Agenda liturgică
  Astăzi
  Prezentare
  Date utile
  Să ne rugăm
  Norme
  Note liturgice
  Index sfinți
  Comemorări
  Liturghia romano-catolică
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală

 AGENDA LITURGICĂ 2023 

Norme generale privitoare la anul liturgic și la calendar

Anul liturgic

1. Sfânta Biserică celebrează cu pomenire sacră, în zilele stabilite din cursul anului, lucrarea mântuitoare a lui Cristos. În fiecare săptămână, în ziua numită ziua Domnului - duminica - ea amintește învierea Domnului, pe care o sărbătorește cu cea mai mare solemnitate o dată pe an, la Paște, împreună cu fericita lui Pătimire. În cursul anului, Biserica desfășoară întregul mister al lui Cristos și comemorează zilele nașterii pentru cer ale sfinților.

În diferitele timpuri ale anului liturgic, conform unor rânduieli transmise prin tradiție, Biserica întregește formația credincioșilor prin exerciții de pietate și asceză, prin instruire, prin rugăciune, prin fapte de pocăință și milostenie.

2. Principiile de mai jos pot și trebuie să fie aplicate atât la ritul roman cât și la toate celelalte rituri; normele practice, însă, trebuie privite ca referitoare numai la ritul roman, dacă nu este vorba de lucruri care, prin natura lor, se referă și la celelalte rituri.

Zilele liturgice

Ziua liturgică în general

3. Fiecare zi este sfințită prin celebrările liturgice ale poporului lui Dumnezeu, mai ales prin Jertfa euharistică și prin Oficiul divin.

Ziua liturgică durează de la miezul nopții până la miezul nopții următoare. Însă celebrarea duminicii și a solemnităților începe deja din seara zilei precedente.

Duminica

4. În prima zi a fiecărei săptămâni, numită ziua Domnului sau duminica, Biserica celebrează misterul pascal, conform tradiției apostolice care datează încă din ziua Învierii lui Cristos. Așadar, duminica trebuie socotită sărbătoarea primordială.

5. Pentru importanța ei deosebită, celebrarea duminicii primează față de toate celelalte zile, cu excepția solemnităților și a sărbătorilor Domnului; duminicile din Advent, din Postul Mare și din timpul Paștelui au întâietate asupra tuturor sărbătorilor Domnului și asupra tuturor solemnităților. Solemnitățile care cad în aceste duminici vor fi transferate în altă zi după cum este prescris la nr. 60.

6. Duminica exclude de la sine stabilirea unei alte sărbători fixe în cadrul ei. Totuși:
a) în duminica din octava Nașterii Domnului este sărbătoarea Sfintei Familii;
b) în duminica de după 6 ianuarie este sărbătoarea Botezului Domnului;
c) în duminica de după Rusalii este solemnitatea Preasfintei Treimi;
d) în ultima duminică de peste an este solemnitatea Domnului Nostru Isus Cristos, Regele Universului.

7. Acolo unde solemnitatea Epifaniei, a Înălțării și a Preasfântului Trup și Sânge al lui Cristos nu sunt sărbători de poruncă, ele sunt fixate în calendar, ca în ziua lor proprie, duminica, astfel:
a) Epifania, în duminica dintre 2 și 8 ianuarie;
b) Înălțarea, în duminica a VII-a a Paștelui;
c) Solemnitatea Preasfântului Trup și Sânge al lui Cristos, în duminica de după Preasfânta Treime.

Solemnități, sărbători și comemorări

8. În cursul anului, Biserica, celebrând misterul lui Cristos, venerează cu deosebită iubire pe Fericita Născătoare de Dumnezeu, Maria, și pune în fața pietății credincioșilor amintirea martirilor și a celorlalți sfinți.

9. Sfinții care au importanță universală se sărbătoresc obligatoriu în întreaga Biserică. Ceilalți sunt înscriși în calendar, însă cu celebrare facultativă, sau sunt lăsați în seama cultului fiecărei Biserici particulare sau națiuni sau familii călugărești.

10. După importanța ce li se atribuie, celebrările se împart în solemnități, sărbători și comemorări.

11. Solemnitățile sunt socotite zilele cele mai importante, a căror celebrare începe de la primele Vespere din ajun. Unele solemnități sunt înzestrate și cu o Liturghie proprie a Vigiliei, care se folosește la eventualele celebrări din seara anterioară.

12. Celebrarea Paștelui și a Crăciunului, solemnități supreme, se continuă opt zile. Ambele octave au rânduieli proprii.

13. Sărbătorile se celebrează în limitele zilei naturale; de aceea nu au prime Vespere, dacă nu este vorba de sărbători ale Domnului care cad în duminicile de peste an și din timpul Crăciunului, înlocuind Oficiul acestora.

14. Comemorările sunt fie obligatorii fie facultative; celebrarea lor se îmbină cu celebrarea feriei respective după normele expuse în Principii și norme pentru utilizarea Liturghierului și în Normele Liturgiei orelor.

Comemorările obligatorii care cad în feriile Postului Mare pot fi celebrate doar ca facultative.

Dacă în aceeași zi sunt înscrise în calendar mai multe comemorări facultative, poate fi celebrată numai una dintre ele, omițându-se celelalte.

15. În sâmbetele de peste an în care nu cade nici o comemorare obligatorie se poate face comemorarea facultativă a Fericitei Fecioare Maria.

Feriile

16. Zilele din săptămână, care urmează duminicii, se numesc ferii. Ele se celebrează diferit, după importanța lor:
a) Miercurea Cenușii, precum și feriile din Săptămâna Sfântă - de luni până joi inclusiv - primează față de orice alte celebrări;
b) feriile Adventului dintre 17 și 24 decembrie inclusiv, precum și toate feriile din Postul Mare, primează asupra comemorărilor obligatorii;
c) celelalte ferii sunt înlocuite de toate solemnitățile și sărbătorile și se îmbină cu comemorările.

după Agenda liturgică 2023 editată și tipărită la Presa Bună, Iași  

Alege o dată:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat