Misal
  Cuprins
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 MISAL 

TIMPUL POSTULUI MARE

MIERCUREA CENUȘII

La Liturghia acestei zile se binecuvântează și se pune pe capetele credincioșilor cenușa obținută din ramurile de măslin sau de alți arbori, care au fost binecuvântate în anul precedent, în Duminica Floriilor.

RITUALUL ÎNCEPUTULUI ȘI LITURGIA CUVÂNTULUI

Ant. la intrare Înț 11,24-25.27

Tu, Doamne, ești îndurător cu toate cele ce sunt și nimic nu disprețuiești din cele pe care le-ai făcut; tu acoperi păcatele oamenilor care fac pocăință și îi ierți pentru că tu ești Domnul Dumnezeul nostru.

Se omite Actul penitențial, fiind înlocuit de punerea cenușii.

Rugăciunea zilei

Dă-ne, Doamne, harul să începem printr-un post sfânt lupta vieții creștine, pentru ca în bătălia împotriva duhului rău să fim mereu întăriți prin fapte de pocăință. Prin Domnul.

Binecuvântarea și punerea cenușii

După omilie, preotul, stând în picioare, spune cu mâinile împreunate: Fraților preaiubiți, să-l rugăm cu stăruință pe Dumnezeu Tatăl să binecuvânteze cu belșugul harului său această cenușă pe care ne-o punem pe cap în semn de pocăință. După o scurtă rugăciune în tăcere, preotul continuă: Dumnezeule, care te înduri de cel smerit și te împaci cu cel care face pocăință, pleacă-ți urechea cu bunătate la rugăciunile noastre și revarsă, binevoitor, harul binecuvântării tale asupra slujitorilor tăi care vor primi cenușa; dăruiește-le ca, străbătând cu fidelitate calea celor patruzeci de zile de post, să se învrednicească a ajunge cu suflet purificat la celebrarea misterului pascal al Fiului tău. Prin Cristos, Domnul nostru.

R. Amin.

Sau:

Dumnezeule, care nu dorești moartea păcătoșilor, ci întoarcerea lor, ascultă cu bunătate rugăciunile noastre și, în îndurarea ta, binecuvântează această cenușă pe care voim să o primim în semn de pocăință, pentru ca noi, știind că suntem cenușă și în țărână ne vom întoarce, să putem dobândi, prin strădania de a îndeplini faptele postului de patruzeci de zile, iertarea păcatelor și înnoirea vieții după chipul Fiului tău înviat. Prin Cristos, Domnul nostru.

R. Amin.

Preotul stropește cenușa cu apă sfințită, fără a spune nimic.

Apoi pune cenușă pe capul tuturor celor prezenți care se apropie de el, spunând fiecăruia: Convertiți-vă și credeți în evanghelie! (Mc 1,15).

Sau: cf. Gen 3,19

Adu-ți aminte, omule, că țărână ești și în țărână te vei întoarce.

Între timp se cântă:

Antifonul: cf. Ioel 2,13

Să ne schimbăm viața, să îmbrăcăm haină de pocăință, să postim și să plângem înaintea Domnului, căci e mult îndurător întru a ne ierta păcatele Dumnezeul nostru.

Alt antifon: Ioel 2,17; Est 4,17

Între tindă și altar vor plânge preoții, slujitorii Domnului și vor

zice: "Iartă, Doamne, iartă pe poporul tău și nu închide gura celor care te laudă, Doamne!"

Alt antifon: Ps 50,3

Șterge, Doamne, fărădelegea mea!

Acest antifon se poate repeta după fiecare verset al Ps 50 Miluiește-mă, Dumnezeule!

Miercurea Cenușii 182

Responsoriu cf. Bar 3,2

Să îndreptăm ceea ce cu nesocotință am stricat prin păcatele noastre, ca nu cumva, surprinși de clipa morții, să căutăm răgaz de pocăință și să nu-l putem afla. * Ia aminte, Doamne, și te îndură, căci am păcătuit înaintea ta. V. Ps 78,9 Ajută-ne, Dumnezeule, tu care ești mântuirea noastră, și pentru cinstea numelui tău, Doamne, izbăvește-ne! * Ia aminte, Doamne.

Se poate cânta și un alt cântec adecvat.

Sfârșind punerea cenușii, preotul își spală mâinile; ceremonia se încheie cu Rugăciunea universală sau Rugăciunea credincioșilor.

Nu se spune Crezul.

LITURGIA EUHARISTICĂ

Asupra darurilor

Îți aducem, Doamne, această jertfă prin care începem cu solemnitate postul de patruzeci de zile, rugându-te să ne dai harul ca, prin fapte de pocăință și de iubire, să ne învingem pornirile rele și astfel, curățiți fiind de păcate, să ne învrednicim a celebra cu evlavie misterul Pătimirii Fiului tău. Prin Cristos.

Prefața pentru Postul Mare, IV

Ant. la Împărtășanie Ps 1,2-3

Cel ce cugetă la legea Domnului ziua și noaptea va aduce rod la timpul potrivit.

După Împărtășanie

Tainele primite să ne întărească, Doamne, ca să putem trăi aceste zile de post astfel încât ele să-ți fie plăcute ție, iar nouă să ne fie spre tămăduire. Prin Cristos.

Binecuvântarea și punerea cenușii se pot face și în afara Liturghiei. În acest caz se recomandă a se începe cu liturgia cuvântului, folosind antifonul de la intrare, Rugăciunea zilei și lecturile cu cântările lor ca la Liturghie. Urmează apoi omilia, după care se face binecuvântarea și punerea cenușii. Ceremonia se încheie cu Rugăciunea universală.

Joi după Miercurea Cenușii 183

Ant. la intrare cf. Ps 54,17-20.23

Când strig către Domnul, îmi ascultă glasul, mă scapă de cei ce vin asupra mea. Aruncă grija ta asupra Domnului și el te va hrăni.

Rugăciunea zilei

Te rugăm, Doamne, să inspiri faptele noastre și să ne ajuți să le împlinim, așa încât tu să fii începutul și înfăptuitorul tuturor lucrărilor noastre. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Te rugăm, Doamne, să privești cu bunătate la darurile pe care ți le înfățișăm pe sfântul altar, pentru ca ele, dobândindu-ne iertarea păcatelor, să fie spre lauda numelui tău. Prin Cristos.

O Prefață pentru Postul Mare.

Ant. la Împărtășanie Ps 50,12

Inimă curată zidește în mine, Dumnezeule, și duh statornic înnoiește înlăuntrul meu.

După Împărtășanie

Primind binecuvântarea darului ceresc, te rugăm cu umilință, Dumnezeule atotputernic, ca el să ne fie pururi izvor de iertare și de mântuire. Prin Cristos.

Vineri după Miercurea Cenușii 184

Ant. la intrare Ps 29,11

Domnul m-a auzit și s-a îndurat de mine; Domnul mi-a venit în ajutor.

Rugăciunea zilei

Te rugăm, Dumnezeule preabun, să ne însoțești fără încetare cu binecuvântarea ta în timpul sfânt al Postului Mare pe care l-am început, pentru ca faptele noastre de pocăință să fie săvârșite cu toată sinceritatea și iubirea. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Îți oferim, Doamne, jertfa acestui timp de post și te rugăm ca, prin puterea ei, inimile noastre să fie plăcute înaintea ta și tot mai generoase în înfrânare. Prin Cristos.

O Prefață pentru Postul Mare.

Ant. la Împărtășanie

Arată-ne, Doamne, căile tale și învață-ne cărările tale!

După Împărtășanie

Dumnezeule atotputernic, te rugăm, dă-ne harul ca participarea la această taină sfântă să ne curețe de orice păcat și să ne pregătească să primim tămăduirea pe care iubirea ta ne-o dăruiește.

Prin Cristos.

Sâmbătă după Miercurea Cenușii 185

Ant. la intrare Ps 68,17

Ascultă-ne, Doamne, căci plină de bunătate e milostivirea ta; după mulțimea îndurărilor tale, caută spre noi, Doamne!

Rugăciunea zilei

Dumnezeule atotputernic și veșnic, privește cu îndurare la slăbiciunea noastră și ocrotește-ne întinzând peste noi brațul măreției tale. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Te rugăm, Doamne, primește această jertfă de împăcare și de laudă și dăruiește-ne ca, fiind curățiți de păcate prin puterea ei, să-ți putem oferi iubirea inimilor noastre bineplăcută ție. Prin Cristos.

O Prefață pentru Postul Mare.

Ant. la Împărtășanie Mt 9,13

Milă vreau și nu jertfă, zice Domnul; n-am venit să-i chem pe cei drepți, ci pe păcătoși.

După Împărtășanie

După ce ne-ai întărit, Doamne, cu pâinea vieții cerești, te rugăm, dă-ne harul ca ceea ce acum pentru noi este o taină

să ne fie ajutor în drumul spre veșnicie. Prin Cristos.

Săptămâna I din Postul Mare 186

DUMINICA I DIN POSTUL MARE

Ant. la intrare Ps 90,15-16

Pe cel care mă cheamă în ajutor îl ascult; îl izbăvesc și îl umplu de slavă, cu belșug de zile îl voi îndestula.

Nu se spune Mărire.

Rugăciunea zilei

Dumnezeule atotputernic, dă-ne, te rugăm, harul ca prin celebrarea acestui sfânt post să înaintăm în înțelegerea misterului lui Cristos și să dobândim roadele sale printr-o adevărată viață de credință. Prin Domnul.

Se spune Crezul.

Asupra darurilor

Primește, Doamne, darurile pe care ți le aducem pentru a celebra începutul misterului preasfânt și dă-ne, te rugăm, harul ca, împreună cu ele, să fim și noi plăcuți în fața ta. Prin Cristos.

Prefața

V. Domnul să fie cu voi!

R. Și cu duhul tău.

V. Sus inimile!

R. Le avem la Domnul.

V. Să mulțumim Domnului Dumnezeului nostru!

R. Vrednic și drept este.

Cu adevărat vrednic și drept, de cuviință și mântuitor lucru este să-ți aducem mulțumiri pururea și în tot locul ție, Doamne, Părinte sfânt, atotputernic, veșnic Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Cristos.

Săptămâna I din Postul Mare 187

Căci el, lipsindu-se de hrana pământească

timp de patruzeci de zile, a consfințit, prin postul său, acest timp de pocăință și, zădărnicind uneltirile ispititorului străvechi, ne-a învățat să îndepărtăm plămada răului, pentru ca, sărbătorind misterul pascal cu inimi curate, să ajungem în cele din urmă la bucuria Paștelui veșnic. De aceea, împreună cu mulțimea îngerilor și a sfinților, îți înălțăm cântare de laudă zicând fără încetare: Sfânt, sfânt, sfânt e Domnul etc.

Ant. la Împărtășanie Mt 4,4b

Nu numai cu pâine trăiește omul, ci cu tot cuvântul ce iese din gura lui Dumnezeu.

Sau: Ps 90,4

Cu aripile sale te va acoperi Domnul și sub penele sale vei găsi adăpost.

După Împărtășanie

Întăriți fiind cu pâinea cerească, ce hrănește credința, mărește speranța și înflăcărează iubirea, te rugăm, Doamne, învață-ne să simțim pururi o adevărată foame după Cristos, pâinea cea vie și adevărată, și să trăim cu tot cuvântul ce iese din gura ta. Prin Cristos.

Săptămâna I din Postul Mare 188

LUNI

Ant. la intrare Ps 122,2-3

Precum sunt ochii slujitorilor spre mâinile stăpânilor lor, așa sunt ochii noștri către Domnul Dumnezeul nostru până când se va milostivi de noi. Ai milă de noi, Doamne, ai milă de noi!

Rugăciunea zilei

Dumnezeule, mântuirea noastră, întoarce-ne sufletele la tine și, pentru ca timpul sfânt al Postului Mare să ne folosească pe deplin, luminează-ne mintea cu învățătura ta cerească. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Să-ți fie plăcută, Doamne, jertfa evlaviei noastre; prin lucrarea ta, ea să ne sfințească viața și să ne dobândească iertarea de la îndurarea ta. Prin Cristos.

O Prefață pentru Postul Mare.

Ant. la Împărtășanie Mt 25,40.34

Adevăr vă zic: ceea ce ați făcut unuia dintre cei mai mici frați ai mei mie mi-ați făcut, spune Domnul. Veniți, binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția pregătită pentru voi de la întemeierea lumii.

După Împărtășanie

Dă-ne, te rugăm, Doamne, ca, primind taina ta sfântă, să ne simțim întăriți în cuget și în trup, pentru ca, izbăviți în întreaga noastră ființă, să ne bucurăm de tămăduirea deplină adusă de tine. Prin Cristos.

Săptămâna I din Postul Mare 189

MARȚI

Ant. la intrare Ps 89,1-2

Doamne, scăpare ne-ai fost nouă din neam în neam; din veac și până în veac tu ești.

Rugăciunea zilei

Te rugăm, Doamne, privește spre noi, slujitorii tăi, și dă-ne harul ca mințile noastre, curățite prin înfrânarea simțurilor, să te caute pe tine cu toată ardoarea. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Primește, Dumnezeule, creator atotputernic, aceste daruri pe care le-am primit din dărnicia ta. Tu ni le-ai dat spre a ne susține viața pământească; îndreaptă-le, cu bunătate, spre viața veșnică.

Prin Cristos.

O Prefață pentru Postul Mare.

Ant. la Împărtășanie Ps 4,2

Când strig către tine tu îmi răspunzi, Dumnezeule, dreptatea mea, dintru necaz mă scoți la larg. Ai milă de mine, Doamne, și ascultă-mi rugăciunea!

După Împărtășanie

Prin împărtășirea cu aceste taine te rugăm, Doamne, să ne înveți ca, înfrânându-ne dorințele pământești, să îndrăgim bunurile cerești. Prin Cristos.

Săptămâna I din Postul Mare 190

MIERCURI

Ant. la intrare Ps 24,6.3.22

Adu-ți aminte de faptele îndurării tale, Doamne, și de iubirea ta, care sunt din veci. Să nu biruie vreodată dușmanii asupra noastră; izbăvește-ne, Dumnezeule al lui Israel, din toate strâmtorările noastre!

Rugăciunea zilei

Te rugăm, Doamne, privește cu bunăvoință la evlavia credincioșilor tăi și ajută-i ca, mortificându-și trupul prin pocăință, să se întărească sufletește prin roadele faptelor bune. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Îți oferim, Doamne, darurile pe care tu însuți ni le-ai dat ca să le închinăm numelui tău; te rugăm ca, transformându-le pentru noi în sacrament, să ne dai harul de a dobândi, prin ele, tămăduire veșnică. Prin Cristos.

O Prefață pentru Postul Mare.

Ant. la Împărtășanie Ps 5,12

Să se veselească toți cei ce nădăjduiesc în tine, Doamne, în veac se vor bucura și vei locui între ei.

După Împărtășanie

Dumnezeule, care nu încetezi să ne hrănești cu tainele sfinte, dă-ne, te rugăm, ca, întăriți de acest dar al tău, să ajungem la viața fără de sfârșit. Prin Cristos.

Săptămâna I din Postul Mare 191

JOI

Ant. la intrare Ps 5,2-3

Cuvintele mele ascultă-le, Doamne, înțelege plângerea mea! Ia aminte la glasul rugăciunii mele, împăratul meu și Dumnezeul meu!

Rugăciunea zilei

Dă-ne, te rugăm, Doamne, gânduri și hotărâri sfinte și ajută-ne să le înfăptuim, pentru ca noi, care nu putem să avem viață fără tine, să fim în stare să trăim după voința ta. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Ascultă cu bunătate, Doamne, pe cei ce te imploră și, primind darurile și rugăciunile poporului tău, întoarce spre tine inimile noastre ale tuturora. Prin Cristos.

O Prefață pentru Postul Mare.

Ant. la Împărtășanie Mt 7,8

Oricine cere primește; oricine caută găsește și celui care bate i se va deschide.

După Împărtășanie

Te rugăm, Doamne, Dumnezeul nostru, care ne-ai dat preasfintele taine pentru a ne întări pe calea convertirii, fă ca ele să ne fie spre tămăduire pentru viața aceasta și pentru cea viitoare.

Prin Cristos.

Săptămâna I din Postul Mare 192

VINERI

Ant. la intrare Ps 24,17-18

Din strâmtorările mele izbăvește-mă, Doamne! Vezi smerenia și durerea mea și iartă-mi toate păcatele!

Rugăciunea zilei

Dă-ne, te rugăm, Doamne, nouă, credincioșilor tăi, harul de a ne pregăti cum se cuvine pentru sărbătoarea sfintelor Paști, iar pocăința trupească pe care am început-o să aducă roade în sufletele noastre. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Primește cu bunătate, Doamne, această jertfă prin care, în puterea îndurării tale, ai voit să te împaci cu noi și să ne redai mântuirea. Prin Cristos.

O Prefață pentru Postu Mare.

Ant. la Împărtășanie Ez 33,11

Viu sunt eu - zice Domnul; Nu voiesc moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu.

După Împărtășanie

Te rugăm, Doamne, ca taina pe care ne-ai lăsat-o ca hrană sfântă

să ne reînnoiască și, purificându-ne de aluatul cel vechi, să ne facă părtași de misterul mântuirii. Prin Cristos.

Săptămâna I din Postul Mare 193

SÂMBĂTĂ

Ant. la intrare Ps 18,8

Legea Domnului este desăvârșită, înviorează sufletul; mărturia Domnului este adevărată, îi face înțelepți pe cei mici.

Rugăciunea zilei

Părinte veșnic, întoarce spre tine inimile noastre, pentru ca noi, căutând totdeauna singurul lucru necesar și săvârșind fapte de adevărată iubire față de aproapele, să-ți slujim numai ție. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Te rugăm, Doamne, ca aceste taine să ne învrednicească a primi tămăduirea pe care ne-o aduc. Prin Cristos.

O Prefață pentru Postul Mare.

Ant. la Împărtășanie Mt 5,48

Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru ceresc este desăvârșit, spune Domnul.

După Împărtășanie

Însoțește mereu, Doamne, cu bunăvoința ta pe cei pe care îi hrănești cu taina dumnezeiască și, de vreme ce i-ai luminat cu învățăturile cerești, dăruiește-le neîncetat mângâierea aducătoare de mântuire. Prin Cristos.

Săptămâna a II-a din Postul Mare

DUMINICA A II-A DIN POSTUL MARE

Ant. la intrare Ps 26,8-9

ȚIE ÎȚI SPUNE = Ție îți spune inima mea: "Am căutat fața ta!"

ȚIE ÎȚI SPUNE = Fața ta, Doamne, o caut. Nu-ți întoarce fața de la mine!

Sau: cf. Ps 24,6.2.22

Adu-ți aminte de iubirea ta, Doamne, și de îndurarea ta, care din veac sunt. Dușmanii să nu fie vreodată biruitori asupra noastră; izbăvește, Dumnezeule, poporul tău din toate strâmtorările lui!

Nu se spune Mărire.

Rugăciunea zilei

Dumnezeule, care ne-ai poruncit să ascultăm de Fiul tău iubit, întărește inimile noastre cu hrana cuvântului tău, ca, purificându-ne privirea lăuntrică, să ne putem bucura de vederea gloriei tale. Prin Domnul.

Se spune Crezul.

Asupra darurilor

Te rugăm, Doamne, ca această jertfă să ne spele de păcate și să sfințească trupurile și sufletele credincioșilor tăi pregătindu-le pentru celebrarea sărbătorilor pascale. Prin Cristos.

Prefața

V. Domnul să fie cu voi!

R. Și cu duhul tău.

V. Sus inimile!

R. Le avem la Domnul.

V. Să mulțumim Domnului Dumnezeului nostru!

R. Vrednic și drept este.

Săptămâna a II-a din Postul Mare 195????

Cu adevărat vrednic și drept, de cuviință și mântuitor lucru este

să-ți aducem mulțumiri pururea și în tot locul, ție, Doamne, Părinte sfânt, atotputernic, veșnic Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Cristos. El, după ce le-a prevestit ucenicilor moartea sa, le-a dezvăluit pe muntele sfânt strălucirea sa dumnezeiască, arătându-le, și din mărturia Legii și a Profeților, că prin pătimire se ajunge la slava Învierii.

De aceea, împreună cu puterile cerești, te preamărim necontenit pe pământ strigând fără încetare maiestății tale: Sfânt, sfânt, sfânt e Domnul etc.

Ant. la Împărtășanie Mt 17,5

Acesta este Fiul meu iubit, în care îmi aflu desfătarea: pe el să-l ascultați.

După Împărtășanie

După ce am luat parte, Doamne, la tainele măririi tale, voim să-ți aducem mulțumire, pentru că, încă de pe pământ, ne faci părtași de bunurile cerești. Prin Cristos.

LUNI

Ant. la intrare Ps 25,11-12

Izbăvește-mă, Doamne, și îndură-te de mine. Piciorul meu stăruie pe calea cea dreaptă; în adunări voi binecuvânta pe Domnul.

Rugăciunea zilei

Doamne Dumnezeule, tu ne poruncești să ne înfrânăm trupul spre vindecarea sufletului. Dă-ne, te rugăm, putere să ne ferim de orice păcat, iar inima noastră să poată împlini poruncile iubirii tale.

Prin Domnul.

Asupra darurilor

Primește, Doamne, cu bunătate rugăciunile noastre și eliberează-i de înșelăciunile lumii pe aceia pe care i-ai învrednicit să slujească tainelor cerești. Prin Cristos.

O Prefață pentru Postul Mare.

Ant. la Împărtășanie Lc 6,36

Fiți milostivi precum și Tatăl vostru este milostiv, spune Domnul.

După Împărtășanie

Această Împărtășanie, Doamne, să ne curețe de păcat și să ne facă parte de bucuriile cerești. Prin Cristos.

MARȚI

Ant. la intrare Ps 12,4-5

Luminează ochii mei, Doamne Dumnezeule, ca să nu adorm spre moarte; să nu zică vrăjmașul meu: "Am biruit asupra lui!"

Rugăciunea zilei

Te rugăm, Doamne, ocrotește cu bunătate neîntreruptă Biserica ta și, deoarece fără de tine firea noastră muritoare se prăbușește, te rugăm să îndepărtezi de la noi orice primejdie și să ne îndrepți spre tot ceea ce duce la mântuire. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Prin aceste taine ale împăcării, te rugăm, Doamne, să ne sfințești după chipul sfințeniei tale, curățindu-ne de patimile pământești și călăuzindu-ne spre bunurile veșnice. Prin Cristos.

O Prefață pentru Postul Mare.

Ant. la Împărtășanie Ps 9,2-3

Voi istorisi toate faptele tale minunate, mă voi bucura și voi tresălta întru tine, voi cânta numelui tău, Preaînalte!

După Împărtășanie

Hrana pe care am primit-o la masa ta sfântă, Doamne, să sporească în noi trăirea creștină și să ne dăruiască necontenit ajutorul îndurării tale. Prin Cristos.

MIERCURI

Ant. la intrare Ps 37,22-23

Nu mă părăsi, Doamne, Dumnezeul meu, nu te depărta de mine. Grăbește-te în ajutorul meu, Stăpâne, puterea mântuirii mele!

Rugăciunea zilei

Desăvârșește pururi, Doamne, familia ta sfântă prin săvârșirea de fapte bune; mângâie-ne în această viață cu semnele ocrotirii tale și călăuzește-ne cu bunăvoință la darurile veșnice. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Privește cu bunătate, Doamne, la jertfa pe care ți-o oferim și prin acest schimb minunat dezleagă lanțurile păcatelor noastre. Prin Cristos.

O Prefață pentru Postul Mare.

Ant. la Împărtășanie Mt 2O,28

Fiul Omului nu a venit pentru a fi slujit, ci pentru a sluji și pentru a-și da viața ca răscumpărare pentru mulți.

După Împărtășanie

Doamne, Dumnezeul nostru, te rugăm ca această taină, care, din voința ta, este pentru noi chezășie de nemurire, să ne deschidă porțile mântuirii veșnice. Prin Cristos.

JOI

Ant. la intrare Ps 138,23-24

Cercetează-mă, Dumnezeule, și cunoaște cărările mele; vezi de este în mine cale deșartă și călăuzește-mă pe calea veșniciei.

Rugăciunea zilei

Dumnezeule, tu iubești nevinovăția și o redai păcătoșilor care se căiesc. Îndreaptă spre tine inimile slujitorilor tăi și reînnoiește-le râvna în Duhul Sfânt, ca să fie statornici în credință și bogați în fapte bune. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Te rugăm, Doamne, sfințește prin această jertfă faptele noastre de pocăință, pentru ca înfrânarea trupească din acest timp de post să lucreze în noi spre reînnoire sufletească. Prin Cristos.

O Prefață pentru Postul Mare.

Ant. la Împărtășanie Ps 118,1

Fericiți cei fără prihană pe cale, care umblă în Legea Domnului!

După Împărtășanie

Taina pe care am primit-o, Doamne, să lucreze necontenit în noi, iar roadele ei să sporească prin conlucrarea noastră. Prin Cristos.

VINERI

Ant. la intrare Ps 3O,2.5

La tine, Doamne, mi-am aflat scăparea: să nu fiu rușinat în veac; scoate-mă din lațul pe care mi l-au întins, căci tu ești ocrotitorul meu!

Rugăciunea zilei

Dumnezeule atotputernic, purifică, te rugăm, sufletele noastre în aceste zile de pocăință, ca să ajungem cu inimi curate la sărbătoarea Paștelui ce se apropie. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Te rugăm, Dumnezeule, ca îndurarea ta să-i întâmpine pe slujitorii tăi spre a celebra cum se cuvine aceste taine și să-i călăuzească la o viață sfântă. Prin Cristos.

O Prefață pentru Post.

Ant. la Împărtășanie 1In 4,1O

Dumnezeu ne-a iubit și l-a trimis pe Fiul său ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre.

După Împărtășanie

Chezășia moștenirii veșnice pe care ne-ai dat-o prin aceste taine

să sporească în noi, Doamne dorul după bunurile viitoare, astfel încât să ajungem a le dobândi în împărăția ta. Prin Cristos.

SÂMBĂTĂ

Ant. la intrare Ps 114,8-9

Îndurător și milostiv este Domnul, îndelung-răbdător și mult milostiv. Bun este Domnul cu toți și îndurările lui peste toate făpturile.

Rugăciunea zilei

Doamne Dumnezeule, tu ne vindeci prin harul tău și încă de pe pământ ne faci părtași ai bunurilor cerești; te rugăm să ne călăuzești în viața aceasta ca să ajungem la acea lumină în care locuiești tu însuți. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Te rugăm, Doamne, ca prin aceste taine să primim roadele răscumpărării, care să ne ferească necontenit de cădere și să ne călăuzească la darurile tale cerești. Prin Cristos.

O Prefață pentru Post.

Ant. la Împărtășanie cf. Lc 15,32

Trebuie să te bucuri, fiule, căci fratele tău era mort și a înviat, pierdut era și s-a aflat.

După Împărtășanie

Taina dumnezeiască pe care am primit-o, Doamne, să pătrundă străfundurile inimii noastre și să ne facă părtași de puterea ei.

Prin Cristos.

DUMINICA A III-A DIN POST

Acolo unde în această duminică au loc scrutinele pregătitoare în vederea botezării adulților, se pot folosi rugăciunile rituale proprii, p.

Ant. la intrare Ps 24,15-16

Ochii mei sunt pururea spre Domnul, căci el scoate din laț picioarele mele. Caută spre mine și mă miluiește, căci singur și sărman sunt eu.

sau: Ez 36,22-26

Când îmi voi arăta în voi sfințenia, vă voi aduna din toate ținuturile și voi revărsa asupra voastră apă curată și veți fi curățiți de toată prihana voastră. Și duh nou vă voi da, spune Domnul.

Nu se spune Mărire.

Rugăciunea zilei

Dumnezeule, care ești izvor a toată bunătatea și îndurarea, tu ne-ai arătat că postul, rugăciunea și pomana vindecă rănile pricinuite de păcate; privește cu bunăvoință spre noi, cei care, apăsați de povara greșelilor, ne recunoaștem vinovăția, și ridică-ne mereu cu îndurarea ta. Prin Domnul.

Se spune Crezul.

Asupra darurilor

Împăcat fiind prin această jertfă, te rugăm, Doamne, să ne dai harul ca, după cum îți cerem să fim iertați de greșelile noastre. să ne străduim și noi să le iertăm pe cele ale fraților noștri. Prin Cristos.

Când se citește Evanghelia cu femeia samariteană, se spune următoarea Prefață:

V. Domnul să fie cu voi!

R. Și cu duhul tău.

V. Sus inimile!

R. Le avem la Domnul.

V. Să mulțumim Domnului Dumnezeului nostru!

R. Vrednic și drept este.

Cu adevărat vrednic și drept, de cuviință și mântuitor lucru este să-ți aducem mulțumiri pururea și în tot locul ție, Doamne, Părinte sfânt, atotputernic, veșnic Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Cristos.

El, cerând de la samariteană apă ca să bea, i-a revărsat în suflet darul credinței și, în bunătatea sa, era însetat de credința ei spre a-i aprinde în inimă focul iubirii dumnezeiești.

De aceea și noi îți aducem mulțumire și, împreună cu îngerii, vestim faptele puterii tale zicând cu bucurie: Sfânt, sfânt, sfânt e Domnul Dumnezeul oștirilor cerești!... etc.

Când nu se citește Evanghelia cu femeia samariteană, se spune o

Prefață pentru Post.

Ant. la Împărtășanie

Când se citește Evanghelia cu femeia samariteană: In 4,13-14

Cine va bea din apa pe care i-o voi da eu, spune Domnul, ea se va face în el izvor de apă săltătoare spre viața veșnică.

Când se citește altă Evanghelie Ps 83,4-5

Pasărea și-a găsit casă și turtureaua, cuib în care să-și adăpostească puii: altarele tale, Doamne al puterilor, împăratul meu și Dumnezeul meu!

Fericiți cei care locuiesc în casa ta: în veci te vor lăuda!

După Împărtășanie

Doamne, tu ne-ai dat chezășia misterului ceresc și ne-ai îndestulat încă de pe pământ cu pâinea de sus; te rugăm cu umilință ca ceea ce s-a săvârșit acum în noi în mod tainic să se împlinească și în faptele noastre. Prin Cristos.

LUNI

Ant. la intrare Ps 83,3

Dorește și se sfârșește sufletul meu după curțile Domnului. Inima mea și trupul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeul cel viu.

Rugăciunea zilei

Te rugăm, Doamne, ca îndurarea ta să purifice și să întărească neîncetat sfânta Biserică; și deoarece fără tine ea nu poate dăinui nevătămată, călăuzește-o mereu cu darul tău. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Îți oferim, Doamne, darul slujirii noastre și te rugăm să-l transformi pentru noi în taina dătătoare de mântuire. Prin Cristos.

O Prefață pentru post.

Ant. la Împărtășanie Ps 116,1-2

Lăudați pe Domnul toate neamurile, căci puternică este asupra noastră îndurarea lui!

După Împărtășanie

Te rugăm, Doamne, ca împărtășirea cu taina ta să ne spele de greșeli și să ne călăuzească la unitate. Prin Cristos.

MARȚI

Ant. la intrare Ps 16,6.8

Strig către tine, căci tu mă asculți, Dumnezeule; pleacă-ți urechea și ascultă cuvintele mele. Păzește-mă, Doamne, ca pe lumina ochilor; sub umbra aripilor tale adăpostește-mă!

Rugăciunea zilei

Doamne Dumnezeule, te rugăm ca harul tău să nu ne părăsească niciodată; el să ne facă râvnici în slujirea ta și să ne însoțească pururi. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Dăruiește-ne, te rugăm, Doamne, ca această jertfă mântuitoare să fie pentru noi curățire de păcate și să ne îmbrace în puterea ta. Prin Cristos.

O Prefață pentru Post

Ant. la Împărtășanie Ps 14,1-2

Doamne, cine va locui în cortul tău și cine se va odihni în muntele tău sfânt? Cel ce umblă întru desăvârșire și făptuiește dreptatea.

După Împărtășanie

Te rugăm, Doamne, ca participarea sfântă la acest mister să sporească în noi viața dumnezeiască și să ne dobândească iertarea și ocrotirea ta. Prin Cristos.

MIERCURI

Ant. la intrare Ps 118,133

Călăuzește-mi pașii după cuvântul tău; să nu se înstăpânească asupra mea nici o fărădelege.

Rugăciunea zilei

Dă-ne, te rugăm, Doamne, ca, întăriți prin ținerea postului de patruzeci de zile și hrăniți cu cuvântul tău, să-ți fim mereu devotați cu toată ființa prin sfânta înfrânare și să devenim tot mai mult o inimă și un suflet în rugăciune. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Te rugăm, Doamne, să primești rugăciunile poporului tău împreună cu oferirea acestor jertfe și să ne aperi de orice primejdie pe noi, care celebrăm tainele tale. Prin Cristos.

O Prefață pentru Post

Ant. la Împărtășanie cf. Ps 15,11

Mi-ai arătat cărarea vieții, mă vei umple de bucurie cu fața ta, Doamne!

După Împărtășanie

Ospățul ceresc din care ne-am împărtășit să ne sfințească, Doamne, și, curățindu-ne de toate greșelile, să ne pregătească să primim făgăduințele cerești. Prin Cristos.

JOI

Ant. la intrare

Mântuirea poporului sunt eu, spune Domnul. În orice strâmtorare vor striga spre mine, îi voi asculta și le voi fi Domn în veci de veci.

Rugăciunea zilei

Doamne, noi ne rugăm cu umilință maiestății tale ca, pe măsură ce se apropie sărbătoarea aducătoare de mântuire, să înaintăm cu tot mai multă evlavie spre celebrarea misterului pascal. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Ca să-ți fie plăcute, Doamne, darurile poporului tău, curăță-l, te rugăm, de orice prihană a răutății; nu îngădui ca el să se alipească de bucuriile înșelătoare, căci i-ai făgăduit ca răsplată adevărul tău. Prin Cristos.

O Prefață pentru Post

Ant. la Împărtășanie Ps 118,4-5

Tu ai dat poruncile tale ca să fie păzite pe de-a-ntregul; o, de s-ar îndrepta căile mele spre păzirea cuvintelor tale!

După Împărtășanie

Dăruiește-ne cu bunătate, Doamne, ajutorul tău nouă, celor întăriți cu sfintele sacramente, ca să putem primi rodul mântuirii și din tainele sfinte și prin întreaga noastră viață. Prin Cristos.

VINERI

Ant. la intrare Ps 85,8.1O

Nu este nimeni asemenea ție în cer, Stăpâne, căci mare ești și faci lucruri minunate; tu singur ești Dumnezeu.

Rugăciunea zilei

Te rugăm, Doamne, revarsă cu bunătate harul tău în inimile noastre, ca, ținând în frâu dorințele pământești dezordonate, să putem fi statornici, prin darul de sus, în urmarea poruncilor cerești. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Privește cu bunătate, Doamne, la darurile pe care ți le consacrăm, pentru ca ție să-ți fie plăcute, iar nouă să ne fie pururi spre mântuire. Prin Cristos.

O Prefață pentru Post

Ant. la Împărtășanie Mc 12,33

Să-l iubești pe Dumnezeu din toată inima și pe aproapele ca pe tine însuți este mai mult decât toate jertfele.

După Împărtășanie

Te rugăm, Doamne, ca lucrarea puterii tale să pătrundă cugetele și trupurile noastre, ca să ajungem la plinătatea răscumpărării de care ne-ai făcut părtași prin sfintele taine. Prin Cristos.

SÂMBĂTĂ

Ant. la intrare Ps 1O2,2-3

Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul și nu uita nicicând de binefacerile lui. El îți iartă toate fărădelegile.

Rugăciunea zilei

Trăind cu bucurie zilele sfinte ale acestui timp de pocăință, te rugăm, Doamne, dăruiește-ne ca, pătrunzând tot mai adânc în misterul pascal, să ne putem bucura din plin de roadele lui. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Dumnezeule, tu ne dai harul să ne apropiem cu suflet curat de tainele tale; te rugăm, dăruiește-ne ca, celebrând jertfa orânduită de tine, să-ți aducem preamărire desăvârșită. Prin Cristos.

O Prefață pentru Post

Ant. la Împărtășanie Lc 18,13

Vameșul, stând departe, își bătea pieptul zicând: "Dumnezeule, fii milostiv cu mine, păcătosul!"

După Împărtășanie

Milostive Dumnezeule, tu ne îndestulezi neîncetat cu tainele sfinte: dă-ne harul să le celebrăm mereu cu cinstirea cuvenită și să le primim cu credință. Prin Cristos.

DUMINICA A IV-A DIN POST

Acolo unde în această duminică au loc scrutinele pregătitoare în vederea botezării adulților, se pot folosi rugăciunile rituale proprii, p.

Ant. la intrare cf. Is 66,1O-11

Bucură-te, Ierusalime, adunați-vă, toți cei care-l iubiți; bucurați-vă și veseliți-vă, cei care ați fost întristați, ca să tresăltați și să vă îndestulați de belșugul mângâierilor sale.

Nu se spune Mărire.

Rugăciunea zilei

Dumnezeule, care, prin Fiul tău, împlinești în chip minunat împăcarea neamului omenesc, dă, te rugăm, poporului creștin

harul să iasă cu credință vie și cu evlavie generoasă în întâmpinarea sărbătorii Paștelui care se apropie. Prin Domnul.

Se spune Crezul.

Asupra darurilor

Doamne, noi îți aducem cu bucurie darurile aducătoare de viață veșnică, rugându-te cu umilință să ne dai harul de a le venera cu fidelitate și de a le oferi cum se cuvine pentru mântuirea lumii. Prin Cristos.

Când se citește Evanghelia despre orbul din naștere se spune următoarea Prefață:

V. Domnul să fie cu voi!

R. Și cu duhul tău.

V. Sus inimile!

R. Le avem la Domnul.

V. Să mulțumim Domnului Dumnezeului nostru!

R. Vrednic și drept este.

Cu adevărat vrednic și drept, de cuviință și mântuitor lucru este să-ți aducem mulțumiri pururea și în tot locul ție, Doamne, Părinte sfânt, atotputernic, veșnic Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Cristos.

Prin misterul Întrupării sale, el a călăuzit la lumina credinței neamul omenesc ce umbla în întuneric și pe cei născuți în robia străvechiului păcat i-a renăscut, prin baia Botezului, la demnitatea de fii ai lui Dumnezeu.

De aceea și cerul și pământul îți înalță într-un glas cântul de adorare și noi, cu toată oștirea de îngeri, te preamărim zicând fără încetare: Sfânt, sfânt, sfânt e Domnul Dumnezeul oștirilor cerești... etc.

Ant. la Împărtășanie

Când se citește Evanghelia despre orbul din naștere: cf. In 9,11

Domnul mi-a uns ochii cu tină, m-am dus de m-am spălat, iar acum văd și cred în Dumnezeu.

Când se citește Evanghelia despre fiul risipitor: cf. Lc 15,32

Se cuvine să te bucuri, fiule, pentru că fratele tău era mort și a înviat; era pierdut și a fost aflat.

Când se citește altă Evanghelie: cf. Ps 121,3-4

Ierusalimul, cel zidit ca o cetate, bine întărit, de nepătruns. Acolo au urcat semințiile, semințiile Domnului, ca să laude numele tău, Doamne!

După Împărtășanie

Dumnezeule, care luminezi pe tot omul ce vine în această lume, luminează-ne, te rugăm, inimile cu strălucirea harului tău, ca să cugetăm pururi cele vrednice de tine și plăcute maiestății tale și să te putem iubi cu sinceritate. Prin Cristos.

LUNI

Ant. la intrare Ps 3O,7-8

Voi nădăjdui în Domnul. Mă voi bucura și mă voi veseli de îndurarea ta, căci ai privit la smerenia mea.

Rugăciunea zilei

Dumnezeule, care reînnoiești lumea prin sacramentele tale minunate, te rugăm, dăruiește Bisericii tale să folosească tot mai bine darurile cerești și să nu fie lipsită nici de ajutoarele pământești. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Te rugăm, Doamne, fă-ne și pe noi părtași de roadele jertfei pe care ți-o oferim, pentru ca, izbăviți de omul cel vechi, pământesc, să ne reînnoim neîncetat înaintând în viața cerească. Prin Cristos.

O Prefață pentru Post

Ant. la Împărtășanie Ez 36,27

Voi pune în voi Duhul meu, vă voi face să umblați pe calea poruncilor mele și să păziți îndreptările mele și să le înfăptuiți, spune Domnul.

După Împărtășanie

Te rugăm, Doamne, ca sfintele tale taine să ne reînnoiască și să ne dea viață, să ne sfințească și să ne ducă la bucuria veșnică. Prin Cristos.

MARȚI

Ant. la intrare cf. Is 55,1

Voi, toți cei însetați, veniți la apă, spune Domnul; chiar dacă nu aveți cu ce plăti, veniți și beți cu bucurie!

Rugăciunea zilei

Acest timp sfânt de pocăință și de rugăciune să pregătească, Doamne, inimile credincioșilor tăi pentru a primi cum se cuvine misterul pascal și a vesti lumii bucuria mântuirii. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Doamne, noi îți oferim daruri pe care le-am primit de la tine; ele să fie semn de recunoștință pentru tot ce ai creat în folosul vieții noastre pieritoare și să devină pentru noi tămăduire spre viață fără de moarte. Prin Cristos.

O Prefață pentru Post.

Ant. la Împărtășanie Ps 22,1-2

Domnul e păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic; la pășuni verzi m-a sălășluit, la apa odihnei m-a călăuzit.

După Împărtășanie

Te rugăm, Doamne, ca aceste taine cerești să ne purifice și să ne reînnoiască inima și mintea, ca astfel și trupurile noastre să primească întărire pentru viața de acum și pentru cea viitoare. Prin Cristos.

MIERCURI

Ant. la intrare Ps 68,14

Către tine înalț rugăciunea mea, Doamne; e ceasul bunăvoinței tale, Dumnezeule! În mulțimea îndurării tale ascultă-mă, în adevărul mântuirii tale!

Rugăciunea zilei

Dumnezeule, care celor drepți le dai răsplată, iar păcătoșilor iertare prin pocăință, ascultă-ne cu milă rugăciunea, pentru ca mărturisirea vinovăției noastre să ne dobândească iertarea păcatelor. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Te rugăm, Doamne, ca puterea acestei jertfe să îndepărteze, cu bunătate, din ființa noastră tot ce este vechi, să sporească în ea înnoirea vieții și harurile spre mântuire. Prin Cristos.

O Prefață pentru Post.

Ant. la Împărtășanie In 3,17

Nu l-a trimis Dumnezeu pe Fiul său în lume ca să osândească lumea, ci pentru ca lumea să fie mântuită prin el.

După Împărtășanie

Primind darurile tale cerești, te rugăm, Doamne, nu îngădui să se întoarcă spre osândă ceea ce tu ai orânduit să fie credincioșilor tăi spre tămăduire. Prin Cristos.

JOI

Ant. la intrare Ps 1O4,3-4

Să se bucure inima celor care-l caută pe Domnul. Alergați la Domnul și la tăria lui; căutați fața lui pururea!

Rugăciunea zilei

Implorăm cu umilință, Doamne, îndurarea ta, pentru ca noi, slujitorii tăi, iertați de păcate prin pocăință și sfințiți prin fapte bune, să perseverăm cu sinceritate în împlinirea poruncilor tale și astfel să ajungem cu inimi curate la sărbătoarea Paștelui. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Te rugăm, Dumnezeule atotputernic, primește jertfa pe care ți-o oferim. Îndură-te de slăbiciunea noastră:

curățește-ne de orice rău și ocrotește-ne pururi.

Prin Cristos.

O Prefață pentru Post.

Ant. la Împărtășanie Ier 31,33

Voi pune legea mea înlăuntrul lor și în inima lor o voi scrie; și eu voi fi Dumnezeul lor și ei vor fi poporul meu, spune Domnul.

După Împărtășanie

Te rugăm, Doamne, ca tainele pe care le-am primit să ne purifice; eliberează-ne pe noi, slujitorii tăi, de orice vină care ne apasă conștiința și dă-ne ca, primind de la tine vindecarea deplină, să ajungem la slava cea veșnică. Prin Cristos.

VINERI

Ant. la intrare Ps 53,3-4

Dumnezeule, pentru numele tău mântuiește-mă și în puterea ta fă-mi dreptate! Dumnezeule, ascultă-mi rugăciunea, ia aminte la cuvintele mele!

Rugăciunea zilei

Dumnezeule, tu ne-ai pregătit ajutoare pe măsura slăbiciunii noastre. Dă-ne, te rugăm, harul să primim cu bucurie răscumpărarea adusă de Cristos și să o mărturisim prin trăirea noastră. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Dumnezeule atotputernic, dă-ne harul ca, prin puterea acestei jertfe, să ajungem mai curați la izvorul ei. Prin Cristos.

O Prefață pentru Post.

Ant. la Împărtășanie Ef 1,7

În Cristos avem răscumpărarea prin sângele lui, iertarea păcatelor, după bogăția harului său.

După Împărtășanie

Te rugăm, Doamne, dăruiește-ne ca, după cum am trecut de la semnul cel vechi la semnul cel nou al mântuirii, tot astfel, lepădând omul cel vechi, să ne reînnoim cugetele în sfințenie. Prin Cristos.

SÂMBĂTĂ

Ant. la intrare Ps 17,5.7

Mă împresurau valurile morții, talazurile iadului mă învăluiau; în strâmtorarea mea am strigat către Domnul și din templul său sfânt mi-a ascultat glasul.

Rugăciunea zilei

Te rugăm, Doamne, ca lucrarea îndurării tale să ne călăuzească inimile, pentru că fără tine nu putem să fim plăcuți înaintea ta. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Primește cu bunăvoință, Doamne, darurile noastre, iar când suntem înclinați să ne împotrivim voinței tale, atrage-ne cu bunătate spre tine. Prin Cristos.

O Prefață pentru Post.

Ant. la Împărtășanie 1Pt 1,19

Am fost răscumpărați cu sângele cel scump al lui Cristos, Mielul neprihănit și nepătat.

După Împărtășanie

Te rugăm, Doamne, ca sfintele tale taine să ne purifice și să lucreze în noi, astfel încât să ne facă plăcuți înaintea ta. Prin Cristos.

Obiceiul de a acoperi crucile, icoanele și statuile din biserici poate fi păstrat, după aprecierea conferinței episcopale. Crucile rămân acoperite până la sfârșitul celebrării liturgice din Vinerea Sfântă, iar icoanele și statuile, până la începutul vigiliei pascale.

DUMINICA A V-A DIN POST

Acolo unde în această duminică au loc scrutinele pregătitoare în vederea botezării adulților, se pot folosi rugăciunile rituale proprii, p.

Ant. la intrare Ps 42,1-2

Judecă-mă, Dumnezeule, și apără dreptatea mea împotriva unui neam necredincios; de omul nelegiuit și viclean scapă-mă, căci tu ești Dumnezeul meu și tăria mea.

Nu se spune Mărire.

Rugăciunea zilei

Doamne, Dumnezeul nostru, te rugăm, ajută-ne să-l urmăm cu bucurie pe Fiul tău, care din iubire și-a dat viața pentru mântuirea lumii. El, care, fiind Dumnezeu.

Se spune Crezul.

Asupra darurilor

Ascultă-ne, Dumnezeule atotputernic, pe noi, slujitorii tăi, pe care ne-ai hrănit cu învățătura credinței creștine, și purifică-ne, te rugăm, prin puterea acestei jertfe. Prin Cristos.

Când se citește Evanghelia despre învierea lui Lazăr, se spune următoarea Prefață:

V. Domnul să fie cu voi!

R. Și cu duhul tău.

V. Sus inimile!

R. Le avem la Domnul.

V. Să mulțumim Domnului Dumnezeului nostru!

R. Vrednic și drept este.

Cu adevărat vrednic și drept, de cuviință și mântuitor lucru este să-ți aducem mulțumiri pururea și în tot locul ție, Doamne, Părinte sfânt, atotputernic, veșnic Dumnezeu, prin Domnul nostru Isus Cristos.

El, om adevărat fiind, l-a plâns pe prietenul său Lazăr și, fiind Dumnezeu veșnic, l-a chemat din mormânt la viață. Iar acum, arătându-și îndurarea față de tot neamul omenesc, prin tainele sfinte ne duce la viața cea nouă.

De aceea oștirea îngerilor adoră maiestatea ta bucurându-se în veci de vederea feței tale. Te rugăm ca, împreună cu ei, să primești și glasurile noastre zicând laolaltă, în tresăltare de bucurie: Sfânt, sfânt, sfânt e Domnul Dumnezeul oștirilor cerești... etc.

Când nu se citește Evanghelia despre Lazăr, se spune o Prefață pentru Post, p.

Ant. la Împărtășanie

Când se citește Evanghelia despre învierea lui Lazăr: In 11,26

Oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci, spune Domnul.

Când se citește Evanghelia despre femeia prinsă în adulter: In 8,1O-11

- Femeie, nimeni nu te-a osândit? - Nimeni, Doamne!

- Nici eu nu te osândesc. De acum să nu mai păcătuiești!

Când se citește altă Evanghelie: In 12,24-25

Adevăr, adevăr vă spun: Dacă bobul de grâu, căzând în pământ, nu moare, rămâne singur; dar dacă moare, aduce rod îmbelșugat.

După Împărtășanie

Te rugăm, Dumnezeule atotputernic, să ne dai harul de a fi pururi mădulare vii ale Fiului tău, cu al cărui trup și sânge ne împărtășim. Prin Cristos.

LUNI

Ant. la intrare Ps 55,2

Ai milă de mine, Dumnezeule, căci m-a călcat în picioare omul; ziua întreagă, războindu-se, m-a hărțuit.

Rugăciunea zilei

Dumnezeule, prin harul tău negrăit suntem îmbogățiți cu toată binecuvântarea. Dă-ne, te rugăm, puterea de a trece de la omul vechi la viața cea nouă, ca să fim pregătiți pentru gloria împărăției cerești. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Pregătindu-ne să celebrăm sfintele taine, te rugăm, Doamne, să ne dai harul să-ți oferim cu bucurie cugete curate ca rod al pocăinței trupești pe care o săvârșim. Prin Cristos.

Prefața pentru Patimile Domnului, I

Ant. la Împărtășanie

Când se citește Evanghelia despre femeia prinsă în adulter: In 8,1O-11

- Femeie, nu te-a osândit nimeni? - Nimeni, Doamne!

- Nici eu nu te osândesc. De acum să nu mai păcătuiești!

Când se citește altă Evanghelie: In 8,12

Eu sunt lumina lumii, spune Domnul. Cel care mă urmează nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții.

După Împărtășanie

Întăriți de binecuvântarea tainelor tale, te rugăm, Doamne, să dezrădăcinezi din noi pornirile rele, pentru ca, urmându-l pe Cristos, să ne grăbim în întâmpinarea ta. Prin Cristos.

MARȚI

Ant. la intrare Ps 26,14

Așteaptă pe Domnul și fii tare, ai inimă vitează și nădăjduiește în Domnul!

Rugăciunea zilei

Te rugăm, Dumnezeule, să ne dăruiești supunere statornică față de Voința ta, pentru ca, în zilele noastre, poporul care îți slujește să crească și în număr și în sfințenie. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Îți oferim, Doamne, jertfa de împăcare și te rugăm ca, în îndurarea ta, să ne ierți păcatele și să ne călăuzești inimile șovăitoare pe calea cea dreaptă. Prin Cristos.

Prefața pentru Patimile Domnului, I.

Ant. la Împărtășanie In 12,32

Când voi fi înălțat de la pământ, voi atrage toate la mine.

După Împărtășanie

Dumnezeule atotputernic, dă-ne, te rugăm, harul să luăm parte cu evlavie și statornicie la tainele dumnezeiești și astfel să ne învrednicim a ne apropia necontenit de bunurile împărăției tale. Prin Cristos.

MIERCURI

Ant. la intrare Ps 17,48-49

Tu mă eliberezi de vrăjmași, Doamne; mă vei ridica deasupra potrivnicilor mei, de omul silniciei mă vei izbăvi.

Rugăciunea zilei

Dumnezeule îndurător, luminează inimile fiilor tăi, sfințite prin pocăință. Tu, care ne dai bucuria de a te sluji, ascultă cu bunătate rugăciunile pe care le înălțăm către tine. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Să-ți fie bineplăcută, Doamne, această jertfă pe care ne-ai încredințat-o ca să o aducem spre cinstea numelui tău și spre tămăduirea noastră. Prin Cristos.

Prefața pentru Patimile Domnului, I.

Ant. la Împărtășanie Col 1,13-14

Dumnezeu ne-a strămutat în împărăția Fiului iubirii sale, în care avem răscumpărarea prin sângele lui, iertarea păcatelor.

După Împărtășanie

Tainele pe care le-am primit să fie pentru noi tămăduire cerească, vindecând inimile noastre de rănile păcatului și întărindu-ne cu ocrotire veșnică. Prin Cristos.

JOI

Ant. la intrare Evr 9,15

Cristos este mijlocitorul noului Legământ, pentru ca, prin moartea lui, cei care au fost chemați, să primească moștenirea cea veșnică, făgăduită lor.

Rugăciunea zilei

Ascultă, Doamne, rugăciunile noastre și ocrotește-ne cu bunătate pe noi, cei care ne-am pus speranța în îndurarea ta, pentru ca, spălați de întinarea păcatelor, să stăruim într-o viață sfântă și să ajungem moștenitori ai făgăduinței tale. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Te rugăm, Doamne, privește cu bunătate la jertfa pe care ți-o aducem, pentru ca ea să fie spre convertirea noastră și spre mântuirea lumii întregi. Prin Cristos.

Prefața pentru Patimile Domnului, I.

Ant. la Împărtășanie Rom 8,32

Dumnezeu nu l-a cruțat pe propriul său Fiu, ci l-a dat pentru noi toți și, odată cu el, ne-a dăruit toate.

După Împărtășanie

Îndestulați fiind cu darul mântuitor, te rugăm, Doamne, ca, în îndurarea ta, prin taina cu care ne hrănești în această viață, să ne faci părtași ai vieții veșnice. Prin Cristos.

VINERI

Ant. la intrare Ps 3O,1O. 16.18

Miluiește-mă, Doamne, căci mă aflu în strâmtorare; izbăvește-mă și mă scapă din mâna dușmanilor mei, a celor ce mă prigonesc! Doamne, să nu fiu rușinat că am strigat spre tine!

Rugăciunea zilei

Te rugăm, Doamne, iartă greșelile poporului tău și, în bunătatea ta, eliberează-ne din lanțurile păcatului în care ne-am lăsat prinși, din slăbiciune. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Dumnezeule milostiv, dă-ne, te rugăm, harul să ne învrednicim a sluji mereu cum se cuvine la altarul tău și, luând necontenit parte la sfânta jertfă, să ajungem la mântuire. Prin Cristos.

Prefața pentru Patimile Domnului, I

Ant. la Împărtășanie 1Pt 2,24

Isus a purtat păcatele noastre în trupul său, pe lemn, ca noi, murind păcatului, să trăim pentru dreptate; prin rănile lui am fost vindecați.

După Împărtășanie

Taina pe care am primit-o, Doamne, să ne ocrotească neîncetat și să îndepărteze de la noi orice primejdie. Prin Cristos.

SÂMBĂTĂ

Ant la intrare Ps 21,2O.7

Doamne, nu îndepărta ajutorul tău de la mine, grăbește-te spre apărarea mea; căci eu sunt vierme și nu om, ocara oamenilor și batjocura poporului!

Rugăciunea zilei

Dumnezeule, tu lucrezi pururi mântuirea oamenilor, dar acum înveselești pe credincioșii tăi cu haruri mai îmbelșugate. Te rugăm, privește cu bunătate spre poporul ales de tine și întărește cu ocrotirea milostivirii tale și pe cei botezați și pe cei care urmează a fi renăscuți prin Botez. Prin Domnul.

Asupra darurilor

Dumnezeule atotputernic și veșnic, care prin taina Botezului ne renaști spre viața fără de sfârșit întru mărturisirea numelui tău; primește darurile și rugăciunile slujitorilor tăi, care și-au pus speranța în tine: șterge-le orice păcat și împlinește-le dorințele. Prin Cristos.

Prefața pentru Patimile Domnului, I.

Ant. la Împărtășanie cf. In 11,52

Cristos a fost dat la moarte ca să-i adune laolaltă pe fiii lui Dumnezeu care erau risipiți.

După Împărtășanie

Dumnezeule, noi implorăm stăruitor maiestatea ta ca, hrănindu-ne cu trupul și sângele preasfânt al Fiului tău, să ne faci părtași de firea dumnezeiască. Prin Cristos.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat