PREOȚI RĂPOSAȚI

Pr. Talmacel Iosif, OFMConv.

Născut la: 27.11.1887, Halaucesti

Hirotonit la: 26.05.1910, Roma

Decedat la: 13.02.1979, Margineni

Înmormântat la: Margineni


* * *

Figuri ilustre

S-a născut la Hălăucești la 27 noiembrie 1887 și a urmat studii seminariale la Hălăucești, Padova și Roma. A fost sfințit preot la Roma, la 26 mai 1910, iar în țară a slujit în parohiile Săbăoani, Răducăneni, Valea Mare, Bacău și Poiana Micului. A trecut la Domnul în 1979, la Mărgineni. Și-a impresionat contemporanii prin multiplele calități pe care le avea: un preot zelos, un moralist de forță (dotat cu un timbru puternic), un poet și un scriitor neobosit. A fondat în 1913, alături de pr. Grațian Carpati, revista "Viața", iar în 1918 a pus bazele publicației Terțiarilor Franciscani din România, sub denumirea de "Aurora franciscană". Este autorul a zeci de broșuri și cărți religioase, iar biografii săi l-au apreciat drept "cel mai rodnic scriitor bisericesc și renumit versificator". La sărbătoarea jubileului de 25 de ani de preoție din 1935, ziarul bucureștean "Farul nou" scria următoarele despre pr. Tălmăcel: "El a înțeles importanța presei pentru întărirea credinței în popor și tineret. Numeroase broșuri și cărți au fost scrise și răspândite de acest neobosit mânuitor al presei. Adevărurile cele mai abstracte sunt îmbrăcate și redate într-o formă ușor de înțeles și plăcută. Mânuiește versul cu o rară dibăcie și reușește astfel să tipărească în mintea copiilor și a tinerilor fără osteneală cunoștințe prețioase pentru toată viața".

Opera literară și religioasă a pr. I. Tălmăcel cuprinde o listă de zeci de titluri, cele mai multe cărți fiind tipărite în perioada interbelică la Editura și Tipografia "Serafica" din Săbăoani, majoritatea în mai multe ediții. În anul 1934, pr. Iosif Tălmăcel a publicat o carte de rugăciuni pentru copii intitulată De dragul celor mici, extrem de apreciată în satele și școlile catolice. Autorul a avut ideea remarcabilă de a pune unele rugăciuni în versuri spre a fi cântate, dându-le o melodie armonioasă și simplă. În acest fel, credincioșii rețineau mult mai ușor versurile respective. În anul 1939, a publicat o nouă carte cu titlul De dragul copiilor, care cuprinde poezii și cântece catehetice pentru învățarea adevărurilor și practicii rugăciunii. "Admir ușurința versificației și adaptarea gândurilor celor mai simple, - îi scria arhiep. Alex. Th. Cisar la 6 decembrie 1939 - pentru ca toți să înțeleagă și să prindă cu ajutorul frumosului din natură cele suprafirești. Numai astfel va pătrunde în popor înțelegerea adâncă a frumuseților dogmelor creștine, căci poporul iubește poezia".

Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui este Fericirea țării, sănătatea poporului, publicată în 1931 și adresată în primul rând țăranilor catolici din Moldova; a fost apreciată drept o operă socială, un bine făcut sătenilor, indiferent de religie sau etnie. Același arhiep. Alex. Th. Cisar aprecia această carte drept o "lucrare culturală pentru binele obștesc". Un succes deosebit l-au avut alte două lucrări: Cântărețul catolic și Cântăm cu toții. Prima lucrare cuprinde schemele după care s-au condus cântările bisericești din Moldova decenii de-a rândul. O lucrare aparte a fost Comunismul demascat, publicată în 1937, care relua articolele publicate în revista "Viața" și în care pr. Tălmăcel făcuse dovada unei bune cunoașteri a realităților sociale ale țării în perioada interbelică. Respectiva carte a fost recomandată de arhiep. Alex. Th. Cisar spre a fi citită de tinerii catolici în cadrul șezătorilor, deoarece "punea la dispoziția multora idei deslușitoare asupra molimei ce cuprinde pe oameni, care nu sunt în stare să pătrundă dedesubturile fanfaronadelor sociale". Interzis ca autor de regimul ateu-comunist, pr. Iosif Tălmăcel a fost redescoperit ca scriitor după 1989 și reintegrat în cultura catolică românească.

(Dr. Dănuț Doboș, în Lumina creștinului, nr. 3/2007, p. 11)

* * *

Necrolog

12 februarie 1979 55. Pr. Iosif Tălmăcel S-a născut la Hălăucești în ziua de 27 noiembrie 1887. A urmat cursurile Seminarului franciscan din localitate, apoi în seminariile superioare franciscane din Italia, fiind sfințit preot la Roma la 22 iunie 1910. Întors în țară, a fost cooperator la Parohia Săbăoani, paroh la Răducăneni, Valea Mare și Bacău. Din anul 1913, a scos, împreună cu parohul din Săbăoani, Grațian Carpati-Săsăreanu, buletinul popular Viața care mai târziu s-a transformat în bine cunoscuta revistă populară lunară cu același nume. A fost cel mai rodnic scriitor bisericesc și renumit versificator. După poeziile lui și după schemele de cântări elaborate de dânsul în Cântărețul catolic, s-au condus cântările bisericești din Moldova până aproape de zilele noastre. După 1948 a condus mai bine de 20 de ani Parohia Poiana Micului din județul Suceava. Spre sfârșitul vieții s-a retras la Mărgineni, unde a murit în vârstă de 92 de ani. În perioada 1923-1947 a fost protopop al districtului Bistrița. A fost un zelos popularizator al utilizării plantelor medicinale, recomandând și preparând vestitele ceaiuri medicinale PIT.

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat