Tatălui și a Fiului, trebuie să se reverse din persoana ta, Duhule Sfânt al iubirii, asupra Bisericii, asupra instituțiilor, asupra fiecărui suflet, asupra popoarelor. R.

Papa Ioan al XXIII-lea
Rugăciune pentru Conciliu

Rugăciune la Duhul Sfânt

Părinte Sfânt, în numele lui Isus Cristos, Fiul tău, te rugăm, trimite pe Duhul Sfânt în inimile noastre pentru a ne transforma ființa în sanctuare conștiente ale Prezenței tale.

Duhule Sfânt, tu care ești Spiritul Tatălui și al Fiului, Spiritul înțelepciunii, vino și dezlipește-ne inima de duhul lumesc și de lingușirile pământești, revărsând în sufletele noastre iubire, atracție și gust pentru realitățile cerești.

Tu care ești Spiritul adevărului, Spiritul înțelegerii, vino și condu-ne la tot adevărul, luminând-ne ochii inimii cu darul revelației și al cunoașterii pentru a pătrunde adevărurile credinței, pentru a te cunoaște pe tine în misterul vieții tale intime și astfel să participăm, printr-o trăire personală și intensă, la misterul lui Cristos.

Vino Duhule Sfânt, Spiritul științei, ajută-ne să descoperim și să recunoaștem Prezența ta activă în creație, în semnele timpului nostru, în evenimentele istoriei pe care o conduci, precum și în persoanele cu care conviețuim. Luminează-ne, ca să ne cunoaștem pe noi înșine și creaturile tale, ca astfel, ajutați de tine, să urmăm Evanghelia lui Cristos în timpul economiei învățăturii tale.

Duhule Sfânt, Spiritul sfatului, vino la noi și fii Învățătorul, conducătorul și inima vieții noastre spirituale. Dă-ne darul discernământului prin care să deosebim inspirațiile tale cerești de momelile lumii, să alegem mijloacele cele mai adaptate pentru a-ți sluji cu sfințenie, și astfel conduși de tine, să trăim zilnic în spiritul evangheliei lui Cristos.

Duhule Sfânt, Spiritul profeției, vino cu puterea ta dumnezeiască, întărește-ne ființa botezată cu spiritul tău profetic, făcând din noi martori curajoși ai misterului pascal. Fii tu tăria noastră în încercările vieții, în lupta de fiecare zi dintre carne și spirit, și fă să biruim orice dificultate în trăirea vocației noastre creștine.

Duhule Sfânt, Spiritul pietății, vino și statornicește-ți cortul Prezenței tale în ființa noastră creștină. Fă ca sub baldachinul Prezenței tale iubitoare, sfințiți de tine, să ne angajăm cu iubire fiiască la împlinirea voinței Tatălui ceresc, devenind astfel temple vii ale Dumnezeirii tale.

Duhule Sfânt, Spiritul temei sfinte de Dumnezeu, vino și convertește-ne voința rebelă; umple-ne inima cu teama ta filială și fă ca temându-ne de osândă veșnică, să evităm orice păcat. Pătrunde-ne ființa cu Suflul tău dumnezeiesc ca să putem face voința ta divină.

Duhule Sfânt, fii tu capacitatea cristologică a ființei noastre botezate: pătrunde-o cu bogăția carității tale care este iubire, bucurie, pace, răbdare, blândețe, bunătate, îngăduință, bunăvoință, credință, modestie, cumpătare și castitate, de care capacitați fiind, să trăim și așa să-ți slujim în lumina Prezenței tale sfințitoare, încât să atragem și pe alții la misterul iubirii tale creatoare.

V. Trimite Duhul tău și toate din nou se vor crea. Aleluia.
R. Și vei reînnoi fața pământului. Aleluia.

Să ne rugăm:
O Dumnezeule, care prin darul Duhului Sfânt conduci credincioșii la tot adevărul, fă, te rugăm, ca în același Duh, să participăm la adevărata înțelepciune și să ne bucurăm necontenit de mângâierea lui. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

O Duhule Sfânt Creator

1. O Duhule sfânt, creator,
Din cer coboară peste noi,
Revarsă harul sfințitor,
Transformă-ne-n ființe noi.

2. Tu ești numit mângâietor
Și darul Domnului preasfânt,
Iubire, foc și viu izvor
Și alinare pe pământ.

3. Trimis de Tatăl iubitor,
Tu șapte daruri împărțești,
Cu-alesul dar al limbilor
Pe cine vrei îl copleșești.

4. Aprinde-n simțuri vii lumini
Ca dragostea să-și facă loc,
Ai neputinței noastre spini
Să-i arzi în al iubirii foc.

5. Alungă grabnic pe dușman,
Să fie pace între noi,
Condu-ne sigur la liman,
Feriți de-al relelor puhoi.

6. Pe Tatăl fă-ni-l cunoscut,
La fel pe Fiul său iubit,
Tu care fără început,
Din ei purcezi necontenit.

7. Să fie Tatăl preamărit,
Precum în cer și pe pământ,
La fel și Fiul său iubit,
De asemenea și Duhul Sfânt. Amin.

Vino, Duhule Preasfânt

l. Vino, Duhule preasfânt,
Și trimite pe pământ
A ta luminoasă rază.

2. Al săracilor Părinte,
Dătător de cele sfinte
Vino și ne luminează.

3. Bunule mângâietor,
Oaspete preaiubitor,
Dulcea noastră răcorire.

4. Tu în trudă alinare,
În căldură ești răcoare,
Mângâiere în mâhnire.

5. Peste cei ce ți se-nchină,
Tu revarsă-a ta lumină,
Harul tău îmbelșugat.

6. Pentru-a omenirii vină,
Firea-ntreagă-acum suspină
Grav rănită de păcat.

7. Spală ce e întinat,
Udă tot ce e uscat,
Vindecă ce e rănit.

8. Moaie tot ce-i împietrit,
Încălzește ce-i răcit
Și îndreaptă ce-i greșit.

9. Celor care te cinstesc
Și pe tine te slujesc
Dă-le harul înșeptit.

Veni Creator Spiritus

l. Veni Creator Spiritus,
Mentes tuorum visita:
Imple superna gratia,
Quae tu creasti pectora.

2. Qui diceris paraclitus,
Altissimi donum Dei:
Fons vivus ignis caritas,
Et spiritalis unctio.

3. Tu septiformis munere,
Digitus paternae dexterae:
Tu rite promissum Patris,
Sermone ditans guttura.

4. Accende lumen sensibus,
Infunde amorem cordibus:
Infirma nostris corporis,
Virtute firmans perpeti.

5. Hostem repellas longius,
Pacemque dones protinus:
Ductore sit te praevio,
Vitemus omne noxium.

6. Per te sciamus da Patrem
Noscamus atque Filium:
Teque utriusque Spiritum,
Credamus omni tempore.

7. Deo Patri sit gloria
Et Filio qui a mortuis
Surrexit, ac Paraclito,
În saeculorum saecula. Amen.

Veni Sancte Spiritus

1. Veni Sancte Spiritus,
Et emitte caelitus
Lucis tuae radium.

2. Veni Pater pauperum,
Veni dator munerum,
Veni lumen cordium.

3. Consolator optime,
Dulcis hospes animae,
Dulce refrigerium.

4. În labore requies,
În aestu temperies,
În fletu solatium.

5. O lux beatissima,
Reple cordis intima,
Tuorum fidelium.

6. Sine tuo nomine,
Nihil est in homine,
Nihil est innoxium.

7. Lava quod est sordidum,
Riga quod est aridum,
Sana quod est saucium.

8. Flecte quod est rigidum,
Fove quod est frigidum,
Rege quod est devium.

9. Da tuis fidelibus,
În te confidentibus,
Sacrum septenarium.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat