PREOȚI RĂPOSAȚI

Ep. Jaquet Dominic

Născut la: 31.10.1843, Grelley (Elvetia)

Hirotonit la: -, -

Decedat la: 03.02.1931, Friebourg (Elvetia)

Înmormântat la: -

Obs: Episcop de Iasi (1895-1903)


* * *

Figuri ilustre

Cel ce avea să devină al doilea episcop de Iași s-a născut la 13 octombrie 1843, într-o familie catolică din Grolley, localitate din Cantonul Fribourg (Elveția). Petru-Eduard a primit sacramentul Botezului în aceeași zi, în biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din satul natal. Și-a început formarea culturală la Evian și a continuat-o în localitatea Sfântul Maurițiu. În perioada respectivă, parohul de Grolley, Petru Raboud, i-a insuflat tânărului elementele fundamentale ale religiei creștine, orientându-l spre taina Preoției. După gimnaziu, Petru-Eduard s-a înscris la Colegiul "Sfântul Mihail" din Fribourg, terminând studiile cu nota maximă. În anul 1862 a intrat la Seminarul diecezan din Fribourg, unde, timp de patru ani, a urmat cursurile de formare pentru a deveni preot. Imediat după sfințirea preoțească (22 iulie 1866), a fost trimis ca vicar la Parohia La Chaux-de-Fonds (Cantonul Neuchâtel). La 11 octombrie 1867, Petru Eduard Jaquet a fost desemnat paroh în Cerneux-Pequinot, un sat în care majoritatea locuitorilor erau protestanți. Pe parcursul celor trei ani de păstorire ca paroh, Jaquet a căutat să se apropie nu doar de propria comunitate, ci și de personalitățile timpului.

În anul 1870, Jaquet a devenit profesor la Colegiul "Sfântul Mihail" din Fribourg, unde a reușit să cultive în rândul elevilor săi dragostea pentru cultură și religie, precum și interesul pentru știință. În anul 1882, Petru-Eduard Jaquet a renunțat la catedra de profesor de la Colegiul "Sfântul Mihail" pentru a deveni călugăr franciscan. Comunitatea fraților din Fribourg l-a primit cu mare bucurie în mănăstire, unde, după un an de noviciat, a făcut profesiunea la 22 august 1883, devenind fratele Dominic. La puțin timp după profesiunea solemnă, Dominic Jaquet a plecat la Würzburg pentru a-și aprofunda cunoștințele de limbă germană. După doi ani de studii, s-a reîntors la Colegiul "Sfântul Mihail", unde și-a reluat activitatea de profesor. În anul 1889, după ce a fost numit secretar și asistent provincial, i s-a propus să fie profesor la Universitatea din Fribourg, înființată în același an; aici a predat cursurile de literatură creștină și de limba latină (1889-1895). În anul 1891, Dominic Jaquet a fost ales guardian al mănăstirii sale, păstrând această funcție până la numirea sa ca episcop de Iași, în anul 1895. Mons. Jaquet a renunțat la funcția de episcop de Iași în anul 1903, plecând din Moldova în ultima zi a lunii iulie.

Spre sfârșitul lunii septembrie 1903, Mons. Jaquet se afla în mănăstirea franciscanilor din Fribourg. La 9 octombrie 1903, Consiliul de Stat din Fribourg l-a numit profesor de literatură creștină la Universitatea din Fribourg, pentru zece ani. A doua perioadă de predare la Universitatea din Fribourg a lui Dominic Jaquet a fost mai scurtă decât prima. Într-adevăr, începând cu 12 octombrie 1907, Mons. Jaquet s-a stabilit în casa franciscanilor, pe Strada Sfântul Teodor din Roma. Aici a predat istoria Bisericii și greaca biblică în facultatea ordinului până la finalul anului 1924. La Roma, Dominic Jaquet l-a avut ca student pe Maximilian Kolbe, care, în acea perioadă, urma studiile teologice la Facultatea "Sfântul Bonaventura". În timpul șederii la Roma, Mons. Dominic Jaquet, a fost și postulator general al ordinului franciscan pentru cauzele sfinților. În iunie 1925 s-a întors definitiv în Fribourg, în aceeași mănăstire în care făcuse profesiunea. A trecut la cele veșnice în dimineața zilei de 3 februarie 1931; al doilea episcop de Iași a murit la 88 de ani, după ce a lucrat ca preot timp de 65 de ani, iar ca episcop, 36 de ani; funeraliile au avut loc în biserica mănăstirii franciscanilor din Fribourg, la 6 februarie.

(Pr. dr. Fabian Doboș, în Lumina creștinului, nr. 8/2010, p. 11)

* * *

Necrolog

3 februarie 1931 43. Ep. Dominic Jaquet S-a născut în localitatea Grelley din Elveția la 31 octombrie 1843 și a fost sfințit preot diecezan în anul 1866, funcționând ca paroh în localitatea Cerneux-Pequignet și profesor la Colegiul "Sf. Mihai". După 16 ani de activitate în rândul clerului diecezan a trecut la franciscanii conventuali și aici a fost secretar și asistent al superiorului provincial. La 8 ianuarie 1895 a fost numit episcop de Iași, consacrat la Roma la 10 martie 1895. La vremea numirii ca episcop era profesor de literatură la Universitatea din Fribourg. Ajuns la Iași, s-a străduit să împace spiritele și să organizeze un liceu pentru băieți - similar cu cele pe care le aveau maicile sioniste la Iași și Galați. Începutul s-a făcut prin Colegiul "Cipariu", sub formă de gimnaziu particular într-o clădire închiriată. Pentru clădire proprie s-a construit în 1901-1902 fosta clădire a Institutului Teologic de pe dealul Copoului. Lipsa de înțelegere a preoților și greutățile financiare l-au dus la abandonarea planului și la demisia de la conducerea episcopiei, la 31 martie 1903, demisie aprobată spre sfârșitul lunii iulie 1903, când a fost numit administrator apostolic pr. Iosif Malinowski. Episcopul Dominic Jaquet a organizat conferințe decanale sistematice pentru preoți, a înființat școală sistematică pentru dascăli la Hălăucești și, în perioada cât a fost administrator apostolic al Arhidiecezei de București, după demisia arhiepiscopului Otto Zardetti, a depus toate eforturile pentru reconcilierea regelui Carol I cu Sfântul Scaun, operă încununată cu succes la 24 noiembrie 1896, când regele a fost dezlegat de cenzurile bisericești și reconciliat cu Biserica. După retragere, arhiepiscopul Jaquet a continuat să fie profesor de literatură creștină la Universitatea din Fribourg până în anul 1908, când a trecut profesor de istorie bisericească la facultatea centrală a ordinului de la Roma, până în anul 1924. Cursurile sale de istorie bisericească s-au tipărit în 2 volume, în limba latină. A murit la Fribourg (Elveția), în vârstă de 88 de ani.

 

înapoi la pagina precedentă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat