Agenda liturgică
  Astăzi
  Prezentare
  Date utile
  Să ne rugăm
  Norme
  Note liturgice
  Index sfinți
  Comemorări
  Liturghia romano-catolică
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 AGENDA LITURGICĂ 2023 

Norme generale privitoare la anul liturgic și la calendar

Ciclul anual

17. Biserica retrăiește, în ciclul anual, întregul mister al lui Cristos, de la Întrupare până la ziua Rusaliilor și până la așteptarea venirii Domnului.

Triduumul pascal

18. Cristos a îndeplinit lucrarea răscumpărării omului și a preamăririi desăvârșite a lui Dumnezeu mai cu seamă prin misterul său pascal, prin care, murind, a nimicit moartea noastră și, înviind, ne-a redobândit viața. De aceea, triduumul pascal al Pătimirii și Învierii Domnului strălucește ca o culme a întregului an liturgic. Așadar, importanța pe care o are duminica pentru săptămână, solemnitatea Paștelui o are pentru întregul an liturgic.

19. Triduumul pascal al Pătimirii și Învierii Domnului începe de la Liturghia de seară a Cinei Domnului, își are centrul în Vigilia pascală și se încheie cu Vesperele Învierii Domnului.

20. În Vinerea Patimilor și, după caz, chiar și în Sâmbăta Sfântă până la Vigilia pascală, se celebrează pretutindeni sfântul post pascal.

21. Vigilia pascală, din noaptea sfântă în care a înviat Domnul, este socotită ca "maica tuturor Vigiliilor"; în ea Biserica lui Cristos așteaptă priveghind învierea și o celebrează în sacramente. Așadar, întreaga celebrare a acestei Vigilii sacre trebuie să se desfășoare noaptea: fie să înceapă după lăsarea nopții, fie să se sfârșească înainte de zorii duminicii.

Timpul pascal

22. Cele cincizeci de zile de la duminica Învierii până la duminica Rusaliilor se sărbătoresc în bucurie și veselie, ca o unică zi de sărbătoare, "marea duminică".
Acestea sunt zilele în care se cântă cu precădere Aleluia.

23. Duminicile din acest timp sunt socotite duminici ale Paștelui și, după duminica Învierii, sunt numite duminica a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a și a VII-a a Paștelui; acest timp sfânt de cincizeci de zile se încheie cu duminica Rusaliilor.

24. Primele opt zile ale timpului pascal constituie octava Paștelui și sunt celebrate ca solemnități ale Domnului.

25. În a patruzecea zi după Paște se celebrează Înălțarea Domnului; acolo unde nu este de poruncă, este fixată în duminica a VII-a a Paștelui.

26. Feriile de după Înălțare până în sâmbăta dinaintea Rusaliilor pregătesc pentru venirea Duhului Sfânt, Mângâietorul.

Postul Mare

27. Timpul Postului Mare este orânduit pentru pregătirea celebrării Paștelui: liturgia acestui timp îi pregătește pentru celebrarea misterului pascal atât pe catehumeni, prin diferitele grade ale inițierii creștine, cât și pe credincioși, care își aduc aminte de Botezul primit și fac pocăință.

28. Timpul Postului Mare ține de la Miercurea Cenușii până la Liturghia Cinei Domnului exclusiv.
De la începutul Postului Mare până la Vigilia pascală nu se spune Aleluia.

29. În miercurea de la începutul Postului, care este ținută pretutindeni ca zi de post, se face impunerea cenușii.

30. Duminicile din acest timp se numesc duminica I, a II-a, a III-a, a IV-a și a V-a din Post. Duminica a VI-a, în care începe Săptămâna Sfântă, se numește duminica Floriilor sau a Pătimirii Domnului.

31. Săptămâna Sfântă este orânduită spre amintirea și retrăirea Pătimirii Domnului, începând cu intrarea lui mesianică în Ierusalim.
În joia din Săptămâna Sfântă, dimineața, episcopul, concelebrând Liturghia cu preoții săi, binecuvântează uleiurile sfinte și sfințește crisma.

Timpul Crăciunului

32. În afară de celebrarea anuală a misterului pascal, cea mai veche sărbătoare în Biserică este amintirea Nașterii Domnului și a primelor lui manifestări: aceasta se face în timpul Crăciunului.

33. Timpul Crăciunului începe de la primele Vespere ale Nașterii Domnului și se încheie în duminica de după Epifanie sau de după 6 ianuarie inclusiv.

34. Liturghia Vigiliei Crăciunului se celebrează în seara zilei de 24 decembrie, fie înainte, fie după primele Vespere.
În ziua Nașterii Domnului preoții pot celebra câte trei Liturghii, după o veche tradiție romană, și anume noaptea, în zori și în timpul zilei.

35. Nașterea Domnului își are octava proprie, orânduită astfel:
a) În duminica din cadrul octavei sau, dacă nu există, în ziua de 30 decembrie este sărbătoarea Sfintei Familii: Isus, Maria și Iosif.
b) În ziua de 26 decembrie este sărbătoarea Sfântului Ștefan, primul martir.
c) În ziua de 27 decembrie este sărbătoarea Sfântului Ioan, apostol și evanghelist.
d) În ziua de 28 decembrie este sărbătoarea Sfinților Prunci Nevinovați.
e) Zilele de 29, 30, 31 sunt zile din octavă.
f) În ziua de 1 ianuarie, în octava Nașterii Domnului, este solemnitatea Sfintei Maria, Născătoarea de Dumnezeu; se comemorează și Preasfântul Nume al lui Isus.

36. Duminica dintre 2 și 5 ianuarie este duminica a II-a după Nașterea Domnului.

37. Epifania Domnului se celebrează în ziua de 6 ianuarie; acolo unde nu este de poruncă, este fixată în duminica dintre 2 și 8 ianuarie (cf. nr. 7).

38. În duminica de după 6 ianuarie este sărbătoarea Botezului Domnului.

Timpul Adventului

39. Timpul Adventului are o dublă natură: este o pregătire pentru solemnitatea Nașterii Domnului, în care se cinstește prima venire a Fiului lui Dumnezeu între oameni, și totodată este timp în care, prin această amintire, mințile sunt călăuzite spre așteptarea celei de-a doua veniri a lui Cristos, la sfârșitul timpurilor. Astfel, timpul Adventului apare ca o perioadă de așteptare plină de evlavie și de bucurie.

40. Timpul Adventului începe de la primele Vespere ale duminicii care cade în 30 noiembrie, sau este imediat următoare acestei date, și se termină înainte de primele Vespere ale Nașterii Domnului.

41. Duminicile acestui timp se numesc duminica I, a II-a, a III-a, a IV-a din Advent.

42. Feriile dintre 17 și 24 decembrie inclusiv au drept scop o pregătire mai directă pentru Nașterea Domnului.

Timpul de peste an

43. În afară de timpurile care au un caracter specific, rămân în cursul anului treizeci și trei sau treizeci și patru de săptămâni în care nu este celebrat un aspect deosebit al misterului lui Cristos, ci mai degrabă este cinstit misterul lui Cristos în plinătatea sa, mai ales în zilele de duminică. Această perioadă se numește "timpul de peste an".

44. Timpul de peste an începe în lunea care urmează duminicii de după 6 ianuarie și durează până marți înainte de Postul Mare inclusiv; reîncepe în lunea de după duminica Rusaliilor și se termină înainte de primele Vespere ale duminicii I din Advent.
Pentru duminicile și pentru feriile acestui timp se folosesc rânduielile specifice aflate în Breviar și în Liturghier.

Rogațiunile și postul celor patru anotimpuri

45. La Rogațiuni și în postul celor patru anotimpuri, Biserica îl imploră pe Domnul pentru diferitele nevoi ale oamenilor, mai ales pentru roadele pământului și munca oamenilor, și îi aduce public mulțumire.

46. Pentru ca Rogațiunile și postul celor patru anotimpuri să poată fi adaptate necesităților diferitelor locuri și persoane, timpul și modul celebrării lor trebuie stabilite de conferințele episcopale.
Ținând seama de necesitățile locale, autoritatea competentă va stabili normele privitoare la dimensiunile celebrării - una sau mai multe zile - și la frecvența ei în cursul anului.

47. Pentru aceste celebrări se va alege, dintre Liturghiile votive, aceea care este mai bine adaptată scopului rugăciunii respective.

după Agenda liturgică 2023 editată și tipărită la Presa Bună, Iași  

Alege o dată:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat